Kılıçdaroğlu: Beyfendi '5'li çete' dedim diye gücenmiş, bal gibi de 5'li çete

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında milletvekillerine ve partililere hitap etti. Kılıçdaroğlu, "Sen ekonomist değil, olsan olsan beşli çetenin tahsildarı olursun" sözlerinden dolayı kendisine 1 milyon liralık tazminat davası açan ve ihtiati tedbir isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve kararı veren hakime seslenen Kılıçdaroğlu, '5'li çete' demeye devam edeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"84 milyonun dertleri var, ben onların dertlerini dile getiriyorum" diyen Kılıçdaroğlu, çözüm sunmadan sorunları dile getirmenin yeterli olmadığını ifade ederek kendilerinin çözümleri de önerdiklerini ve halkın da bu çözümlere destek verdiklerin isöyledi.

"Herkesin güvencesi belediye başkanı olacak"

CHP'li beldiye başkanlarının bütün engelleme ve baskılara rağmen fedakarlıkla görev yaptığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bulunduğunuz beldede bir tek çocuk dahi yatağa aç girmeyecek. Herkesin güvencesi o kentin belediye başkanı olacak. Valisi değil, kaymakamı değil, cumhurbaşkanı değil, bakanları değil, belediye başkanlarımız olacak. Çünkü az önce saydıklarımda zaten adalet duygusu yok. Onlara zaten ulaşamazsınız" dedi.

"Karakış Fonu" kapsamında 4 milyon 480 bin 466 aileye yardım yapıldığını,kaydeden Kılıçdroğlu, yardımların toplamının 3 milyar 273 milyon 997 bin lirayı bulduğunu söyledi.

"Avukatların çok sorunu var"

5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlayan CHP lideri, "Avukatların çok sorunu var. Yargı bağımsızlığı ve çoklu baro konularında kaygılr taşıyorlar. Bugün arkadaşlarımız genel kurulda bunu gündem getirecekler" dedi.

"Hiç kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız"

Manisa'da eğitim fakültesi mezunu olan kızı atanmayan bir çiftçinin cebine koyduğu notu kürsüden okuyan CHP Genel Başkanı, atama bekleyen öğretmenler dışında atama bekleyen sağlıkçılara da seslenerek, "Biraz sabredin az kaldı. Hiç kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız. Herkesin işi gücü olacak" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Kadrolu ve sözleşmeli öğretmen garabetine de son vereceğiz" dedi.

"Deprem mağdurlarını kapıdan kovdular"

İzmir'de kurulan Deprem Mağdurları Derneği'nin tüm parti temsilcileirni davet ettiğini ancak AK Parti ve MHP'nin toplantıya gitmediği gibi kapılarına giden deprem mağdurlarının da kapıdan kovulduğunu belirterek, "Derdini anlatmak için kapını çalan kişiyi sen polis çağırıp kapı dışarı ediyorsan, sen İzmir'i de Türkiye'yi de yönetemezsin. Zaten yönetemediğin ortada" diye konuştu.

CHP lideri, sorunun özülmesi için deprem mağdurlarını uzun vadeli düşük faizli kredi verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Polislerin sorunlarını da bildiklerini ve iktidara geldiklerinde bu sorunları çözeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Sizden tek isteğim var, hakkın yanında, hukukun yanında, adaletin yanında olun. Bunları yapın hiç bir güç sizin sorununuzu çözmenize engel olamaycaktır" şeklindek konuştu.

"Otobüsçülerin sorunları"

Kürsüde şehirlerarası otobüs şoförlerinin ve sahiplerinin sorunlarını dile getiren ve para kazanamadıklarını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Kamyon şoförleri de, TIR şoförleri de aynı durumda" dedi.

Uçak ve trene devlet desteği olduğu için artık otobüsten daha ucuza geldiğini söyleyen CHP lideri, "O zaman otobüse de destek ver. On binlerce çalışan var" diye konuştu.

"Enflayon en haksız ve en ecımasız vergidir"

TÜİK'in açıkladığı yıllık yüzde 61,14 enflasyon verisine karşılık ENAG tarafındn yıllık enflasyonun yüzde 142,63 olduğunu kaydeden CHP lideri, son bir yıl içinde bazı ürün ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerini örnek göstererek TÜİK'in açıkladığı verilerin gerçek olmadığını savundu.

"Enflasyon en haksız ve en acımasız vergidir" diyen CHP lideri, Antalya hal fiyatlarına göre domates fiyatının mart ayında yüzde 33 arttığını TÜİK'e göree ise yüzde 9 ucuzladığını belirterek, "Pazar mı doğruyu söylüyor yoksa koltuğunda oturup saraydan gelen talimatla rakamlar üzerinde oynayan bürokrat mı?" diye sordu..

"Zam+zam+zam=Recep Tayyip Erdoğan"

"Zam+zam+zam=Recep Tayyip Erdoğan... Bunu kimse unutmasın" diyen Kılıçdaroğlu, "Bunun bir sorumlusu var. Bunun sorumlusu Erdoğan. Bunu artık herkesin bilmesi lazım" dedi.

"Çakma ekonomist"

Erdoğan'ın "Ben ekonomistim" dediğini hatırlatan ve "Çakma ekonomist" diyen CHP lideri, "Ne yaptın? 128 milyar doları ne yaptığını hala açıklayamadın" dedi.

Faiz haramdır diyen kardeşleirm beni iyi dinlesin" diyen Kılıçdaroğlu, 2022'nin ilk 2 ayında bankaların kârının yüzde 322,8 arttığını, kamu bankalarının gelirinin ise yüzde 540 oranında arttığını belirterek, "Demek ki fazicilere hizmet eden bir hükümetimiz var. Hani faize karşıydın. Hani faiz haramdı?" şeklinde konuştu.

"Bal gibi beşli çete"

"Beşli çetenin tahsildarlığını yapıyor" dediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dava açarak kendisi hakkında ihtiyati tedbir kararı aldırdığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Beşli çete diyemeycek mişim? Sarayın mahkemesi böyle karar vermiş. O hakime buradan açık ve net söylüyorum. Ben 'beşli çete' diyeceğim, bak bakkalım sen ne yapacaksın. Ben vatandaşın hakkını svunacağım, sen beşli çeteden yana tavır alacaksın. Ben sana hakim değil, 'sen de beşli çetenin yandaşısın' diyeceğim. Evet beşli çete. Bal gibi de beşli çete. 18 yılda bu 5 şirkete 203 milyar liralık iş verildi. Çağırıyorlar 'sana bu işi verdim' diyorlar. 203 milyar lira alan herhalde bunun bedelini ödeyecektir. Yüzde 10'u ne yapar? 20 milyar. Yüzde 10'a çalışmaz daha yükseğe çalışır. Her şeyini finanse ediyorlar. Savcılara da sesleniyorum. Rüşvet olaylarının üzerine neden gitmiyorsunuz? 

"Hazine bunların çiftliği mi, sen de bu çiftliğin reisi misin? "

"Ben 5'li çete dediğim için de beyefendi üzülmüş, incinmiş! Sen 5'li çeteye hizmet ediyorsun, bir daha dava aç, açmazsan namertsin" diyen Kılıçdroğlu, "Hiçbir banka kredi vermiyorsa ben sana Hazine'den garanti veriyorum diyor Erdoğan. Bu 5'li çeteye dolar bazında ihale vereceksin, bir de Hazine olarak güvence vereceksin. Hazine bunların çiftliği mi, sen de bu çiftliğin reisi misin?" diye sordu.

"Parayla korkan sensin kardeşim, benim parayla pulla işim yok"

"Ne olur ne olmaz bu Kılıçdaroğlu gelir iktidar olur, elimizden bunları alır, ya gelir siz neler yaptınız diye sorar, mahkemelere giderse, bu işi İngiliz mahkemelerine götürelim" dediklerini dile getiren CHP lideri, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Sen İngiliz mahkemelerine güvence veriyorsun, TC mahkemelerine güvenmiyorsun. Ben sana 5'li çetenin tahsildarlığını yapıyorsun dediğim zaman da güceniyorsun. Zaten bunu yapıyorsun kardeşim, görevin bu.  Bu 5'li çete, 'Güzel, parayı aldık, Hazine garantisi var, sözleşmeleri imzaladık, bir talebimiz daha var. Dolar aldık ama ABD'de enflasyon olabilir. Buradan da bizi koruyun' diyorlar. Dolarla aldıysan ABD'de deki enflasyon kadar para vereceğim sana diyor. Ya bana söyler misin be adam, dünyada böyle bir ihale var mı ya? Burası sömürge bir devlet mi? Hakimlerini, savcılarını devreye koyuyorsun? Kılıçdaroğlu'nun sesini nasıl kezeriz diye mahkeme mahkeme dolaşıyorsun. Mahkeme mahkeme dolaşma, dünya kadar televizyonun var, çık karşıma hesaplaşalım.  Bu hesabı kim yapar ya? Soygun düzeni ya! Adamı çağırıp ihale veriyorsun, dolar garantisi veriyorsun. Enflasyon garantisi veriyorsun bir de mahkeme garantisi veriyorsun. Adamın hiçbir riski yok. Yapan kim, Erdoğan. Farkı veren, imzalayan Erdoğan. Milletin iliğini sömüren kim, Erdoğan. Bakanın yetkisi yok. Bakanların hiçbir yetkisi yok. Bir milyonluk dava açmışlar, beni parayla korkutmaya çalışıyorlar. Parayla korkan sensin kardeşim, benim parayla pulla işim yok. Tek derdim herkes huzur içinde yaşasın, hakları teslim edilsin

"Hırsız içeride, kapı da kilit tutmuyor"

Erdoğan'ı Medine hurmalı manda yoğurdu tarifi üzerinden eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Erdoğan'a söyleyeyim, bari hurma işine girdin, ramazan boyunca gümrük vergisini sıfırla. Beyefendi manda yoğurdu falan filan... 5'li çeteye girince kapıları açıyorsun, hurma yiyecek vatandaş yüzde 25 gümrük vergisi ve KDV. Hırsız içeriden olursa kapı kilit tutmaz diye bir laf vardır. Hırsız içeride, kapı da kilit tutmuyor. Devletin bütçesi, devlet yönetimi, bürokrasi darmadağın. Bu yapı böyle gitmez. Hiç kimse şunu unutmasın. Bu ülkenin gerçek sahipleri bu ülkenin halkıdır. Saray şürekası devletin sahibi değildir, 84 milyondur. Devleti yönetmiyorlar, devletin çivisini çıkardılar. Saraylı kafası ile bu işler olmaz" diye konuştu.

"Saraylı kafasıyla bu ülke yönetilmez, bunların 8 özelliği var"

"Saraylı kafasıyla bu ülke yönetilmez. Bunların 8 özelliği var" diyen CHP Genel Başkanı, bahsettiği 8 özelliği şu şekilde sıraladı:

  1. Çıkarcıdır: Milleti değil, kendisini düşünür. Kendi çıkarı için feda etmeyeceği şey yoktur. 5'li çetenin tahsildarlığını yaparlar.  Yolsuzluk yapanları korurlar.  Birisi kul hakkı mı yedi, rüşvet mi yedi, arkasında dururlar. Bütün kutsal değerleri kendi çıkarları için kullanırlar.  Mal varlıklarının ortaya çıkması en büyük korkularıdır. 'Bu can bu tende kaldığı sürece papazı alamazsın' demişti. Trump mal varlığı deyince papaz teslim edildi. Çıkıp, 'Araştırmazsanız namertsiniz' diyemedi ya. Kaşıkçı dosyasını Suudi Arabistan'a gönderecekler şimdi. Cinayet yeri İstanbul... Bu Türkiye'nin itibarını ayaklar altına almaktır. Saraylı kafasının çıkarı için feda edemeyeceği hiçbir şey yoktur. Mavi Marmara gemisi... Filistin halkının hukukunu savunacaktın. Ne oldu? Bir gece Meclis'e bir karar getirdiler. Tazminat ödemeyiz, özür dilemeyiz dediler. Gittiler teslim oldular. Birilerinin arkasında gezen, birilerine yalvaran dünya lideri olur mu? Memleketin itibarını ayaklar altına alandan dünya lideri olur mu? 
  2. Bunlar torpilcidir: Memleketin temiz evlatlarının hakkını, hukukunu yerler.
  3. Tümüyle görgüsüzdürler: Lükse, şatafata çok düşkündürler. 13 uçak tutar, 'devletin itibarıdır' der. Devletin itibarı demokrasiyle, üretimle, hukukla olur. 84 milyonu 5 kişiye peşkeş çekmemekle olur. Gösterişi bunlar kadar seven kimse yoktur. 50 bin dolarlık çantayla gezilir mi ya? Yatağa aç giren çocuklar, çöpten yiyecek toplayan insanlar var ya. 
  4. Bunlar temiz değildir, bozulmuşlardır: Toplumsal insani değerleri kaybetmişlerdir. Uyuşturucu baronları ile iç içelerdir. Pudra şekerini kullanan bir kuşak yetiştirmeye çalışıyorlar. Uyuşturucu baronlarını yeri gelince hapisten çıkarıyorlar. Uyuşturucu baronuna da meşruiyet kazanacak kadar bozulmuşlardır. Öyle bir noktaya gelmiştir ki bunlar bu ülkenin şehitlerine bile kelle diyecek noktaya gelmişlerdir. 
  5. Bunlar yüzsüzler: 128 milyar doları iç ettiler, meydanda geziyorlar. Biz olsak sokağa çıkamayız bir de kitap yazıyor bunlar. Ama 128 milyar dolar yok. 10 bin dolar rüşvet alanı korudular. Bu kadar yüzsüzlük olur mu ya? Bunu İçişleri Bakanı söylüyor, Erdoğan, bakan, koruyor. Böyle bir yüzsüzlüğü tarih yazmamıştır. Bu milletin hasreti, örfü adeti vardır. İnsanın yüzü kızarır ya! 
  6. İnkarcıdırlar: Kabahatlerini birine yıkma konusunda bunlar kadar becerikli kimse yok. Parayla bir sürü insanı satın alabiliyorlar. Zamlar olur, dış güçler yaptı. Üreticileri terörist ilan ettiler. 
  7. Aynı zamanda yalakadır: Bunların böyle bir ekibi de vardır. 27,5 yıl devlete alnımın teriyle hizmet ettim. Arkamdan kimse elle tutulur hiçbir şey söylemedi. İftiralara maruz kaldım ama alnımız ak. Mal varlığımı kendi siteme koydum siteye girince. Hesabını veremeyeceğimiz şey yok. Yalakalık öyle boyutlara ulaştı ki. Bunların vekilleri TV'de kendilerin savunamıyorlar. Bunların yerine paralı gazetecileri çıkarıyorlar. Dişe diş savunuyorlar. Bunlar da utanmıyor. Bu kadar haksızlığı nasıl savunursun ya? 
  8. Vicdansızdırlar: 21. yüzyılda "Kuru ekmek yiyorsanız karnınız toktur" diyorsa bir milletvekili bunda vicdan yoktur. KHK'lılar için "ağaç kökü yesinle" dediler. Vicdan yok mu sizde ya? Ahlak yok mu? Ekmekten vergi alırlar, kur korumalı mevduat sahiplerine yüzde 90 faiz verirler, faizden vergi almazlar. Geçmişte AKP'ye MHP'ye oy veren kardeşlerim, bunlar şekeri 280'den alıp 800'e satarlar. Bunlarda vicdan var mıdır ya?

"Onlar bozdu biz düzelteceğiz, onlar çaldı biz yerine koyacağız"

"Saraylı kafasının 8 temel özelliğini saydım. Bütün kardeşlerim bunları ezberlesinler. Söylediklerimin fazlası yoktur eksiği vardır" diyen CHP Genel Başkanı, 'saraylı' derken kastettiği kişileri saray ve şürekası, saraydan beslenenler, 5'li çeteler, ihalesiz iş alanlar, yolsuzluk yapıp üstü örtülenler, uyuşturucu baronlarına, tefecilere, faizcilere hizmet edenler şeklinde sıralayarak, "Saraylı kafası onların TV'lerinde, gazetelerinde var. 84 milyon bu saraylı kafasını besliyor" dedi.

Erdoğan'ın çıkıp vatandaşa fedakarlık çağrısı yaptığını syleyen Kılıçdaroğlu, "Çiftçi kardeşim, siz tarlanıza feda etmeyin, ama saraylı kafasına veda edebilirsiniz. Esnaf kardeşim dükkanını feda etme, sana bir şey yapmayım fedakarlık yap diyorlarsa 'dur kardeşim' diyeceksin. Sandık gelirse sana veda edeceğim diyeceksin.  Onlar bozdu biz düzelteceğiz, onlar çaldı biz yerine koyacağız. Onlar bir yılda bu memleketi 20 yıl geriye götürdü. Biz 5 ayda memleketi 5 yıl ileri götüreceğiz. Onlar kavga ettirdi, biz barıştıracağız. Onlar ayrıştırdı, biz kucaklayacağız. Onlar üzdü, biz sevindireceğiz. Onlar bunalttı, biz bu millete rahat bir nefes alacağız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU