ABD Hürmüz Boğazı’nın güvenliği için deniz koalisyonu kuruyor

ABD, İran ile yaşanan gerilimin ortasında stratejik Körfez sularında özgürce dolaşmayı güvence altına almak için koalisyon kurmayı amaçlıyor

ABD'nin Körfez'de konuşlandırdığı Abraham Lincoln uçak gemisi / Fotoğraf: AP

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford yaptığı açıklamada, “Birkaç ülke ile Hürmüz Boğazı ve Bab'ül Mendep Boğazı’nda deniz güvenliğini sağlayacak bir ittifak için temas halindeyiz. Önümüzdeki iki hafta içinde bu girişimi destekleyecek siyasi iradeye sahip ülkeleri tanıyacağımıza ve daha sonra da bunu destekleme potansiyeline sahip güçleri belirlemek için doğrudan ordularla çalışmanın mümkün olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Orgeneral Dunford, ABD’nin deniz üzerinde izleme ve gözetimi sağlayacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran, uzun süre petrol ihraç edememesi durumunda dünyadaki petrolün yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit ediyor.

Trump yönetimi nükleer programını yeniden müzakere etmek için Tahran’a baskı yapıyor.

ABD’nin Hürmüz Boğaz’ındaki seyrüsefer koruması için uluslararası koalisyon kurma çabası, mayıs ve haziran aylarında Körfez sularındaki tankerlere yapılan saldırı ile farklı bir önem kazandı. 

Geçtiğimiz ay İran, Boğaz'a yakın bir noktada, ABD'ye ait casus uçağını düşürdü. Başkan Trump ise buna karşılık saldırı emri vermek üzereyken son anda vazgeçti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Karataş

DAHA FAZLA HABER OKU