Erkan Baş: Yaşanan barınma krizi bir siyasal sistem krizidir

"Eskiden bir emekli yıllarca çalıştığı ettiği emeğinin karşılığı aldığı tazminatla ikramiye ile bir ev alabiliyordu. Şimdi bir oda bile alamaz halde"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, yurttaşların artan kira ve konut sorununa karşı partisinin önerilerini sıraladı. "Barınmayı bir rant alanı olarak zihniyet ile hesaplaşmadan bu sorun çözülemez" ifadelerini kullanan Baş, ayrıca göçmen sorunuyla ilgili de "Bu sorunu biz çözeriz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlediği basın toplantısı ile gündemi değerlendirdi.

Sözlerinin başında Gezi Davası'na değinen Baş, "Bu kumpas davasında tutuklanan, haksız-hukuksuz biçimde cezaevinde tutulan arkadaşlarımıza da en içten sevgilerimizi, dayanışma duygularımızı paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.

"Bu halkın aklıyla alay etmektir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "İlk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz" dediğini anımsatan Baş, "Bir yurttaşımız 1 milyonluk ev almak istese bir emekçi 10 yıl boyunca ayda 14 bin 700 lira ödemek zorunda. 1 milyon kredi çekerse her ay 14 bin 700, 2 milyon çekerse 28 bin  lira ödenecek. Saray Rejimi diyor ki "Siz 5 kişi çalışın, su bile içmeyin ve o parayla 10 yılda ev sahibi olun"… Bu halkın aklıyla alay etmektir" dedi.

Erkan Baş, en ucuz 4 kişilik çadırın 4 bin 700 lira olduğunu belirterek, "Asgari ücretli ancak çadır alabiliyor, o da bir ay boyunca su bile içmezse" diye konuştu.

"Zihniyet ile hesaplaşmadan bu sorun çözülmez"

"Adını koyalım burada halka, emekçilere, bize bir müjde filan yok. AKP yine beton ekonomisini, yandaş müteahhitleri destekliyor" diyen Baş, "Soru çok basit aslında. Neden sıfır evlere sadece kredi? Müteaahitleri kaç kere daha besleyeceksiniz? Vatandaşın alınterini müteahhitlere peşkeş çekmekten bıkmadınız mı" diye sordu.

Baş şöyle konuştu:

AKP müjdesi dar gelirliye değil, zengine, 4-5 maaş alan kendi elemanlarına veriyor. 10 tane evleri var, 15 tane evleri var; alsınlar başlarına çalsınlar. Bunlar bu evleri alırken yoksullar daha çok acı çekecek. Her ucuz kredi verdiğinizde ev fiyatları daha da ulaşılmaz oluyor. Ddaha gecesinden emlak sitelerinde fiyatlar yüzde yirmi arttı. Eskiden bir emekli yıllarca çalıştığı ettiği emeğinin karşılığı aldığı tazminatla ikramiye ile bir ev alabiliyordu. Şimdi bir oda bile alamaz halde!  Yıllarca çalışmış insanlar için huzurlu bir evde oturmak bile hayal

Geride kalan 10 yıl içinde Türkiye'de konut sayısı artmasına rağmen kiracı sayısında da büyük bir artış yaşandığını ve kiraların da artmaya devam ettiğini belirten Erkan Baş, "İktidar bir hak olan barınmayı bir rant alanı haline getirmiş durumda. Normalde barınma bir haktır, yıllar içinde rant alanına dönüştü.Barınmayı bir rant alanı olarak gören zihniyet ile hesaplaşmadan bu sorun çözülemez" diye konuştu.

Konut ve kira krizi nasıl çözülür?

Beykoz çayırının yapılaşmaya açılmasına karşı direnen Beykoz halkını selamladığını söyleyen Erkan Baş, "Planları Beykoz çayırının yapılaşması ve en önemlisi Beykoz'da ki yerleşik, emekçi halkın Beykoz'dan el çektirilmesi" dedi.

Bugün hem bir kira krizi hem de konut krizi ile karşı karşıya olunduğunu ifade eden TİP Genel Başkanı, çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Kira artış oranlarına ilişkin kanun dışı uygulamalar denetlensin ve keyfiyete son verilsin.
  • 3'ten fazla konutu olanlardan her ev için artan oranda vergi alınarak bir konut destek fonu oluşturulsun. Böylelikle fiyatları "emlak piyasası" değil yurttaşa konut hakkı prensibi belirlesin. Emlak ve inşaat baronlarının değil, kiracının, öğrencinin, dar gelirlinin yüzü gülsün.
  • Bu fon, devletin maliyetine konutlar üretmesi ve öğrencilere yurt sağlamak ve kira yardımı yapmak gibi amaçlar dışında kullanılmasın. Yerel yönetimlerin sosyal konut üretmesinin önündeki engeller kaldırılsın. Konut fazlaları sosyal konutlara dönüştürülecek şekilde devlet ve yerel yönetimler tarafından alınarak asgari ücretin üçte birinden fazla olmayan bir bedel karşılığında ihtiyaç sahiplerine verilsin.

"Patronların ihtiyacına, AKP'nin keyfine göre sınırlar açılıyor"

Düzensiz göç meselesine değinen Baş,"Türkiye'yi emperyalistlerin bir göçmen kampı haline getiren Saray Rejimi, ne yurttaşların, ne de bu ülkedeki göçmenlerin hakkını hukukunu düşünmüyor. Bu yüzden ortada adına göç yönetimi diyebileceğimiz bir şey de bulunmuyor. Patronların ihtiyacına, AKP'nin keyfine göre sınırlar da açılıyor, kayıtsız/belgesiz göçmen emekçiler korkunç sömürü koşullarında da çalıştırılıyor" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Fabrikanda Suriyeli çalıştır, sigorta da yapma. Sonra 'Bu Suriyeliler ne olacak' de. Önce iş insanları isyan edecek" şeklindeki açıklamalarını eleştiren Baş, "Bu nasıl bir utanmazlıktır? Dünün çalışma, bugünün içişleri bakanı, patronlar için yerli yurttaş fark etmez nasıl bir sömürü imparatorluğu kurduklarını itiraf ediyor" diye konuştu.

"Çözüm saray rejimi ile hesaplaşma"

AK Parti'nin Neo-Osmanlıcı, Milliyetçi-İslamcı hayallerle Suriye'nin bir kan gölüne çevrilmesine destek verip milyonlarca insanın yerinden yurdundan olmasına sebep olduğunu savunan Erkan Baş, "Bu gerçeği açık biçimde ortaya koymadan bununla hesaplaşmadan hiçbir sorun çözülmez" dedi.

AK Parti'nin sistemsiz, tutarsız, patronları ve AB'yi memnun etmeye dayalı göç idare anlayışının halkta kaygı aratmasının olağan olduğunu ifade eden TİP Genel Başkanı, "Emekçilere bugün hayati cehenneme çeviren, ülke insanini piyasanın insafına terk eden, eğitim sistemini yamalı bohçaya çeviren, kadınları sokaklarda yürümeye korkar hale getiren, ülke insanini birbirine düşman edip, bölen göçmenler değil bu Saray Rejimi'dir; Tayyip Erdoğan'dır. Onun bu ülkeye giydirmeye çalıştığı piyasacı, yobaz toplum projesidir.Esas sorumluyu, halkımızı yoksulluğa, sefalete, geleceksizliğe sürükleyen Saray Rejimi'yle gerçek bir hesaplaşma yasamadan, sermaye düzenini ortadan kaldırmadan "bu ülke nereye gidiyor" sorusu ortadan kalkmayacaktır" dedi.

"Ateşe benzin dökenler değil biz çözeriz"

Erkan Baş, "AKP ülkeyi göçmen idare merkezine cevirdi; bu ciddi bir sorundur ve bu sorunu biz çözeceğiz. Sorunu yaratanlar çözemez. Bu sorundan nemalanmak isteyen, oy kaygısıyla yaklaşanlar çözemez. Nefretle yaklaşanlar, ateşe benzin dökenler çözemez" dedi.

"Yurttaşlarımız dikkatli ancak müsterih olsunlar: bu ülkeyi cehenneme çeviren AKP'nin kendi sorumluluklarını gizlemesine, suçlarını başkalarının sırtına yükleyip hesaplaşmayı ertelemesine izin vermeyeceğiz" diyen Baş, sorunun çözümü için partisinin önerilerini şu şekilde sıraladı:

  1. Göç dalgalarının başlıca sebebi savaşlardır. İnsanları yerinden yurdundan eden emperyalist müdahalelerin ürünü savaşların karşısında duracağız. Türkiye'yi Ortadoğu'daki savaş girdabına sürükleyen akıldışı dış politika anlayışını terk edeceğiz.  
  2. Savaşlardan, katliam ve politik kıyımlardan kaçan kişiler ile sadece ekonomik amaçlarla Türkiye'ye gelen kişiler farklı gruplardır ve farklı politikaları gerektirir. Sınır politikamızı, AKP iktidarının ideolojik tercihleri ve sermayenin ucuz işgücü talebine göre değil, evrensel hukuk ilkeleri ve halkımızın yararı uyarınca yeniden şekillendireceğiz. 
  3. 2016 yılında imzalanan ve ülkemizi bir göçmen idare merkezi haline getiren Geri Kabul Anlaşmasını iptal edecek, AB ve Körfez ülkelerini eşit sorumluluk paylaşımına zorlayacağız.
  4. Göçmenler dahil bu ülkede yaşayan kimse kayıt dışı, sigortasız ve insanlık dışı koşullarda çalışmayacak.Eşit işe, eşit ücreti ve sosyal adaleti sağlayacağız.
  5. Yurttaşların yaşam biçimleri ve özgürlüklerine yönelik kaygılarını ciddiyetle ele alacağız: Eşit yurttaşlık mücadelesine, emeğiyle geçinen ve bu toplumda yaşama iradesine sahip herkesi dahil edeceğiz.
  6. Eşit ve özgür bir ülke mücadelemizin nefret dolu provokasyonlarla bulandırılmasına, AKP'nin bu yolla kendi sorumluluğunu ve suçlarını gizlemesine izin vermeyeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU