Sıradışı sergi başladı: Jan Brueghel'in meşhur tablosu "hafızalarda koku bırakacak"

Sanatseverler 1600'lü yıllarda tamamlanan resimdeki 10 nesnenin kokusunu keşfedebilecek

Jan Brueghel'in "Koku Duyusu" adlı tablosu 5 duyu serisinin bir parçası (Jose Baztan Lacasa / Museo Nacional del Prado)

İspanya'daki Prado müzesinde ziyaretçilerin Jan Brueghel'in "Koku Duyusu" adlı tablosundaki bitki ve hayvanların kokusunu alabileceği sergisi başladı.

Başkent Madrid'deki müzede 4 Nisan-3 Temmuz arasında ziyaret edebilecek sergide, sanatseverler Brueghel'in 1617-1618'de tamamladığı tablosundaki 10 nesnenin kokusunu keşfedebilecek.

Barselona'daki ünlü parfüm şirketi Pugi'yle ortak olarak hazırlanan "Bir Tablonun Esansı: Bir Koku Sergisi" adlı projede, yasemin, gül, nardin, incir ağacı, portakal çiçeği, nergis ve süsen bitkilerinin kokuları yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlara ek olarak sergide kehribar esansıyla temsil edilen bir çift çocuk eldiveninin ve kötü kokusuyla ünlü misk kedisinin kokusu da var.

Puig'de parfüm üretimiyle ilgilenen yetkili Gregorio Sola, "Misk, çok sert ve kötü bir koku fakat 1500 ve 1600'lerden parfüm tariflerinde hep karşınıza çıkar. Çünkü misk, parfümün deride daha uzun süre kalmasını sağlayan bir sabitleştirici madde olarak kullanılıyordu" dedi.  

Ziyaretçiler, kokularına yer verilen nesneleri sergi odasına kurulan dijital ekranlar sayesinde tabloya yaklaşarak inceleyebiliyor. Daha sonra odaya kurulan "hava parfümü" sistemi, yaklaşılan nesnenin kokusunu ziyaretçiye doğru sıkıyor. Koku yaklaşık 50 santimetre öteden alınabiliyor.

Prado müzesinin Kuzey Avrupa ve Flaman Eserler bölümünün baş küratörü Alejandro Vergara, sergiyi "sıradışı ve yenilikçi" olarak niteledi.

Sola, sergide bir koku hafızası yaratmayı amaçladıklarını belirterek "Koku hafızamız görsel ve işitsel hafızamızdan daha kuvvetli. Bu serginin ana fikri, Jan Brueghel'in tablosunun hepimizin hafızasında kendine has bir koku izi bırakması" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, Hyperallergic, Artnet

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU