Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro: Oğlumu ABD büyükelçiliğine aday göstermek "akraba kayırma" değil

Jair Bolsonaro oğlu Eduardo’nun meziyetlerini sıralarken “Arkadaşları Donald Trump’ın çocuklarıyla birlikte” dedi

Jair Bolsonaro'nun (sağda) oğlu Eduardo'yu (solda) aday göstermesi muhalefette tepkiyle karşılandı (AFP)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ülkesinin ABD büyükelçiliğine oğlu Eduardo’yu aday göstermesinin akrabaya iltimas geçme anlamına gelmediğini ileri sürdü.

Bolsonaro sosyal medya üzerinden cuma günü yaptığı canlı yayında “Bazı kişiler bunun akraba kayırma olduğunu söylüyor ancak bu Yüksek Mahkeme’nin bileceği bir iş. Akraba kayırma değil. Asla böyle bir şey yapmam” dedi.

Brezilya liderinin Rio de Janeiro’yu temsil eden kongre üyesi oğlunu perşembe günü söz konusu görev için aday gösterdiği ortaya çıkmıştı. 35 yaşındaki Eduardo Bolsonaro ise kendisine teklif edilmesi halinde görevi kabul edeceğini söylemişti.

Bu konuda herhangi bir karara varılmadığı hususunda ısrar etmesine rağmen Bolsonaro, oğlunun vazife için sahip olduğu vasıfların bir listesini sıralarken şu ifadeleri kullandı:

Oğlum Eduardo İngilizce konuşuyor, İspanyolca konuşuyor. Tüm dünyayı gezdi. Arkadaşları Donald Trump’ın çocuklarıyla birlikte. Anladığım kadarıyla gerekli niteliklere sahip o kişi Eduardo olabilir ve bu da Washington için mükemmel bir mesaj demek.

Brezilya Yüksek Mahkemesi akraba kayırmayı 2008’de yasaklamıştı. Devlet başkanlığı ofisinin yaptığı bir çalışmanın ilk bulguları, büyükelçiler gibi en üst düzey siyasetçilerin atanmasının yasal açıdan akraba kayırma kapsamında değerlendirilmediğini göstermişti. 

Brezilya Devlet Başkanı’nın açıklamaları muhalif parlamenterlerde öfkeye yol açtı. Senato’da muhalefet lideri Randolfe Rodrigues paylaştığı tweet’te “Bu kişinin dikkate alınıyor olması bile abes. Bolsonaro kendi çevresinde yönetmek istiyor, (hükümeti) ailesine doğru genişletiyor… Eduardo Bolsonaro’nun büyükelçilik için adaylığı kabul edilemez” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böyle bir hamlenin “Brezilya diplomasi tarihinde eşine rastlanmadığını” vurgulayan Rodrigues, senatonun bu adaylığı “kesinlikle” onaylamayacağını da söyledi.

Solda yer alan Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nden Kongre üyesi Ivan Valente ise bahsi geçen adaylığın etik olmadığını kaydederken, yazdığı tweet’te “Tam anlamıyla karman çorban bir durum. Uluslararası bir utanç” dedi.

Bugüne dek yaptığı üç evlilikten 4 erkek bir kız çocuk sahibi olan Brezilya liderinin üçüncü çocuğu Eduardo Bolsonaro, bir süredir babasının dış politika danışmanlığını yapıyor.

 


Aday gösterildiği görevle ilgili vasıflarına dair gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Bolsonaro, bir keresinde yabancı değişim programına katıldığını ve “ABD’de, Maine eyaletinin soğuğunda hamburger pişirdiğini” söyledi.

2017 tarihli YouTube videolarında bir Popeyes tezgahının önünde duran oğul Bolsonaro, ABD’de 2004-2005 yıllarında geçen zamanını anlatırken görülüyor.

Eduardo Bolsonaro’nun adaylığının, onay için Senato’ya sunulmadan önce Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesi gerekiyor.

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU