Marine Le Pen: Macron ülkemizdeki bölünmeyi düzeltmek için hiçbir şey yapmayacak

Le Pen mağlubiyeti için "muhteşem bir zafer" ifadelerini kullandı

Marine Le Pen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kaybetmesinin ardından konuşma yaptı (Reuters)

Fransa'nın cumhurbaşkanı olmayı üçüncüye deneyip başarısızlığa uğramasına rağmen radikal sağcı lider Marine Le Pen, Emmanuel Macron'la mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Pazar günkü seçimde yüzde 41 oy almasına karşın mağlup olan Le Pen, partisi Ulusal Cephe'ye bir cumhurbaşkanlığı seçiminde hiç almadığı kadar oy aldırmış oldu. Macron ise yüzde 58 oy alarak seçimi kazandı.

Le Pen mağlubiyetinin ardından yaptığı cüretkar konuşmada destekçilerine "Fransa ve Fransa halkı için mücadeleye devam edeceğini" söyledi.

Korkarım ki önümüzdeki 5 yıl, son 5 yılın aşağılamalarından ve acımasız politikalarından farklı olmayacak ve Emmanuel Macron ülkemizdeki bölünmeleri onarmak için hiçbir şey yapmayacak.

Radikal sağcı lider mağlubiyeti için de "muhteşem bir zafer" ifadelerini kullandı.

Le Pen sandıkta kaybetmiş olsa da birçok gözlemci Fransa'da radikal sağın büyümeye devam ettiğine dikkat çekerek bunun potansiyel olarak bir sonraki seçimde başarıyı işaret edebileceğini söyledi.

Daha önce 2017 seçimlerinde Le Pen, Cumhurbaşkanı Macron'a karşı yüzde 66'ya yüzde 34 oy oranıyla mağlup olmuş, babasıysa Chirac'a karşı yüzde 20'den daha az oy almıştı.

Le Pen, Fransa halkını asla terk etmeyeceğini ve parlamento seçimleri için kampanyasının başında olacağını dile getirdi.
 


Öncesindeyse bu seçimi kaybederse istifa edip siyaseti bırakacağından bahsetmişti.

Le Pen, "Temsil ettiğimiz fikirler yeni zirvelere ulaştı... Bizzat bu sonuç da muhteşem bir zafer" derken, destekçilerine Macron'un sosyal politikalarına ve göçmenlikle ilgili görüşlerine karşı mücadeleyi sürdüreceğini de söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 Nisan'daki ilk turda elenen 10 adaydan biri olan aşırı solcu lider Jean-Luc Melenchon ve Le Pen, Fransa'nın hazirandaki parlamento seçimleri için hızlı bir başlangıç yaparak pazar gecesi seçmenleri parlamento çoğunluğunu kendi partilerine vermeye çağırdı.

Le Pen bu seçimde aldığı oy oranıyla radikal sağ politikalarını seçmenlere daha hoş göstermek için yıllardır harcadığı çabaların karşılığını aldı. Yaşam pahalılığına dair sıkı bir kampanya yürüten Le Pen, kırsal kesimlerin hoşnutsuz topluluklarındaki ve eski sanayi merkezlerindeki mavi yakalı seçmenler arasında büyük ilerleme kaydetti.

Macron'u ülke içinde ve uluslararası alanda muazzam zorluklar bekliyor ve anayasaya göre üçüncü kez cumhurbaşkanı olamayacak.

İkinci turda Macron'a oy verenlerin çoğu bunu onu desteklemekten ziyade rakibi Le Pen karşısında duydukları korkudan ötürü yaptı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU