Çin'de ormanla kaplı 192 metre derinliğinde devasa bir obruk bulundu

Obrukta boyu 40 metreyi bulan ağaçlar ve muhtemelen daha önce görülmemiş türler var

Çin'de 192 metre derinliğinde devasa bir obruk bulundu. Araştırmacılar obruğun içinde boyu 40 metreye varan ağaçlarıyla bünyesinde daha önce hiç görülmemiş türler barındırabilecek nefes kesici kadim bir orman keşfetti.

Mağara kaşifleri obruğa bu ay, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin Leye İlçesi'ndeki Ping'e köyü yakınlarında rastladı.

Xinhua haber ajansına göre, 192 metre derinliğindeki obruk 304 metre uzunluğunda ve 149 metre genişliğinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşfedilen obruk "büyük" diye sınıflandırılırken uzmanların obruğun tabanına ulaşması için birkaç saat yürümesi gerekti. Burada üç mağara girişiyle karşılaştılar.

Haber ajansının alıntıladığı uzmanlara göre, obruğun tabanı ağaçların güneşe doğru büyüdüğü "iyi korunmuş kadim bir ormanla" kaplı.

Mağara keşif ekibine liderlik eden Chen Lixin, Xinhua'ya obruk zeminindeki yoğun orman altı bitkilerinin uzunluğunun bir insanın omuzlarına kadar ulaştığını ve obruğun tabanındaki kadim ağaçların bazılarının boyunun 40 metre olduğunu söyledi.

Lixin "Bu mağaralarda bilimin şimdiye kadar hiç tanımlamadığı ya da kayda geçirmediği türler bulunduğunu öğrensem şaşırmam" dedi.

Çin'in Guangxi bölgesi güzel ve bazen de çarpıcı karstik oluşumlarıyla tanınıyor. Xinhua, Kasım 2019'da Guangxi bölgesinde devasa bir obruk kümesi keşfedildiğini bildirmişti. Daha önce, 2016'da, bilim insanları dünyanın en büyük obruk kümesini Çin'in kuzeybatısındaki Şensi bölgesinde keşfetmişti. 

Dünyanın en derin sualtı obruğu da Güney Çin Denizi'nde bulunmuştu. 

2020'de Çin'in kuzeydoğusunda bir obruk bir otobüsü ve bir dizi yayayı yutunca 6 kişi hayatını kaybetmişti. 2016'daysa Çin'deki yoğun bir kavşağının ortasında devasa bir obruk oluşmuş, olay güvenlik kameralarınca kayda alınmıştı. 

2021'de Çin'in Çengçou kentinde çok büyük seller gerçekleşirken yine bir obruk oluşmuş, etrafındaki yol çökmüş ve birkaç kişi derin çukur tarafından yutulmuştu

Şimdiki obruğun keşfedildiği Leye İlçesi tek başına bu türden bir dizi obruğa daha ev sahipliği yapıyor. Xinhua'nın haberinde, bu yeni obruğun keşfiyle ilçedeki obruk sayısının 30'u bulduğu bildirildi.

ABD'deki Ulusal Mağara ve Karst Araştırma Enstitüsü'nün (NCKRI) idari müdürü George Veni, Live Science'a yaptığı açıklamada, karstik yer şekillerinin öncelikle ana kayanın çözünmesiyle oluştuğunu söyledi.

Jeoloji, iklim ve diğer faktörlerdeki yerel farklılıklar nedeniyle karstın yüzeyde nasıl ortaya çıkacağı önemli ölçüde farklılık gösterebilir.

Yani Çin'de muazzam obrukları ve devasa mağara girişleriyle görsel açıdan son derece olağanüstü bir karst var.

Dünyanın başka bölgelerinde karstın üstünde yürüyorsunuz ve gerçekten hiçbir şey fark etmiyorsunuz. Obruklar sadece 1 veya 2 metre çapında, hayli küçük olabilir. Mağara girişleri çok dar olabilir, dolayısıyla içeriye zar zor girmek zorunda kalabilirsiniz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU