Twitter yatırımcısı, Elon Musk'a dava açtı

Dava dosyasında, Musk'ın hisselerini açıklamada gecikmesinin diğer yatırımcıların kazanç elde etme şansını yok ettiği öne sürülüyor

Elon Musk, Tesla'nın Teksas'taki tesisinde (AFP)

Bir Twitter hissedarı, Tesla ve SpaceX'in patronu Elon Musk'ın düşük fiyata daha fazla hisse almak için sosyal medya şirketindeki hissesini açıklamayı yasadışı biçimde ertelediğini öne sürerek multimilyarder isme dava açtı.

New York federal mahkemesine yapıldığı bildirilen başvuruda Tesla'nın patronu Twitter'daki hisselerini, en az yüzde 5'e ulaştığında, zorunlu zaman zarfında açıklamayarak yasal sınırı ihlal etmekle suçlanıyor.

Dava dilekçesinde, Musk'ın hisseleri yasal sınırın neredeyse iki katına, yüzde 10'un biraz altına ulaştığında hisselerinin detayını açıkladığını belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Manhattan federal mahkemesinde açılan toplu davada, milyarder isim federal kanun uyarınca 24 Mart itibarıyla Twitter'daki yatırımlarını açıklamayarak "önemli derecede yanlış ve yanıltıcı beyan ve ihmallerde" bulunmakla suçlanıyor.

Musk'ın zorunlu beyanında, 31 Ocak'ta 36 dolar 83 cent'ten yaklaşık 620 bin hisse satın aldığı ve 1 Nisan'a kadar şirket hisselerini toplamaya devam ettiği açığa çıkmıştı.

ABD'deki menkul kıymetler yasası, bir şirketin hisselerinin yüzde 5'ini satın alan yatırımcıların 10 gün içinde bunu açıklamasını gerektiriyor. Musk için son gün 24 Mart'tı.

SpaceX'in patronu nihayetinde 4 Nisan'da Twitter hisselerini açıkladığında, sosyal medya platformunun hisseleri 1 Nisan'daki kapanışa kıyasla yaklaşık yüzde 27 artış göstermişti.

Marc Bain Rasella isimli bir yatırımcı adına açılan davada, açıklamadaki gecikmenin birçok yatırımcının önemli miktarda kazanç sağlama şansını yok ettiği öne sürülüyor.
 


Fakat öte yandan bu gecikme, milyarder ismin 37 dolar 69 cent ile 40 dolar 96 cent arasında değişen fiyatlarla işlem gören hisseleri almasını sağlamış ve Musk haftalar içinde Twitter hisselerine 2 milyar 600 bin dolar civarında bir meblağ harcamıştı.

Dava dilekçesinde, "Sahip olduğu hisseleri açıklamayarak... Musk, Twitter hisselerini gizli tuttuğu bu dönemde daha ucuza alabildi" deniyor.

Başvuruda, söz konusu gecikmeyle, milyarderin büyük bir hisseye sahip olduğunu açıklaması öncesindeki iki hafta içinde Twitter hisselerini satan daha az varlıklı yatırımcıların da zarar gördüğü belirtiliyor.

Bu nedenlere dayanarak dava başvurusunda, belirtilmeyen tutarda maddi ve manevi tazminat talep ediliyor.

Twitter ilk başta Musk'ın yönetim kuruluna katılacağını açıkladıysa da sosyal medya devi pazartesi günü milyarderin bu teklifi reddettiğini belirtti.

Dünyanın en zengin kişisi şirketin yönetim kuruluna katılmayarak, Twitter'da daha büyük miktarda hisse alma seçeneğine de sahip oldu. Aksi takdirde bu oran yaklaşık yüzde 15 ve altıyla sınırlı kalacaktı.

Bazı analistler, bunun Musk'ın şirkette daha fazla hisse toplamasına (muhtemelen Twitter'ı devralmasına) veya düşünceleriyle daha uyumlu bir yönetim kurulunun seçilmesini sağlamasına imkan tanıyacağını söylüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU