Nijeryalı ateist aktivist, önce akıl hastanesine kapatıldı sonra dine hakaretten 24 yıl aldı

"İnsan hakları ve hümanizm için üzücü bir gelişme"

Kano eyaletindeki Müslüman topluluklar, gözaltında tutulan Bala'nın hapse atılmasını istiyordu (AP)

Nijerya'da ateist bir insan hakları savunucusu, dine hakaret ettiği gerekçesiyle 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Kano eyaletinde salı günü görülen duruşmada Mübarek Bala, Nisan 2020'de Facebook'ta yaptığı paylaşımlarda İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle hapse mahkum edildi.

Kano Yüksek Mahkemesi yargıcı Faruk Lawan, hakkındaki suçlamaları hür iradesiyle kabul edip etmediğini sorduğunda 37 yaşındaki Bala, suçlamaları kendi isteğiyle kabul ettiğini söyledi.

Nijerya Hümanist Birliği'nin liderliğini yapan Bala'nın avukatı James Ibor ise açıklamasında kararı "çok korkunç" diye niteleyerek, itiraz edebileceklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ibor, "Bu ceza, onun bir ateist olarak haklarını ihlal ediyor" dedi.

Avukat, müvekkilinin hakkındaki suçlamaları kabul etme kararını aniden verdiğini ve kendilerini şaşırttığını belirterek, "Sanki bütün sürecin nerede noktalanacağını bilmek istedi. Bunun ne zaman sona ereceğini bilmiyordu. Suçu kabul etmenin bir hoşgörü yaratabileceğini düşünse de verilen ceza sert oldu" ifadelerini kullandı.

Nijerya Hümanist Birliği'nin kurucusu Leo Igwe ise karara ilişkin "Maalesef Nijerya'da insan hakları ve hümanizm için çok üzücü bir gün. Bu karar, hümanist hareketler için iyi bir anlam taşımıyor çünkü dolaylı olarak hümanistlerin suçlu olarak görüleceğine işaret ediyor" dedi.

Bala, 2020'de Kaduna eyaletinde tutuklanmış ve daha sonra duruşmanın düzenlendiği Kano'ya götürülmüştü.

Ayrıca Nijeryalı ateistin, 2014'te İslam dinine inanmadığını açıklamasının ardından zorla akıl hastanesine yatırıldığı daha sonra da taburcu edildiği bildirilmişti.



Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU