Altılı masanın önündeki ilk konu: Siyasi Ahlak Yasası

Yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan yasal düzenlemeleri çalışmaya başlayacak olan muhalefet bloku, Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde önerdiği Siyasi Ahlak Yasasını ilk sıraya aldı

Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu, son olarak DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın ev sahipliğinden bir araya geldi / Fotoğraf: CHP

Muhalefet partisi liderlerinin üçüncü buluşmasının gündemi, tuzak olarak değerlendirilen Seçim Yasası'na karşı işbirliği, yeni dönemde yapılacak yasal düzenlemeler ile Cumhurbaşkanı adayı kriterleriydi. Masada, dört ayrı başlıkla ilgili yasa hazırlığına başlanması kararlaştırıldı. Önceliğin ise Siyasi Ahlak Yasası'na verileceği öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Seçim Yasası, altılı masaya tuzak"

Liderlerin gündemine aldığı konulardan biri de TBMM'de kabul edilen Seçim Yasası oldu. Liderler, bu yasanın Cumhur İttifakı tarafından altılı masayı dağıtmak amacıyla hazırlandığına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Masada, birlikte çalışmanın ve ortak cumhurbaşkanı adayının önemi bir kez daha vurgulandı. Buna karşın halen erken seçim olasılığı bulunduğu bu yüzden seçime hangi yasayla girileceğinin de net olmadığı vurgulandı.

İlk olarak Siyasi Ahlak Yasası çalışılacak

Buluşmanın bir diğer önemli gündem maddesi de seçim sonrasında yürürlüğe sokulması planlanan yasal düzenlemeler oldu.

DW Türkçe'den Eray Görgülü'nün haberine göre, Siyasi Ahlak Yasası'nın hazırlanması kararlaştırılırken, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e işlerlik kazandırılması, Merkez Bankası bağımsızlığının teminat altına alınması ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın yeniden hayata geçirilmesine yönelik yasa hazırlığının da yürütülmesine karar verildi. Edinilen bilgiye göre, yasal mevzuatla ilgili kurulan komisyon önümüzdeki hafta ilk olarak Siyasi Ahlak yasası üzerinde çalışmaya başlayacak.

Davutoğlu gündeme getirmişti

Siyasetin finansmanında şeffaflık sağlamayı amaçlayan Siyasi Ahlak Yasası, Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde gündeme gelmiş ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın itirazları üzerine rafa kaldırılmıştı. Davutoğlu da bu yılın başında yaptığı açıklamada da, yasal düzenlemenin hayata geçmesinin kendi partisi tarafından engellendiğini belirterek, "Parti içinde engellendim ki başbakanlığıma mal oldu" ifadesini kullanmıştı.

Davutoğlu tarafından 2015 yılının başında açıklanan teklif, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri, genel merkez yöneticileri, il ve ilçe başkanlarına mal bildiriminde bulunma zorunluluğunu öngörüyordu.

 

DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU