Ulaşım zammına tepki gösteren öğrenciler protesto için İBB önünde toplandı, metroda turnikelerden atladı

Öğrenciler, "Yoksulluğa, geleceksizliğe baş kaldırıyoruz" ve "Ücretsiz ve nitelikli ulaşım haktır, satılamaz" yazılı pankart ve dövizler açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 40 zam önerisi kabul edilmişti.

İBB binasını yakınında toplanan öğrenciler, toplu ulaşıma yapılan zammı protesto etti.

Çeşitli STK'lardan oluşan "Gençlik Örgütleri" isimli bir grup, "Ulaşım haktır satılamaz", "Yoksulluğa, geleceksizliğe baş kaldırıyoruz" ve "Ücretsiz ve nitelikli ulaşım haktır, satılamaz" yazılı pankart ve dövizler açtı. Grup ayrıca, "Müşteri değil, öğrenciyiz" sloganı attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup adına yapılan açıklamada, İBB'nin haftalardır ulaşıma zam getirmekle uğraştığı aktarılarak, "Sosyal medyada ve televizyonlarda ulaşıma getirilmek istenen zamlar bizzat İBB yetkilileri tarafından mecburi ve haklı gösterilmeye, toplumun yaşamını daha da çekilmez hale getiren zamlar meşrulaştırılmaya çalışıldı. Gün geçtikçe en temel haklarımızdan daha da yoksun bırakılıyoruz" denildi.

Eylemden sonra öğrenciler, Vezneciler metrosuna giderek "Akbil basma, turnikeden atla" diyerek  turnikelerden atladı.

Zam kararıyla tam elektronik bilet ücreti 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman ücreti 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonman 78 liradan 109 liraya, Marmaray tam parkur ücreti 12,12'den 16,97 liraya, metrobüs ücreti 8,13 liradan 11,38'e, okul servis ücreti ise 396 liradan 554 liraya yükseldi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU