Yaptırımlardan etkilenen bir Rus otomobil üreticisi, İran'dan yedek parça istedi

Parçalar arasında fren sistemleri, emniyet kemerleri, hava yastıkları, jenatörler, klimalar, termostatlar ve elektrikli cam sistemleri bulunuyor

Rusya'nın İjevsk şehrindeki AvtoVAZ firması kapsamındaki Lada otomobil fabrikasının montaj hattındaki çalışanlar. Fotoğraf: Reuters

Bir Rus otomobil üreticisi, Ukrayna işgali sonrası Batı'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle tedarik edemediği parçaları İran'dan istedi.

Resmi IRNA haber ajansının bildirdiğine göre İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bahreyniyan, bir Rus otomobil üreticisinin yedek parça satın almak için iletişime geçtiğini aktardı. Hangi firma olduğunu ise açıklamadı.

Pazartesi günü geç saatlerde açıklamalarda bulunan Bahreyniyan, söz konusu parçalar arasında fren sistemleri, emniyet kemerleri, hava yastıkları, jenatörler, klimalar, termostatlar ve elektrikli cam sistemleri bulunduğuna değindi.

Bahreyniyan aynı zamanda “Rus otomobil üreticisinin İran merkezli yedek parça üreticileriyle işbirliği talebi göz önüne alındığında, Rusya otomobil pazarına kalite ve üretim miktarı açısından Rusya ile tanışma kabiliyetine sahip şirketler girebilir” dedi.

AFP’nin haberine göre, motor soğutucuları ve denge sistemleri gibi bazı otomobil parçaları geçtiğimiz yıllarda İran’dan Rusya'ya ihraç edilmişti.

İran, nükleer programı üzerine dünya güçleriyle yaptığı anlaşmadan Washington'un tek taraflı olarak çekilmesinin ardından 2018'de ABD’nin uyguladığı sert ekonomik yaptırımların yansımalarına maruz kalmıştı.  

Batılı şirketler, ülke ekonomisinin genişlediği son 20 yılda otomobil üretimi için Rusya pazarına girmişti. Ancak Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’ya yönelik başlattığı harekat sebebiyle Audi, Honda, Jaguar ve Porsche dahil olmak üzere yabancı şirketlerin çoğu Rusya'ya araç veya parça satmayı bırakmıştı.

BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen ve Volvo da Rusya'da üretimi askıya alan şirketler arasında yer alıyor.

Büyük bir kısmına Fransız Renault Nissan grubunun sahip olduğu Rusya otomobil üreticisi AvtoVAZ ise ithal parça eksikliği nedeniyle üretimi neredeyse durdurdu.

Rusya'yı boykot etmesi yönünde ciddi bir baskı altındaki Renault grubu, AvtoVAZ'dan çekilme konusunu değerlendiriyor.

Renault AvtoVAZ, devlete ait savunma holdingini Rostec ile ortaklaşa yürütüyor. Rostec’in başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki Sergey Chemezov bulunuyor. Chemezov, Batı tarafından yaptırım uygulanan isimler arasında yer alıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU