Ukrayna ordusu, 3 boyutlu yazıcıyla modifiye ettiği Sovyet yapımı el bombalarını drone'larla kullanıyor

"Yeni keskin nişancılar"

Savaşt Ukrayna ordusu, hava ve kara saldırılarıyla birçok Rus tankını yok etmişti (Reuters)

Ukrayna Kara Kuvvetleri'nin havadan keşif ve drone savaşında uzmanlaşmış Aerorozvidka birimi, eski tip Sovyet yapımı el bombalarını 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle birleştirerek Rus hedeflerini vurmak için kullanıyor.

RKG-3 adlı Sovyet yapımı tanksavar el bombaları, öncelikle 3 boyutlu yazıcıda üretilen kuyruklarla dengeli şekilde düşüş yapabilecek hale getiriliyor. Daha sonraysa 1950'lerden kalma bu bombalar drone'lar aracılığıyla Rus hedeflerini vurmak için kullanılıyor.

Birleşik Krallık'ın prestijli gazetelerinden Telegraph'ın aktardığı bilgilere göre el bombaları, 20 santimetrelik çelik zırh kaplamalarını delebilecek etkiye sahip. Rusların kullandığı zırhlı piyade aracı BMP-3'ün üst kısmındaki zırhsa 10 santimetre kalınlığında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu el bombaları, tank içindeki mühimmatın hızla ısınmasına ve aniden patlamasına neden olarak tankın taretinin gövdesinden ayrılmasına yol açabiliyor. Böylelikle tank tamamen kullanılmaz hale geliyor.

3 boyutlu yazıcıdan üretilen kanatların takıldığı modifiyeli RKG-3'lerin adı da RKG-1600 olarak değiştirilmiş ve bu bombalar ilk kez 2020'de tanıtılmıştı.

Bombalar, 8 motor ve iticiye sahip oktokopter adı verilen drone'larla taşınıyor. Bu drone'lar küçük boyutları sayesinde düşman tarafından neredeyse hiç görülmeden ya da duyulmadan saldırı düzenleyebiliyor. Drone'ların üzerindeki kamera sistemi de cihazı uzaktan kumanda eden kişinin hedefleri nokta atışı şekilde tespit edebilmesini sağlıyor.
 


Telegraph'ın haberinde bu bombalar Ukrayna ordusunun "yeni keskin nişancıları" diye nitelendi.

Saldırı sistemi maliyet bakımından da avantajlı. Ruslara ait BMP-3'lerin tanesi yaklaşık 800 bin dolara üretilirken, bir RKG-1600 yaklaşık 100 dolara, bir oktokopter drone da neredeyse 10 bin dolara mal edilebiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 73. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, Telegraph, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU