İBB'den toplu ulaşıma yüzde 40 zam açıklaması: Enflasyon yüzde 133, son üç ayda akaryakıta yüzde 106 zam geldi

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, "Bizim en son fiyat düzenlemesi yaptığımız 24 Aralık 2021’de akaryakıt fiyatı 10.45-11 TL civarındaydı. Bugün baktığınızda 21 TL" diye konuştu

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) dün yapılan toplantısında elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 40 zam önerisi kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan Habertürk TV canlı yayınında yaptığı açıklamalarda "Hiçbir belediye, hiçbir belediye başkanı, hiçbir yönetici ulaşıma zam yapmak istemez. Ama ortada bir maliyet var" ifadelerini kullandı. Cihan şöyle devam etti:

En son geçen yıl aralık ayında yaptığımız zamdan sonra asgari ücrete yüzde 18 zam geldi, enflasyon yüzde 133…  Son üç ayda akaryakıta yüzde 106 zam geldi. Bunların kümülatif ortalamasını aldığımızda yüzde 57’lere varan bir güncelleme ihtiyacı vardı. Bizi bunu yüzde 50 oranında belirlemiştik, iki defa kabul edilmedi. Üçüncü UKOME toplantısında biraz da dayatmayla yüzde 40 gibi bir oran çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İBB'nin en son fiyat düzenlemesi yaptığı 24 Aralık 2021’de akaryakıt fiyatının 10.45-11 TL civarında olduğunu kaydeden Cihan, "Bugün baktığınızda 21 TL" dedi.

"Zam yapılmak zorundaydı"

Cihan şunları kaydetti:

 Çokça konuşuluyor, 'Zam yapılmak zorunda mıydı?' diye… Evet, zorundaydı Bu haliyle İstanbul’un ulaşımı yarın ne olur, minibüsçüler-taksiciler nasıl devam ederler, İBB bu kadar sübvansiyonu yapmaya nasıl devam eder, bunlar hep soru işaretiydi.

Yüzde 40 şu an tüm maliyetleri karşılayan bir oran değil. Ama en azından esnaf tarafında umarım bundan sonraki süreçte akaryakıt fiyatlarının düşmesiyle birlikte bizim açımızdan sübvanse edilebilir bir seviyeye çekilmiş oldu.

İETT’nin kişi başına yolcu geliri yaklaşık 3.5 TL’dir. 5.48 TL bilet fiyatı düşündüğünüzde, indirimliler ve ücretsizleri çıkardığınızda ortalama bir binişten 3.5 TL civarı bir gelir elde eder. Ancak kişi başı yolcu gideri yaklaşık 12.5 TL’dir. Aradaki 9 TL’yi İETT sübvanse eder.

Metro elektrikle çalışıyor. Elektrikte iki kattan fazla bir artış meydana geldi. Metronun bu dönemdeki maliyetleri de artmış durumda. 

 

 

Habertürk TV

DAHA FAZLA HABER OKU