İran’da tutuklu bulunan Nazenin Zaghari-Ratcliffe açlık grevine başlıyor

İran'da hapiste tutulan İngiliz yardım derneği çalışanı, İran asıllı İngiliz Nazenin Zaghari Ratcliffe, İran hapishanesindeki tıbbi yetersizliği protesto etmek için açlık grevine başlayacağını açıkladı

Tıbbi yardım alma talebinin ret edildiğini söyleyen Nazenin Zaghari-Ratcliffe, 14 Ocak’ta açlık grevine başlayacağını açıkladı. 

Tahran’daki Evian hapishanesinden, İran’daki bir insan hakları kurumuna mektup yazan Zaghari-Ratcliffe, önde gelen insan hakları aktivistlerinden Narges Mohammadi ile birlikte üç günlük bir açlık grevine başlayacaklarını ve talepleri karşılanana dek buna devam edeceklerini ifade etti. 

Bir çocuk annesi İran asıllı İngiliz Zaghari-Ratcliffe, Nisan 2016’da tatilde ailesini ziyaret ettiği sırada Tahran Havaalanı’nda tutuklanmasından bu yana demir parmaklıklar ardında. 

Tahran merkezli İnsan Hakları Merkezi Savunucuları (Defenders of Human Rights Centre) tarafından yayınlanan mektupta iki kadının da “olağan taleplere” ve ilgili kurumlara başvuruda bulunmalarına rağmen ilaç ve tedavi taleplerinin reddedildiği belirtiyor.  

“Bu yasa dışı, insanlık dışı ve din dışı uygulamayı protesto etmek için ve sağlığımızla ve yaşamlarımızla ilgili endişeler nedeniyle 14 Ocak’tan 16 Ocak’a kadar üç gün boyunca açlık grevi yapacağız ve acil bakım talep edeceğiz.”

“Eğer yetkililer taleplerimizi karşılamayı ret ederlerse, sağlığımızın daha fazla tehlikeye sokulması durumunda, bir sonraki protestolarımızı düzenleyeceğiz. İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri sonuçlardan sorumlu olacaktır.”

Geçtiğimiz hafta hapishanede 40 yaşına giren Zaghari-Ratcliffe, 2016’da Londra’daki evine dönmek için yola çıktığı sırada Tahran Havaalanı’nda tutuklandı.  Zaghari-Ratcliffe’nin 21 aylık bir kızı var. 

Ardından kısa süren bir duruşmada, uygun şekilde kanuni temsil hakkı engellenerek, kendisinin kabul etmediği casusluk suçlamalarıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.   

İranlı yetkililer Zaghari-Ratcliffe’i casuslukla suçluyor ancak tutuklanması “adalet komedisi” şeklinde eleştiriliyor. İran İslam Cumhuriyeti şimdiye dek Zaghari-Ratcliffe’in özgürlüğüne kavuşması için üst düzey İngiliz yetkililer tarafından gelen tüm talepleri geri çevirdi. 

Zaghari-Ratcliffe 28 Aralık’ta parmaklıklar ardındaki bininci gününü doldurmuştu. 

İnsan Hakları Merkezi Savunucuları Başkan Yardımcısı olan 46 yaşındaki Narges Mohammadi ise insan hakları çalışmaları nedeniyle hapse atılmıştı. 

Mohammadi 2015’de tutuklanmış ve “milli güvenlik karşıtı gizli anlaşma yapmak” ve “devlet aleyhine propaganda yürütmek” ile suçlanmış ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

İnsan Hakları Merkezi Savunucuları, 2003 yılında Nobel Barış Ödülü kazanan Shirin Ebadi tarafından kuruldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU