15 yıl sonra ilk… İsrail'e giden Çavuşoğlu: İki devletli çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz

"Kudüs'le ilgili hassasiyetimizi, Harem-i Şerif'le ilgili hassasiyetimizi paylaştım"

Fotoğraf: AA

Türkiye’den 15 yıl sonra ilk defa İsrail’e üst düzey bir ziyaret yapıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'de Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

 

İki isim görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Görüşmenin ardından pozitif mesajlar veren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Farklı mekanizmaların toplantılarını tekrar oluşturmaya, sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri tekrar başlatmaya hemfikir olduk. Şirketlerin farklı destinasyonlara uçuşların gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağız.

Ekonomik işbirliği mesajı

Yaşadığımız zorluklara rağmen ticaret hacmimiz sürekli artmaya devam etmiştir. Geçen sene ticaret hacmimiz 8 milyar doları aşmıştır. İlk çeyreğin rakamları da ümit vaat edici. Bizler ticaret hacmini ve ekonomik işbirliğini artırmaya kararlayız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turizm çağrısı

Siyasi diyalog ve teknik temaslar da bu rakamları daha da artıracak diye düşünüyoruz. Geçen sene İstanbul bir şehir olarak ve Türkiye bir ülke olarak İsrailli turistlerin varış ülkeleri arasında bir numaralı şehir ve ülke olmuştur. Bizler de daha fazla turistin farklı şehirlerimize gelmesini ümit ediyoruz. Benim memleketim Antalya'ya da geliyorlar ama Karadeniz'deki şehirleri, diğer şehirleri de ziyaret etmek isterler.

Filistin konusu

.İsrail-Filistin arasında yaşananları da görüştülerini kaydeden Dışişleri Bakanı, şu ifadeleri kullandı:

Bizler aynı zamanda Filistin-İsrail meselesini de görüştük. Onlarla kapsamlı bir şekilde İsrail-Filistin meselesini görüştük. İki devletli çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz. Bizim görmek istediğimiz şey kalıcı barışın Ortadoğu'da sağlanması. Kudüs'le ilgili hassasiyetimizi, Harem-i Şerif'le ilgili hassasiyetimizi paylaştım.

Lapid: Ekonomik komisyon girişimi başlıyor

Lapid, "Türk Dışişleri Bakanı'nın 15 yıl sonra ilk ziyareti sonrası sadece diplomasi ve güvenlikte değil, ekonomik ilişkilerimizde de gelişme bekliyoruz" dedi.

İki ülke arasında iş dünyasından iş dünyasına, halktan halka ilişki kurmak istediklerini aktaran Lapid, iki ülkenin karşılıklı bölgesel ve küresel avantajlarından yararlanacaklarını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı, "Sayın Bakan'la görüşmemizin ardından, karşılıklı ortak (Türkiye-İsrail) ekonomik komisyon girişimini yeniden başlatmak için anlaştık. İki taraf arasında yeni bir sivil havacılık anlaşması için çalışacağız" diye konuştu.

Holokost Müzesi Yad Vaşem’e ziyaret

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı ile görüşmesinden önce Holokost (Yahudi soykırımı) Tarih Müzesi Yad Vaşem’i ziyaret etti.

20220525_2_53669089_77335633-min.jpg
Fotoğraf: AA


Çavuşoğlu, Holokost anıtına çelenk bırakarak müzedeki anı defterini imzaladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU