Suudi Arabistan'da hacılara uyarı: Siyasi ve mezhepsel sloganlar kullanmayın

Yüksek Alimler Konseyi Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, "Haccın siyasallaştırılmasının caiz olmadığı" ifade edildi

Haccın saflığı ve sükunetini bozacak tüm davranışlardan uzak kalınması çağrısı yapıldı / Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu’nun Hac esnasında siyasi ve mezhepsel sloganların kullanılmaması ile haccın siyasallaştırılması yönünde hacılara yaptığı uyarıların ardından, Suudi Arabistan Yüksek Alimler Konseyi Genel Sekreterliği de benzer bir açıklamada bulundu.

Hacıların bu yılki hac görevini yerine getirmek üzere ülkeye gelmeye başlamasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Yüksek Alimler Konseyi, haccın imani hedeflerinin önemine dikkat çekerek, siyasi ve mezhepsel sloganların kullanılmaması çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Haccın siyasallaştırılması caiz değil"

Konsey tarafından yapılan açıklamada, haccın saflığı ve sükunetini bozacak tüm davranışlardan uzak kalınması gerektiği vurgulanarak, İslam hukukunda hac ziyaretini siyasi bir platforma dönüştürmenin caiz olmadığı ifade edildi.

Suudi Arabistan hükümeti, siyasi ve mezhepsel sloganların kullanılmaması ile haccın siyasallaştırılması yönünde uyarıda bulunarak, aykırı herhangi bir durum yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınacağını bildirmişti.

Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanı Dr. Abdullatif Al-Şeyh, salı günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, hacı adaylarının sadece ibadetle meşgul olmaları çağrısı yapılarak, siyasi ve mezhepsel sloganların kullanılmaması yönünde yapılan çağrıya övgüde bulundu.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Şeyh Muhammed el- İsa da haccın bir ibadet olduğunu ve müslümanlara düşenin bu mübarek günleri yaratıcıya yakınlaşmak için vesile kılmaya çalışmak olduğunun altını çizdi.

İsa, ayrıca ibadetin gerçekleştirildiği bugünlerde yapılacak herhangi bir ihlalin ibadeti şeri amacından uzaklaştıracağı konusunda uyarıda bulundu.

Genel Sekreter İsa, siyasi, mezhepsel ve partizan sloganların, hacda tartışma, zulüm ve günah işleme kapsamına gireceğini hatırlattı.

"Suudi Arabistan’ın büyük ve kapsamlı gücünü kullanarak, hac ibadetinin huzur ve güven içerisinde yapılabilmesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğine" işarette bulunan İsa, ülkesinin hacı adaylarının ibadetlerini huzur içinde gerçekleştirmesine engel olacak hiçbir şeye izin vermeyeceğinin altını çizdi.

İsa, "Allah'ın huzuru bozmak isteyen ve amacından saptırmaya çalışan kişileri uyardığını" hatırlatarak, "Kim de orada zulmederek haktan sapmak isterse, biz ona elem dolu bir azaptan tattıracağız” ayetini okudu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU