Swissotel arazisinin satışı İBB Meclisi'nde tüm partilerin oyu ile kabul edildi

İmamoğlu'na satış yetkisi veren karara, CHP'li iki üye muhalefet şerhi koydu

Fotoğraf: Twitter

Swissotel’in satışıyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Başkan Ekrem İmamoğlu'na satış yetkisi veren karar; CHP, AK Parti, MHP ve İyi Parti'nin oyu ile kabul edildi.

Satış yetkisi veren karar, oy çokluğuyla alındı.

CHP’li iki üye muhalefet şerhi koydu

CHP’li iki üye Mehmet Ali Tüy Özgür Öz karara itiraz ederek, itirazlarını muhalefet şerhinde ifade etti.

HDP’liler meclise girmedi

Mehmet Ali Tüy, daha önceki mahkeme kararını oluşturan şartlar ortadan kalkmadığı için muhalefet şerhi koyacağınj mecliste ifade etti.İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na satış yetkisi verilen karar mahkemeye taşınmış olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

AK Parti'li Kadir Topbaş'ın başkanlığı sırasında belediye kaynak aktarımı amacıyla Hyatt Regency ile Swissotel'in arsalarını yeniden satışa çıkarma kararı aldı.

Hyatt Regency için 207 milyon TL, Swissotel için de 460 milyon TL muhammen bedel tespit edildi. Şişli'deki Hyatt Regency Otel, 208 milyon TL ile Doğuş Holding'e bağlı Göktrans A.Ş. 207 milyon TL bedelle alındı.

Göktrans Turizm'in 2031 yılına kadar intifa (kullanım) hakkı bulunuyor. Buna karşılık İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her yıl otel cirosundan yüzde 13 oranında pay alıyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 24 Kasım 2010'da düzenlediği ihaleyle Swissotel arazisinin, üzerindeki otel ile birlikte; ihalenin tek katılımcısı, aynı zamanda otelin işletmecisi ve arazinin 2032'ye kadar kullanım hakkına sahip olan Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Holding bünyesindeki Anadolu Japan Turizm AŞ'ye 421 milyon TL karşılığında satılmasına karar verdi.

Anadolu Japan Turizm A.Ş'nin İBB'ye ödeyeceği kira bedeli, Swissotel'in yıllık cirosunun yüzde 7'si olarak belirlenmişti.

Topbaş otelin satışı sonrası dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş otelin satışıyla ilgili olarak "Oteli 422 milyon TL'ye sattık. Daha önce satışını yaptığımız Hyatt Regency'de olduğu gibi geliri ulaşım yatırımları için harcayacağız. Benim dönemimde gayrimenkul satışlarından 1,4 milyar lira gelir elde ettik" demişti.

2009'da dönemin AK Parti'li İBB yönetimi, arazinin satışına karar verdi. 2010'da 420 milyon TL muhammen bedelle açılan ilk ihale iptal edildi.

İkinci kez düzenlenen ihaleyi, 422 milyon TL teklif eden Anadolu Japon Turizm A.Ş. kazandı.

Şirket parayı ödedi, tapuyu aldı. Aynı süreçte dönemin CHP'li İBB Meclis üyeleri "rekabet şartları" oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal yoluna gitti.

45 yıllığına kiralanan Swissotel arazisi mahkemelik oldu. İstanbul 7. İdare Mahkemesi ihaleyi iptal etti. Özyeğin'in şirketi mahkeme kararını temyize götürdü. Danıştay 13. Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını onamasıyla dava İBB lehine sonuçlandı. Mart 2014'te ihalenin iptal kararı kesinleşti.

Uluslararası otel zinciri Accor Hotels Grup markalarından 5 yıldızlı Swissotel'i Türkiye turizmine kazandıran Özyeğin, 2015 yılında İBB'ye "denkleştirme ve tazminat davası" açtı.

Mahkeme İBB'nin Özyeğin'den tahsil ettiği 422 milyon TL ihale bedelinin, 896 milyon TL olarak geri ödemesine hükmetti.

Süreç böyle devam ederken, İBB yönetimi, AK Parti'den CHP'ye geçti.

27 Haziran 2019'da İBB Başkanlığı makamına oturan Ekrem İmamoğlu'nun ekibi Özyeğin'in belediyedeki alacağına karşılık pazarlık süreci başlattı.

Kasım 2021 tarihli İBB Meclis toplantısında "İBB Başkanlığı'na Anadolu Japan Turizm şirketi ile görüşme yetkisi" verildi. Yıllardır İBB'nin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin bile ilçe belediyelerine devredilmesi yönünde oy kullanan AKP'li İBB Meclisi üyelerinin, öneriye tam destek vermesi dikkat çekiciydi.

İBB yönetimi ve Anadolu Japon Turizm arasında varılan anlaşma maddeleri şöyle:

– Özyeğin arazinin tapusunu İBB'ye devredecek.
– İBB'nin Özyeğin'e borcu 1 milyar 240 milyon TL olarak revize edilecek.
– Borç ödenene kadar arsa üzerine Özyeğin lehine ipotek konulacak.
– 360 gün içinde arazinin satışı gerçekleşecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU