Pandeminin ilk yılında Los Angeles'taki evsiz ölümleri yüzde 50'den fazla arttı

Kovid'in yayılmasını kontrol altına almak için akıl sağlığı ve madde bağımlılığı tedavilerinin kesilmesinin ardından çoğu ölümün nedeni aşırı dozda uyuşturucu kullanımı oldu

Los Angeles County'deki bir evsiz kampı (AP)

Yetkililer, akıl sağlığı ve madde bağımlılığı tedavisi hizmetlerinin koranavirüsün yayılmasını engellemek için keskin bir şekilde azaltılmasının ardından pandeminin ilk yılında Los Angeles County'nin evsiz nüfusunda aşırı dozda uyuşturucu kullanımının arttığını bildiriyor.

LA County Halk Sağlığı Departmanı'nın raporu 1 Nisan 2020 ile 31 Mart 2021 arasında 1988 evsizin öldüğünü gösterirken, bu bir önceki yıla göre yüzde 56'lık artış anlamına geliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandeminin ilk yılında aşırı dozda uyuşturucu kullanımıyla yaşamını yitirenler yüzde 78 arttı. Pandemiden önceki yılda Halk Sağlığı Departmanı ölümle sonuçlanan 402 aşırı doz kullanımı bildirmişti. Rapordaysa salgından sonraki yılda bu sayının neredeyse iki katına çıkarak 715'e ulaştığı belirtildi.

Rapor, pandeminin ilk yılında koroner kalp hastalığının öne çıkan ikinci ölüm nedeni olduğunu, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30'luk artışla 309 ölüme yol açtığını gösterdi.

Raporda pandeminin ilk yılında 179 evsizin Kovid-19'dan öldüğü de ortaya kondu.

Yetkililer, fentanilin yaygınlığı nedeniyle halihazırda büyüyen uyuşturucu ve aşırı doz sorununu pandeminin muhtemelen daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Ölümlerin çoğunda, yani yüzde 75'inde metamfetamin rol oynarken, bu oran bir önceki yılla yaklaşık olarak aynıydı.

Ancak rapor, aşırı doz ölümlerinde fentanilin rolünün neredeyse iki katına çıkarak yüzde 45'e ulaştığını belirtti.

LA County Heyeti'nin Birinci Bölge Sorumlusu Hilda L. Solis, "Rapordaki bulgular gerçek bir olağanüstü hali yansıtıyor" dedi.

Uygar bir toplumdaki hiç kimsenin bu yılki evsiz ölüm raporunda belgelenen şok edici gereksinimler karşısında derinden rahatsızlık duymaması kabul edilebilir değil.

Los Angeles County, yoksulluk ve uyuşturucuyla kötü namını duyurmuş Skid Row mahallesine ev sahipliği yapıyor. Bir zamanlar Los Angeles'taki evsiz nüfusunu büyük ölçüde bu mahalleye kapatılıyordu. Şimdiyse sıra sıra çadırlar, kartondan yapılma sığınaklar, hurdaya dönen karavanlar ve derme çatma kontrplak yapılar ABD'nin en kalabalık ikinci şehrinin geneli için tanıdık manzaralar haline geldi.
 

kaliforniyaevsizlerskidrow.jpg
Los Angeles şehir merkezindeki kötü şöhretli Skid Row evsizler kampı yaklaşık 8 bin kişiye ev sahipliği yapıyor (AFP)​​​​​


ABD İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'nın mecbur kıldığı 2020 evsiz kişi sayımına göre Kaliforniya, tahminen 161 bin kişiyle ülkedeki en büyük evsiz nüfusuna sahip ve bu sayının yaklaşık 4'te biri ciddi akıl hastalıklarından mustarip.

Los Angeles Halk Sağlığı Departmanı'nın başı Barbara Ferrer, "Kovid-19 pandemisinin evsizlikten mustarip kişiler üzerindeki etkisi açıkça bu yeni ve ölümcül virüsün doğrudan etkilerinin ötesine uzanıyor" dedi.

Pandemi, halihazırda bu savunmasız nüfusa sıkıntı veren stres unsurlarını daha da kötüleştirdi.

San Francisco'daki evsiz ölümleriyle ilgili geçen ay yayımlanan araştırma da benzer bulgular gösterdi: University of California San Francisco ve şehrin Halk Sağlığı Departmanı'nın yaptığı çalışmaya göre Mart 2020 ile Mart 2021 arasında San Francisco'da 331 evsiz ölümü kaydedildi. Bu sayı, önceki yıllarınkinden iki kat fazlaydı ve ölüm nedenlerinin başında aşırı doz uyuşturucu kullanımı geliyordu.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU