113 yıllık rekabette 395. randevu: Fenerbahçe-Galatasaray

Dünyanın sayılı derbileri arasında gösterilen maçta Fenerbahçe ile Galatasaray karşı karşıya geliyor. Spor yorumcusu Haldun Domaç, takımların son durumunu ve "dev" karşılaşmayı Independent Türkçe'ye değerlendirdi

113 yıllık rekabette ezeli rakipler 395. kez karşı karşıya geliyor. Fenerbahçe galibiyetlerde 147'ye 125 önde / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 32. haftası, Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı konuk edeceği karşılaşmaya sahne olacak.

Dünyanın sayılı derbileri arasındaki mücadele taraftarlara futbol bayramı yaşatacak.

17 Ocak 1909'da bugünkü Ülker Stadı'nın bulunduğu ve "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğü ile başlayan rekabette 113 yıl geride kalırken mücadele "Ezeli rekabet, ebedi dostluk" mottosuyla devam ediyor.

113 yıllık rekabette takımlar daha önce 394 kez karşı karşıya geldi.

Fenerbahçe rakibini 147 kez mağlup ederken Galatasaray 125 kez kazandı.

122 maç ise beraberlikle tamamlandı. 

 

 

10 Nisan Pazar günü Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda saat 20.30'da başlayacak müsabakayı hakem Atilla Karaoğlan yönetecek.

Kerem Ersoy ve Aleks Taşcıoğlu'nun yardımcı hakem olarak görev alacağı karşılaşmanın dördüncü hakemi ise Onur Özütoprak olacak.

İsmail Kartal'ın göreve geldiği Ocak 2022'den itibaren form grafiğini yükselten Fenerabahçe, lig ikinciliği için hedef kovalıyor.

Bu sezon ligde kötü günler geçiren ve hedefsiz kalan Galatasaray cephesinde ise müsabaka prestij açısından büyük önem arz ediyor.

 

 

Kadıköy'de 20 yıllık kazanamama serisini 2021'de sona erdiren Galatasaray, 30 Kasım 2016'dan bu yana Kadıköy'de yenilmediği rakibine karşı bu unvanını korumak istiyor. 

Karşılaşmada Fenerbahçe'de Mesut Özil ve Ozan Tufan, Galatasaray'da ise sakatlıkları bulunan Mustafa Muhammed ve Sofiane Feghouli forma giyemeyecek.

Kerem Aktürkoğlu'nun durumu ise maç saatinde belli olacak. Geride kalan 31 haftada Fenerbahçe 56 puanla 3'üncü, Galatasaray ise 41 puanla 13. sırada bulunuyor. 

 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

"'Galatasaray hedefsiz' sözlerine katılmıyorum, iki takımın da hedefi var"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, dünyanın en önemli maçlarından biri olarak kabul edilen Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmasını Independent Türkçe için değerlendirdi.

Domaç, hafta boyunca Fenerbahçe'nin ikincilik şansının devam ettiği, Galatasaray'ın ise hedefsiz olduğu yönündeki yorumları doğru bulmadığını söyledi. 

Maç için Galatasaray'a çok fazla anlam yüklenmediğini ve bu yöndeki düşüncelere katılmadığını belirten Domaç, "2 takım arasındaki maçlar, hiçbir iddia ortaya konulmamış olsa dahi çok önemlidir" dedi.

Galatasaray'ın da bu maçı kazanmak istediğini, "hedefsiz takım" sözlerine katılmadığını ifade eden Domaç, "İki takımın da hedefi var. Galatasaray, üst üste 3'üncü kez Kadıköy'de kazanmak isteği ortaya koyacaktır. Fenerbahçe'nin 2'ncilik iddiası için kazanması gereken bir maç. Pek çok spor adamının ya da yorumcusunun söylediği gibi 'Bir taraf için amacı olan, diğer taraf için amaçsız' değil bu karşılaşma. Kaldı ki bu iki takım halı sahada aynı formalarla oynasa yine amaçları kazanmak olur. Oyunun ruhuna yönelik çok şey anlatılabilir ama Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında kesin yargılarla 'şöyle olur, böyle olur' demek çok kolay olmuyor" diye konuştu. 

 

İsmail Kartal-AA.jpg
İsmail Kartal yönetimindeki Fenerbahçe, Süper Lig'de ikinci yarının en formda ekibi konumunda / Fotoğraf: AA

 

"İsmail Kartal'ın son haftalarda yaptığını derbi galibiyetiyle taçlandırma isteği ön plana çıkar"

Müsabakanın teknik direktörler İsmail Kartal ve Domenec Torrent açısından da önemli bir kıstas oluşturacağını dile getiren Domaç, "İsmail Kartal'ın son haftalarda yaptığını derbi galibiyetiyle taçlandırma isteği ön plana çıkacaktır. Çünkü her ne kadar kabul edilmemiş dahi olsa İsmail Kartal'ın kalma olasılığını da etkileyebilecek bir durum olduğunu söyleyelim. Aynı şey Torrent için de geçerli. Amacı yok denilen Galatasaray'da Torrent bir Fenerbahçe galibiyeti elde ederse bu onun için bir artı referans olacaktır" ifadelerini kullandı.  

 

Torrent-Reuters.jpg
Domenec Torrent / Fotoğraf: Reuters

 

"6 yıldır kaybetmemek önemli fakat Fenerbahçe de bu işi tersine çevirmeye çalışıyor"

Fenerbahçe'nin 20 yıllık yenilmezlik serisini sonlandıran Galatasaray'ın 6 yıldır Kadıköy'de rakibine yenilmemesinin takımlar üzerinde önemli bir etki bırakacağına değinen Domaç, "Kadıköy'de Fenerbahçe'nin kaybetmediği süreçte pek çok futbolcu, teknik adam, 'Orada ciddi bir baskı hissediyorduk. O nedenle kaybediyorduk' diyorlardı. Galatasaray'ın şimdi bu durumdan uzaklaştığını görüyoruz. 'Orada kazanabiliyoruz' düşüncesiyle sahaya çıkıyorlar. Bu mental olarak bir takım açısından önemli bir durum. 6 yıldır kaybetmemek önemli. Fakat Fenerbahçe de bu işi tersine çevirmeye çalışıyor. Bu maç onun için çok önemli. Çünkü ligde amacı olan bir takım" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Kerem Aktürkoğlu-AA.jpg
Kerem Aktürkoğlu / Fotoğraf: AA

 

"Kerem olmazsa oyun stabile dönüşür, karşılıklı giden gelen oyunda Fenerbahçe daha avantajlı"

Galatasaray'da tedavisi devam eden ve oynayıp oynamaması maç saatinde belli olacak Kerem Aktürkoğlu'nun en belirleyici futbolcu olacağını dile getiren Domaç, iki takımın oyun anlayışının Kerem'in durumuna göre şekilleneceğini anlattı:

Galatasaray'ın oyun anlayışını taçlandıran çok değerli bir oyuncusunun durumunun kritik olması çok önemli. Hep söylenen bir söz var: Derbilerin sonuçlarını önceden kestirmek mümkün değil... Sebebi de derbilerde en başta bireysel becerili oyuncular sahne alır ve oyunun gidişatını çok farklı bir şekle çevirebilirler. Bu noktada Kerem Aktürkoğlu'nun oynayıp oynamayacak olması Galatasaray'ın alacağı sonuca çok etki edecek. Çünkü Galatasaray özellikle bu tür deplasman oyunlarını, iyi kapanarak ve sonrasındaki geçiş hücumlarında Kerem'in çabukluğuyla kullanıyor. Şimdi Kerem'in olmaması oyunu biraz daha stabil hale dönüştürecek. Karşılıklı giden gelen bir oyuna dönüştürecek. Böyle bir oyunda Fenerbahçe'nin avantajının daha fazla olacağını düşünüyorum. Çünkü iki takımın orta alanına baktığınızda Fenerbahçe orta alanı çok daha etkin bir rol oynuyor. 

 

İrfan Can Kahveci-AA.jpg
İrfan Can Kahveci / Fotoğraf: AA

 

"Duran topları çok iyi kullanan İrfan Can'ı ayrı bir yere yazabiliriz"

Fenerbahçe adına ise oyunun rakip alana yığıldığı ve tribün baskısıyla bu durumun desteklendiği anlarda kazanılacak duran topların büyük önem arz edeceğine değinen Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Fenerbahçe'nin 50 bin taraftarla rakibin üzerine baskı yapacağı dönemler olacaktır. O süreçlerde kazanacağı duran toplar çok etkili olacak. Bunları çok iyi kullanan İrfan Can'ı ayrı bir yere yazabiliriz. Bu tür maçları Mert Hakan'ın da iyi oynadığını görüyoruz. Tabii ki Mesut'un olmaması bir dezavantaj gibi düşünülebilir. Mesut belki Fenerbahçe'nin en çok gol atan oyuncusu ama yokluğu bugün 'Mesut yok, çok kötü' denilebilecek durumda değil. Maçın mücadele açısından öne çıkacak oyuncusunun Crespo olacağını düşünüyorum. Hem Berkan'a hem Taylan'a karşı daha baskın çıkmaya çalışacaktır. Ferdi'nin son durumunu çok net gözlemleyemedik ama Fenerbahçe'nin driblinglerindeki kilit oyuncu olması nedeniyle Osai Samuel de öne çıkacaktır. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU