ABD'deki elektrik sıkıntısı büyüyor: Eyaletlerde kesintilere gidilebilir

Daha temiz enerji üretim yöntemlerinin talebi karşılamakta yetersiz kaldığı ifade ediliyor

ABD geleneksel enerji santrallerinden uzaklaştıkça elektrik şebekelerinin üstündeki baskı artıyor (Christie Hemm Klok/The Wall Street Journal)

ABD'de elektrik şebekeleri Kaliforniya'dan Teksas ve Indiana'ya kadar üretim kapasitesinin talebe yetişmekte zorlandığını dile getiriyor. Arz ve talep arasındaki uyuşmazlığın elektrik kesintilerini beraberinde getirebileceği belirtiliyor. 

Yetkililer cuma günü yaptıkları açıklamada özellikle sıcaklıkların ve orman yangınlarının arttığı dönemde ve yeni güç kaynakları bulunamadığı takdirde Kaliforniya'da elektrik tedarikinde aksama beklendiğini ifade etti. Bu, yaklaşık 1,3 milyon eve güç sağlamak için gereken enerjiye eşdeğer bir açık. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geniş bir dağıtım ağını denetleyen santral MISO (The Midcontinent Independent System Operator) geçen ay kapasitede yaşanan eksikliklerin yaz talebini karşılamak için acil önlemler almaya zorlayabileceğini belirtiyor. 

Muhtemel bir kuraklığın da hidroelektrik santrallerini devre dışı bırakması mümkün. 

Öte yandan bakım nedeniyle bir dizi elektrik santralinin devre dışı kalmasının yanı sıra Teksas'ta gelecek hafta beklenen sıcak hava dalgasının sıkı tedbirler alınmasına neden olacağı bekleniyor. 

Yenilenebilir enerji kaynakları arz-talebi dengelemekte zorlanıyor

Geleneksel enerji santralleri, yenilenebilir enerji ve akümülatörlerle değiştirilemeden kullanımdan çıkarıldığı için ABD genelinde kesinti riskleri artıyor. 

Kömür ve doğalgazla çalışan santrallerden rüzgar ve güneş enerjisine yapılan geçiş arz-talep dengesinde bozulmalara neden oluyor. Bununla birlikte eskiyen nükleer santrallerin de kullanımdan çıkarılması planlanıyor. 

Asıl zorluğu rüzgar ve güneş enerjisi panellerinin her zaman elektrik üretememesi ve üretilen enerjinin daha sonra kullanılmak üzere depolanması için büyük bataryalara ihtiyaç duyulmasının yarattığı belirtiliyor. 

Büyük bataryalar geliştirme aşamasındaylen yeni üretim kaynakları günün 24 saati çalışan geleneksel santrallerin hızına yetişemiyor. 

Yenilenebilir enerji ve pillerin üretimini hızlandırmak, tedarik zinciri zorlukları ve enflasyon gündemdeyken zor bir hal aldı. 

 

 

"Elimizde yeterli yeni kaynağa sahip olduğumuzdan emin olmamız gerekiyor"

ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çinli güneş enerjisi üreticilerinin güneş panellerine uygulanan vergilerden kaçınıp kaçınmadığına dair yürüttüğü soruşturma yeni üretim alanlarının kurulması için gerekli bileşenlerin ithalatının durmasına neden oldu. Bu da ABD güneş enerjisi endüstrisini fiilen durma noktasına getirdi.

Teksas'ın elektrik şebekesini işleten konseyin yöneticilerinden Brad Jones, "Dünyadaki her pazar aynı sorunda uğraşmaya çalışıyor. Hepimiz yenilenebilir kaynaklarımızdan mümkün olduğunca çok yararlanmanın yollarını bulmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Kaliforniya'nın elektriğinin sağlayan santralin yöneticilerinden Mark Rothleder ise, "Eski santrallerin kullanımdan çıkarılmasına izin vermeden önce elimizde yeterli yeni kaynağa sahip olduğumuzdan ve faaliyete geçtiğinden emin olmamız gerekiyor" diyor. 

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal, CBS

DAHA FAZLA HABER OKU