Kadıköy Belediyesi'ne "rüşvet" operasyonu: Yapılan, kamuoyu duyarlılığını farklı bir yöne kaydırmak amaçlı bir algı yönetimi

İstanbul merkezli başlatılan operasyonda 54'ü kamu görevlisi olmak üzere 224 kişi hakkında gözaltı kararı var

Fotoğraf: Gazete Kadıköy

İstanbul merkezli 5 ilde, rüşvet suçuna karıştıkları iddia edilen ve aralarında Kadıköy Belediyesi'nde görevli zabıta ve mühendislerin de bulunduğu 54'ü kamu görevlisi 224 şüphelinin yakalanmasına yönelik operasyon başlatıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilik suçlarına karıştıkları tespit edilen, çoğunluğu Kadıköy Belediyesinde görevli zabıta personeli ve belediye mühendisi olmak üzere, 54'ü kamu görevlisi 224 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, zanlıların yakalanması için İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli ve Şırnak'ta eş zamanlı operasyon başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devam eden operasyon kapsamında çok sayıda şüphelinin gözaltına alındığı, adreslerdeki aramaların sürdüğü bildirildi.

Belediyeden açıklama

Konuyla ilgili Kadıköy Belediyesi'nin resmi Twitter hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan basın duyurusunda, aralarında Kadıköy Belediyesi'nde görevli zabıta memurlarının da bulunduğu 54'ü kamu görevlisi, 224 kişinin rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındığı bilgisi bulunmaktadır. Konuyla ilgili savcılık ya da emniyet birimleri tarafından belediyemize aktarılan bir bilgi bulunmamakla birlikte, kurumumuz kendi iç sorgulamasında gözaltına alınan personelin sayısını ve kimliklerini belirleme çalışması yapmaktadır. Gözaltına alınan 224 kişiden sadece 54'ü kamu çalışanıdır. Sağlıklı ve net bir bilgi alındıkça, kamuoyu bilgilendirilecektir.

Odabaşı'ndan açıklama

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, söz konusu operasyonla ilgili Tele1'e konuştu:

Kasap gözaltına alınmış, bar sahibi alınmış, ne olduğunu net olarak bilmiyoruz. Tekrar söylüyorum, 'şu gerekçeyle, şu arkadaşlar gözaltına alındı' diye bir bilgi yok. Eğer böyle bir şey varsa keşke Emniyet ve savcılık bizimle işbirliği yapsaydı, biz de eğer bu tür işlemler varsa onlara yardımcı olsaydık. Bize gelen bir bilgi yok. Bir bilgi olmadan yorum üzerine konuşuyorum, ne kadar doğru bilmiyorum.

Sayın Genel Başkanımız ısrarla bu tür operasyonların belediyelere yapılacağını söylüyor. Biz de 'Böyle bir operasyon olabilir, ama neden bize yapsınlar?' diye düşünüyorduk. Kimseyi de suçlayacak, zan altında bırakacak bir şey söylemiyorum. Gözaltı emrini veren de hukukçu, ben de hukukçuyum. Bir telefonla çağırıp bunların ifadeleri de alınabilirdi, belki bize bilgi verilirdi biz de belediyede soruşturma başlatabilirdik. Bunların hiçbiri olmayınca 'Bu iş acaba siyasi mi?' noktasına geliyoruz.

Ben kendimden eminim, görevimin başındayım. Şerdil Dara Odabaşı olarak verilmeyecek hesabım yok. Kadıköylünün hakkını aramaya, Kadıköylünün çıkarını korumaya devam edeceğim, bedeli ne olursa olsun.

"Algıya operasyon"

Odabaşı ayrıca sosyal medya hesabından “İktidardan Kadıköy’e değil, algıya operasyon” başlığıyla bir açıklama yaptı.

“Bugün, mevcut iktidarın yeni bir ayak oyununa, algı operasyonuna tanıklık ediyoruz” diyen Odabaşı, “Basına, ‘Kadıköy Belediyesi'ne rüşvet operasyonu’ olarak yansıyan ‘haber’ apaçık ki Kadıköy Belediyesi'ne karşı yapılan siyasi bir operasyonun parçasıdır” dedi.

Odabaşı şöyle devam etti:

Kadıköy Belediyesi'ne ne bir polis girdi, ne de arama yapıldı. Ama medyaya öyle bir servis yapıldı ki, sabahın ilk saatlerinden itibaren, belediyenin bütün kadroları gözaltına alınmış gibi haberler yayınlandı.
Oysa gerçek başka.
Bugün yapılan, Atatürk Havalimanı'nın yıkılma süreci ile oluşan kamuoyu duyarlılığını farklı bir yöne kaydırmak amaçlı bir algı yönetimidir. Kadıköy, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kalesidir! Cumhuriyet değerlerinin en temel savunucusudur. Bugün Atatürk'ün ismini havalimanından silmek isteyenler eş zamanlı olarak bu operasyonu kurgulayarak yaptıklarını kapatmaya çalışıyorlar. İzin vermeyeceğiz!
Son dönemde Kadıköy Belediyesi olarak hükümet ile sık sık karşı karşıya geliyoruz.
"Söğütlüçeşme'ye AVM Yaptırmayacağız" diyoruz, "Kalamış Halkındır" diyoruz, "Eski tren istasyonlarını bize verin, halkın kullanımına açalım" diyoruz. Yani hükümetin rant projelerine açıktan karşı çıkıyoruz. Belli ki birilerini rahatsız etmişiz. Kadıköy'ün Cumhuriyet'in değerlerini savunan bir kale olmasını hazmedemiyorlar. Asla fethedemeyecekleri bu kaleyi şimdi algı operasyonları ile yıpratmaya çalışıyorlar. Eğer bir belediyeye rüşvet ve yolsuzluk üzerinden soruşturma başlatılacaksa bunun adresleri bellidir ve bu adresler arasında Kadıköy yoktur!
Kadıköy halkı ve kamuoyu bilmeli ki; hiçbir zaman hukuksuzluğun yanında durmayacak ve Kadıköy halkının menfaatlerini savunmaya devam edeceğiz.
Tehdit ve saldırılar karşısında asla geri adım atmayacak, Cumhuriyetin değerlerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.
Halkın gündemini değiştiremezsiniz, buna izin vermeyeceğiz!

 

Independent Türkçe, AA, Tele1

DAHA FAZLA HABER OKU