Dünyada 1 Mayıs nasıl geçti?

Rusya'da Putin'e destek pankartı açan bir kişi gözaltına alındı

Pek çok yerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı (AP)

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi katıldı.

Kutlamalar bazı yerlerde bayram havasında geçerken, bazı ülkelerde protesto ve çatışmalara sahne oldu.

Fransa'da göstericiler, geçen hafta cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Emmanuel Macron'a karşı slogan attı. Başkent Paris'te bazı dükkanlar zarar görürken, göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.
 

Paris
Fransa'daki olaylarda 8 polisin yaralandığı açıklandı (AP)


Polis, çeşitli maddeler atan protestoculara biber gazı kullandı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 54 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paris'in yanı sıra Lille, Nantes ve Marsilya gibi pek çok kentte yaklaşık 250 miting düzenlendi. Ülke genelindeki gösterilere, Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre 116 bin 500, organizatörlerden Genel İş Konfederasyonu'na göreyse 210 binden fazla kişi katıldı.

Almanya'nın farklı kentlerinde de 1 Mayıs etkinlikleri yapıldı. Başkent Berlin'de binlerce kişi, 17 Haziran Caddesi'nde toplandı. Berlin Belediye Başkanı Franziska Giffey konuşması sırasında yuhalandı. Kendisine yumurta fırlatılan Giffey, konuşmasını bitirmeden sahneden ayrıldı.
 

Berlin
Gösterilerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi (AA)


Başkentin Oranien Meydanı'nda düzenlenen gösterilerdeyse, polisle eylemciler arasında zaman zaman arbede yaşandı.

İtalya'nın pek çok yerinde gösteri düzenlenirken, başkent Roma'da bir açık hava konseri yapıldı. Ülkede gösterilerin ana temasını, işçilerin koşullarının iyileştirilmesi ve Ukrayna'daki savaşın bitmesi çağrısı oluşturdu.
 


Torino gibi bazı kentlerdeyse göstericilerle polis arasında arbede çıktı.

Yunanistan'da işçiler, artan gıda ve enerji fiyatlarına karşı yürüdü. Ülkede metro ve gemi seferleri durma noktasına geldi.
 

Yunanistan
Yunanistan Komünist Partisi destekçileri de Atina'daki mitinge katıldı (Reuters)


Polis, başkent Atina'nın merkezindeki yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını duyurdu.

1 Mayıs, Rusya'da da miting ve konserlerle kutlandı. Başkent Moskova'daki etkinliklere, Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu'nun Ukrayna istilasını desteklemek için oluşturduğu konvoy eşlik etti.
 


Bununla birlikte ABD merkezli AP haber ajansı, ülke genelinde sokağa çıkan savaş karşıtı protestocuların gözaltına alındığını yazdı.
 

Rusya
Putin' destek dövizi açtığı için gözaltına alınan kişinin nereye götürüldüğü ve neyle suçlandığı bilinmiyor (SOTA)


Ayrıca Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e destek için döviz taşıyan bir kişi de yakalandı.

Amerika kıtasında neler oldu?

Resmi olarak eylül ayının ilk pazartesinin İşçi Bayramı olarak kutlandığı ABD'de yüzlerce göçmen New York'ta yürüyüş düzenledi.

Katılımcılar ABD vatandaşlığı, düzgün maaş, sendikaya üye olma hakkı ve sağlık sigortası talep etti.
 

New York
New York'taki göstericiler arasında ABD Temsilciler Meclisi'nin New York Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez de yer aldı (Reuters)


"Bir değil, 100 değil, milyonlarız", "Sokaklar bizimdir" ve "Birleşmiş bir halkı kimse yenemez" gibi sloganlar atıldı. Los Angeles ve Chicago gibi 35 kentte daha gösteri düzenlendi.

Kübalılar da 1 Mayıs'ı kutlamak için sokaklara döküldü. Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel'in de yer aldığı başkent Havana'da düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı.
 


Diğer kentlerde de benzer bir atmosfer yaşandı. Yürüyüşlerde barış ve dayanışma çağrısı yapılırken, Batı karşıtı sloganlar atıldı.

"Suç çetelerinin sokakları ele geçirmesine izin veremeyiz"

Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlenen bir gösterideyse olaylar çıktı. Barikat kuran bazı protestocular, dükkanlara girerek burada bulunan kişilerle çatıştı. Yetkililer, çıkan olaylarda üç kişinin silahla vurularak yaralandığını duyurdu. Ateş ettiğinden şüphelenilen iki yabancı yakalandı.
 

Şili
Şili’de polis, göstericilere TOMA’yla müdahale etti (AFP)


Devlet Başkanı Gabriel Boric, şiddet olaylarını kınadı:

Şiddeti normalleştiriyoruz. Suç çetelerinin sokakları ele geçirmesine izin veremeyiz.

Öte yandan Birleşik İşçi Merkezi adlı sendikanın başkentte düzenlediği ve binlerce kişinin katıldığı ana yürüyüş olaysız tamamlandı.

Hindistan'ın pek çok bölgesinde sendikalar, daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla hak talebiyle miting yaptı. Kalküta kentinde seks işçiliğinin suç olmaktan çıkarılması talebiyle, toplumsal damgalamaya karşı yürüyüş tertip edildi.
 

Hindistan
Hindistan'daki bir gösterici, "Seks işçileri hakları insan haklarıdır" yazan bir döviz taşıdı


Güney Afrika'da 1 Mayıs'ı Rustenburg kentindeki kutlamaya karar veren Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, protesto edildi. Ramaphosa, maaş artış talebi karşılanmayan ve grev yapan maden işçilerine, konuyla ilgileneceklerini söyledi.
 

Güney Afrika
Güney Afrika'da işçiler, polisle karşı karşıya geldi (AP)


Ancak işçiler sahneyi basınca Ramaphosa konuşmasını yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Normalde 1 Mayıs'ı coşkulu şekilde kutlayan Çin, Kovid-19 pandemisi sebebiyle sessiz kaldı. Ülkedeki birçok şehir karantina altında. "Sıfır Kovid" politikası kapsamında seyahat yasaklanırken, milyonlarca Çinli evlerinde kalmak zorunda.



Independent Türkçe, DW, AP, NPR, Reuters, AFP, Telesur, La Prensa Latina, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU