ABD: Taliban kadınlara getirilen yasaklardan geri adım atmazsa baskıyı artıracağız

Taliban kadınlara "örtünme" zorunluluğu getirildiğini geçen hafta duyurmuştu

Taliban'ın iktidarı eline almasının ardından pek çok ülke Afganistan'a yapılan yardımları kesti (Reuters)

ABD, Afganistan'da kadınlara getirilen yasaklardan bazılarından geri adım atmaması halinde Taliban üzerindeki baskıyı artıracağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price pazartesi yaptığı açıklamada, Taliban kararları kendi başına iptal etmezse harekete geçeceklerini söyledi.

"Bunu doğrudan Taliban'la görüştük" diyen Price, şöyle konuştu:

Kararların tersine çevrilmeyeceğini ve geri adım atılmayacağını hissedersek, uygulamaya hazır olduğumuz bazı araçlar var. Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yakın istişareler yaptık. Taliban'ın bu kararlardan bazılarını tersine çevirerek verdikleri sözleri yerine getirmesi yönünde baskıyı artırmak için atmaya devam edeceğimiz adımlar mevcut.

Öte yandan bu adımlar hakkında detay verilmedi.

Reuters haber ajansı baskı araçlarından birinin, Afganistan Merkez Bankası'nın ABD'de dondurulan 7 milyar doları olduğunu yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'da Ağustos 2021'de kontrolü ele geçiren Taliban, Kadın Bakanlığı'nı kaldırmıştı. Kadınların yanında erkek yakını olmadan 72 kilometreden daha uzak bir yere seyahat etmesi yasaklanmış ve kadın oyuncuların yer aldığı dizi ve tiyatro sahnelerinin yayımlanmaması istenmişti. Ülkede ayrıca kız çocukları okula gidemiyor.

Taliban son olarak geçen hafta kadınların "örtünmesinin" zorunlu kılındığını ilan etmişti. Kadınlardan ya Afgan geleneklerinden biri olan burka ya da vücutlarını tamamen örten siyah çarşaf giymesi istenmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de örtünme zorunluluğunu görüşmek üzere yarın toplanacak.

 

Independent Türkçe, Reuters, The National

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU