Kılıçdaroğlu, gövde gösterisine hazırlanıyor... Maltepe mitingi adaylık yolunda önemli bir viraj olacak

İstanbul Maltepe'de "Milletin Sesi" adlı mitinglerinden ikincisini yapmaya hazırlanan CHP, yüksek katılım için çabalıyor. Mitingin görkemli geçmesinin parti içindeki "Aday kim olmalı?" noktasındaki görüş ayrılıklarını azaltacağı iddia ediliyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu cumartesi yapılacak olan Maltepe mitinginde konuşacak / Fotoğraf: Reuters

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında geçen günlerde 9 yıl önce attığı tweetlerden dolayı verilen ceza, Yargıtay tarafından onanmış ve Kaftancıoğlu, 4 yıl 11 ay 20 gün hapse mahkum oldu.

Bu mahkumiyet kararına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 21 Mayıs 2022 Cumartesi günü Bursa'da yapılması planlanan parti mitingini İstanbul'da yapacaklarını duyurdu.

Açıklamanın ardından parti yönetimi, mitingin görkemli geçmesi için kolları adeta sıvadı.

Parti kulislerinde mitingin görkemli geçmesinin Kaftancıoğlu'na verilen mahkumiyet kararına karşı iktidara güçlü bir tepki olacağı belirtiliyor.

İktidara sert, tabanına sıcak mesajlar

Kılıçdaroğlu'nun mitingdeki konuşmasında yine SADAT çıkışında olduğu gibi seçim güvenliğine dair ve yolsuzluk iddialarına vurgu yapacağı, seçimde bir oldubittiye izin verilmeyeceğine dikkat çekeceği kaydediliyor.

Kılıçdaroğlu'nun ayrıca bu tür mitinglerin toplumda kutuplaşmayı artırdığı ve karşı tarafın tabanını konsolide ettiği iddiasının önüne geçmek için iktidara yakın halk kesimlerine sıcak mesajlar vereceği de konuşulan iddialar arasında.

 

mitingdaveti1.jpg
Miting davetinde Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı kullanıldı / Görsel: CHP

 

Mitingdeki asıl mesaj parti içine olacak

Ayrıca mitingi düzenlemenin nedeni olmasa dahi olası sonuçlarına dair bazı iddialar da dillendiriliyor.

Independent Türkçe'nin CHP kulislerinden edindiği bilgilere göre Maltepe'deki mitingde eleştiriler iktidara, asıl mesaj ise parti içine yönelik olacak.

Mitingde yüksek katılım sağlanması halinde Kılıçdaroğlu açısından bir güç gösterisine dönüşecek. Bu durumun Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına yönelik parti içindeki tereddüdün azalmasına katkı sağlayacak. Partide bu durumun kamuoyuna da iyi bir mesaj olacağı düşüncesi hakim.

 

üçbaşkan.jpg
Kamuoyunda muhalefet adayları arasında Kılıçdaroğlu, İmamoğlu (solda), Yavaş'ın da (sağda) adı geçiyor / Fotoğraf: AA

 

"Kılıçdaroğlu'nun adaylığı İmamoğlu ve Yavaş'a göre öne geçti" iddiası

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz bir CHP yöneticisi, son dönemlerdeki gelişmelerin ışığında Kılıçdaroğlu'nun adaylığının İmamoğlu ve Yavaş'a göre daha ön plana çıktığını söyledi.

CHP'li yetkili şunları kaydetti: 

Genel başkan, bir süredir tıkanıklık gösteren adaylık sürecinde atağa geçti. İmamoğlu'nun Karadeniz gezisindeki hataları, Ahmet Türk'ün Kürtlerin Yavaş'a oy vermeyebileceği yönündeki uyarıları da kamuoyunda en doğru adayın kim olabileceği tartışmalarını artırdı. Kaftancıoğlu'nun mahkumiyetine karşı aldığı kararlı tutum parti örgütlerinde olumlu karşılandı. Kılıçdaroğlu'nun adaylığına önceden daha net dille karşı çıkanlarda bile bir yumuşamaya yol açtı.

Yetkili, buna karşın mitingde Kılıçdaroğlu'nun adaylığını ilan etmesi gibi bir durumun da olmadığını, daha önce de açıklandığı gibi Millet İttifakı'nın adayının 6'lılı masadan çıkacak kararla belli olacağını belirtti.

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda geniş katılımlı miting toplantısı

Bu arada miting hazırlıkları ise harıl harıl sürüyor. Önceki gün Parti Meclisi'nde (PM) yapılan mitingin konuşulduğu toplantının ardından çok sayıda milletvekilinin katılımı ile bugün saat 12.00'de CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda miting hazırlıkları konulu bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Kılıçdaroğlu'nun danışmanları ve CHP'nin çalıştığı reklam ajanslarının temsilcileri de katıldı.

 

salıcıkaftancıoğlu.jpg
Oğuz Kaan Salıcı (soldan ikinci) miting hazırlıklarını organize ederken, Kaftancıoğlu da çalışmalarda başrolde 

 

Hazırlıkları Salıcı yürütüyor, Kaftancıoğlu ekibi Kılıçdaroğlu'na yakın

Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın miting hazırlıklarıyla bizzat ilgilendiği kaydediliyor.

Salıcı, parti içinde Kaftancıoğlu'na yakın isimler arasında. Kaftancıoğlu ve İstanbul il yönetiminin cumhurbaşkanlığı adaylığı noktasında Kılıçdaroğlu'ndan yana tavır aldığı da belirtilmekte.

Katılımın artması için akşam 18.00 seçildi. Miting hazırlıkları kapsamında her ilçeye bir il yöneticisi koordinatör olarak atandı.

 

kılıçdaroğlumiting1.jpg
Milletin Sesi mitinglerinin ilki Mersin'de yapılmıştı. İstanbul ikincisi olacak / Fotoğraf: AA

 


Katılımın artması için öğle saatleri yerine saat 18.00 belirlendi.

Böylece hem işten çıkanların hem de sıcaktan çekinen veya "günün bölünür" diye kaygılananların da katılımının artacağı umuluyor.

Başkanlar, ilçelerindeki STK ve hemşeri derneklerini bizzat davet edecekler. Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı ve "Milletin Sesi" sloganıyla hazırlanan miting davetleri görevli il yöneticileri tarafından sorumlu oldukları ilçe başkanlıklarına gönderilmeye başlandı.

Bu yolla sivil toplum temsilcilerinin ve hemşeri derneklerinin bulundukları yerlerdeki ilçe başkanlarınca bizzat davet edilmelerinin sağlanacağı belirtildi.

Hemşehri dernekleri ve hak mücadelesi veren inisiyatiflere de ağırlık verilecek

Özellikle hemşehri derneklerine ağırlık verileceği ayrıca hak mücadelesi veren oluşumlara da ulaşarak onların miting alanında kendilerini afişleriyle temsil edebileceklerinin de söyleneceği vurgulandı.

İstanbul dışındaki milletvekilleri de desteğe gelip hemşehrileriyle temasa geçecek. 

Yine İstanbul milletvekilleri de çalışmaları desteklemek ve denetlemek için ilçelere göre bölündü.

İstanbul dışından milletvekillerinin de çalışmalara katılmak için gelecekleri özellikle burada olan hemşehri dernekleri ile temas kurarak katılımları noktasında destek isteyecekleri belirtildi.

En büyük görev Anadolu yakasındaki CHP'nin kalesi durumunda 4 ilçede

Uzak yerlerden mitinge katılımlar için araçların kiralanmasına başlanırken özellikle 4 ilçeye önemli görev düştüğü kaydediliyor.

CHP'li belediye başkanlarınca yönetilen ve partinin ciddi bir tabanı olan Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Ataşehir teşkilatlarına önemli görev düştüğü bu ilçelerden bile yüksek katılımın olmasının meydanın dolması için yeterli olabileceği de belirtilmekte.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU