Sri Lanka Merkez Başkanı uyardı: "İki güne yeni hükümet kurulmazsa ekonomi çökecek"

"Hızla harekete geçilmezse istifa edeceğim"

Sri Lanka'da sokağa dökülen öfkeli halk, topluma taşıma araçlarını ve parlamenterlerin mülklerini aleve vermişti (Reuters)

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, yeni hükümet iki gün içinde kurulmazsa ekonominin çökeceğini söyledi.

Derin bir ekonomik krizle mücadele eden ülkede Weerasinghe, çarşamba günü yaptığı açıklamada "Eğer iki gün içinde yeni hükümet kurulmazsa, ekonomi tamamen çökecek ve ülkeyi kimse kurtaramayacak" dedi.

Yaklaşık bir ay önce göreve geldiğinde vaziyetin halihazırda kötü olduğunu söyleyen Weerasinghe, "Durumu frenleyebileceğimizi düşünüyordum fakat pazartesi günkü gelişmelerden sonra bu artık imkansız hale geldi" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, "Bir ya da iki hafta içinde ekonomi tamamıyla çökecek. O noktada artık Sri Lanka'yı kimse kurtaramayacak. Benim burada başkanlık yapmam da fayda etmeyecek. Yeni hükümetin kurulması için hızla harekete geçilmezse istifa edeceğim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sri Lanka, Birleşik Krallık'tan (BK) bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana en büyük ekonomik ve toplumsal krizini yaşıyor. 

Pazar günü Başbakan Mahinda Rajapaksa hükümet karşıtı protestolar üzerine istifa ettiğini duyurmuştu.

Fakat Rajapaksa yanlılarının göstericilere saldırmasıyla pazartesi günü protestolar yeniden alevlenmişti.

Göstericiler, Rajapaksa'nın ve iktidardaki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi'nde (SLPP) görev yapan en az 30 milletvekilinin evlerini ve araçlarını aleve vermişti.

Polise göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 9 kişi yaşamını yitirirken, 200'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Perşembe günü düzenlenen protestolardaysa öğrenciler parlamentoya girmeye çalışmış fakat polisler gözyaşartıcı kullanarak göstericileri engellemişti. 
 


Cuma günü de milyonlarca işçi polis barikatlarına iç çamaşırları bırakarak genel greve gitmişti.

Protestocular, Başbakan'ın kardeşi olan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın da istifasını istiyor.

Şimdiye dek Rajapaska ailesi üyelerinden farklı bakanlıklarda görev yapan 3 kişi istifa etti.

IBAN göndermişti

22 Şubat'tan bu yana günde 7,5 saati bulan elektrik kesintilerine gidilen ülkenin toplamda 51 milyar dolar dış borcu var.

Sri Lanka'nın bu borcun 25 milyar dolarını 2026'ya kadar ödemesi gerekli. Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi, bu miktarın 7 milyar dolarınıysa bu yıl sonuna kadar ödemek durumunda.

Ekonomik kriz neticesinde moratoryum ilan edilen ülkenin Maliye Bakanı Ali Sabri, finansal yardım için 20 Nisan'da IMF'le görüşmüştü. IMF ise önce ülkenin borçlarını yapılandırması gerektiğini söylemişti.

Weerasinghe ise 13 Nisan'da yaptığı açıklamada yurtdışında yaşayan vatandaşlara "kritik durumdaki ülkeye döviz göndererek destek olmaları" çağrısı yapmış ve para yatırmaları için IBAN numarası paylaşmıştı.



Independent Türkçe, Arab News, Indian Express

DAHA FAZLA HABER OKU