Soylu: Terörist milletvekilinin terörist cenazesine gitmesine müsaade etmedik, etmeyiz

İçişleri Bakanı Soylu, "Terörist milletvekili, terörist cenazesine gidebildi mi? Buna müsaade etmeyiz, etmedik de zaten. Dünyanın hiçbir ülkesinde müsaade edilmez" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tunceli'de HDP'li grup ve polis arasında çıkan arbedede 1 polis memurunun yaralandığı ve 2 kişinin gözaltına alındığı olaya değinen Soylu şunları kaydetti:

Terörist milletvekili, terörist cenazesine gidebildi mi? Buna müsaade etmeyiz, etmedik de zaten. Dünyanın hiçbir ülkesinde müsaade edilmez. Biraz bu konularda araştırma kararı olanlara, araştırma anlayışı olanlara ifade etmek istiyorum. Batasuna kararına baksınlar. Bakalım oralarda bu anlayış kullanılabiliyor mu? Yani Avrupa kendi merkezinde bir terörist cenazesine, bir milletvekilinin gitmesine izin veriyor mu, vermiyor mu veya nasıl bir karşılık ortaya koyuyor?

HDP'nin terörist cenazesine birçok milletvekilini göndermesi ile devlete 'Katil devlet' diyen, bir ağaç için bütün Türkiye'nin geleceğini karartmaya yönelik gözü kararmışlık ile ağaç dikilirken ve millet bahçesi yapılırken, millet bahçelerine, yeşile yönelik bu itiraz birbiriyle ilişki içerisindedir ve bu itiraz mercilerinin karar vericileri bu toprakların içerisinde değildir. Bunlar uygulayıcılardır. 'Siz buradan yürüyün' diyorlar, onlar buradan yürüyorlar. Buradan yürümeye de devam ediyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Maalesef siyasetimize terörizmin, anarşizmin, kamu düzeni bozularak ortaya çıkabilecek bir ortamın meşruiyeti bulaştırılmaya çalışılıyor"

Bir taraftan 6'lı masada yer alınarak siyasi etik yasası teklifi yapıldığını diğer taraftan da Cumhurbaşkanına hakaret edildiğini söyleyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bütün bunlarla ilgili hukuki bir karar verilecek. Bu kararın da ne olduğu ortada olacak acaba buradan bir istismar ve siyasi mağduriyet oluşturabilir miyim diye birtakım manipülasyonlara girmeye çalışacaksınız. Şunu söylemek isterim, maalesef siyasetimize terörizmin, anarşizmin, kamu düzeni bozularak ortaya çıkabilecek bir ortamın meşruiyeti bulaştırılmaya çalışılıyor. Yani ben sonucu alayım da hangi şekilde alırsam alayım diye bir mantıkla karşı karşıyayız. Bunun siyaset kurumuna herhangi bir faydası olmadığının, bunun doğru olmadığının, bunun vatandaşın günlük yaşantısını doğru etkilemeyeceğinin altını çizmek gerekir.

Kaftancıoğlu'na tepki

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu'nun Atatürk Havalimanı'nda yapılması planlanan millet bahçesiyle ilgili sosyal medyadan çağrıda bulunmasına ilişkin soru üzerine Soylu, demokraside yapılan meselelerle ilgili herkesin bir değerlendirme yapma hakkının bulunduğunu belirtti.

Soylu, Gezi olaylarında "ağaç için Türkiye'yi tarihsel bir tramvayla karşı karşıya bırakan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Beşiktaş Çırağan Caddesi'ndeki korumaya değer nitelikteki asırlık çınar ağaçlarını kesenlerin Atatürk Havalimanı'nda yapılması planlanan millet bahçesine itiraz etmelerinin çelişki olduğunu" ifade etti.

Ne olmuştu?

Tunceli'de, Aysel Doğan'ın cenazesinde HDP'li gruptakiler ile polis arasında yaşanan arbedede HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü içinde polislerin olduğu araca taş atmıştı.

Önlü konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetmişti:

Özellikle polisin gaz, plastik mermi ve coplarıyla gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında TOMA’ya attığım taş üzerinden cenaze töreni kriminalize edilmek istenmektedir. Attığım taş egemen güçlerin bu kadar ağır ve düşmanca saldırısına karşı yurttaşın kendini savunmasının ve direnişin sembolüdür. Taş herhangi bir kişi ve canlıya zarar vermek için değil faşizmin kullandığı yönteme, zihniyete ve araca atılmıştır.

Önlü hakkında Tunceli Valiliği suç duyurusunda bulunmuştu.

 

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU