Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Putin ve Lavrov Lahey'de yargılanmalı

2017'den bu yana Almanya Cumhurbaşkanı olan Frank-Walter Steinmeier'in 2016 yılında Dışişleri Bakanlığı döneminde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinden / Fotoğraf: wikimedia.org

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Lahey’de savaş suçları mahkemesinde yargılanmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Steinmeier, Spiegel dergisine verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna’ya açtığı savaşa ve Buça’da yaşananlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Bu suçlardan sorumlu herkes hesap vermek zorunda kalacak"

Derginin "Putin'in askerleri görünüşe göre Ukrayna'da korkunç savaş suçları işledi. Putin ve Lavrov Lahey'deki savaş suçları mahkemesine çıkarılmalı mı?" şeklindeki sorusuna cevap veren Steinmeier, "Bu suçlardan sorumlu herkes hesap vermek zorunda kalacak. Buna askerler dahildir. Buna komutanlar ve elbette siyasi sorumluluk taşıyanlar da dahildir" ifadelerini kullandı.

Alman Cumhurbaşkanı, Buça'daki görüntülerin korkunç olduğunu ve kalbinin parçalandığını belirterek burada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ne anlama geldiğinin, ne kadar acı ve ölüm getirdiğinin görüldüğünü anlattı.

"2017’den beri Moskova’ya gitmedim"

Rusya'ya yönelik izlediği siyasetin en geç Kırım'ın ilhakından sonra değiştiğini anlatan Steinmeier, kendisinin 2017’den beri Moskova’ya gitmediğini, Putin ve Lavrov ile de görüşmediğini kaydetti.

Daha önce de Ukrayna Devclet Baikanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Hükümeti de Putin'in savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiğini açıklamıştı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU