AYM'den karar: Aile üyelerinin Bank Asya hesabı veya KHK'lı olması atamaya engel değil

Mahkemenin kararının ardından başvurucu, hak kazandığı kurumdaki işine başlatıldı

Anayasa Mahkemesi, 2016'da CHP'nin OHAL'e ilişkin KHK'nın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu yetkisizlik gerekçesiyle reddetmişti / Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi, anne ve kardeşlerinin Bank Asya'da hesabı ve KHK ile kapatılan kurumlarda kaydı bulunan memur adayının ‘güvenlik soruşturmasını geçememesini' ‘hak ihlali' saydı. Karar üzerine memur adayının ataması yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava dosyasına göre S.N., 2017 yılında aldığı KPSS puanıyla Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'nde memur olarak çalışmaya hak kazandı. Ancak ‘annesi ve erkek kardeşinin Bank Asya'da hesabının bulunması, iki kız kardeşinin de KHK ile kapatılan kurumlarda SGK kaydının varlığı” gerekçesiyle güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandı, ataması yapılmadı.

Açtığı dava reddedilen S.N. avukatları Hanifi Aslaner ve Hakan Kitapçı aracılığıyla, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu

AYM 1. Bölümü de başvurucunun ailesi hakkındaki bilgilerin özel hayata saygı hakkı kapsamında kişisel nitelikli veriler olduğunu belirterek, “hak ihlali” tespitinde bulundu.

Yüksek Mahkeme, yeniden yargılama yapmak üzere dosyayı Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne gönderdi.

İşe başlatıldı

Yeniden yapılan yargılamada, S.N.'nin memur olarak atanmamasına ilişkin işlemin iptaline karar verildi. S.N.'nin avukatı Hakan Kitapçı, iptal kararının ardından, müvekkilinin geçen ay işe başlatıldığını açıkladı.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU