Dünyanın Müslüman çoğunluğa sahip en büyük ülkesi Ramazan için Kovid kısıtlamalarını kaldırdı

Ülke, iki yıldır ilk kez Kovid kısıtlamaları hafifletiyor

(Reuters)

Dünyanın Müslüman çoğunluğa sahip en büyük ülkesi kutsal Ramazan ayına girerken binlerce kişi cumartesi günü Cakarta'daki İstiklal Camii'nde toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Endonezya'da koronavirüs vakalarının azalmasıyla birlikte ülke, halkın sadece Ramazan ayında kılınan özel namazlarda bir araya gelmesine olanak sağlamak için kısıtlamaları hafifletti.

Cumhurbaşkanı Joko Widodo geçen haftaki açıklamasında ülkenin Kovid kısıtlamalarını iki yıldır ilk kez hafifleteceğini duyurmuştu.

Televizyondan yayımlanan hitabında cumhurbaşkanı, "Bu yıl Müslümanlar (yatsı namazlarını) cemaatle kılabilir ve namaz kılmak için camilerde toplanabilir" dedi.

Ramazan Bayramı'nın geleneksel akraba ziyaretleri için seyahat etmek isteyenler de bunu yapmakta serbest.

Ayrıca hükümet iftar için restoran, alışveriş merkezi ve kafelerde toplanılmasına da müsaade etti. Fakat fiziksel mesafe ve maske zorunlulukları yürürlükte kalmaya devam ediyor.

Bu yıl, popüler meşaleli geçit töreni de dahil son iki yıldır durdurulan Ramazan kutlamaları da kaldığı yerden devam edecek.

Associated Press'e konuşan Cakarta sakini Rahardian Irsan, "Ramazan geleneğinin tam olarak geri döndüğünü görmek beni çok heyecanlandırıyor" dedi.

Pandemi henüz sona ermemiş olsa da normal bir Ramazan'a hasretimiz bugün nihayet giderildi.

İstiklal Camii'nde toplananlardan Tri Hariono ise Reuters'a, "Nihayet teravih namazında toplanabildiğimiz için şükran duyuyorum ve bu sefer eskisi gibi katı kısıtlamalar da yok" dedi.

Güney Asya ve Güneydoğu Asya'daki Müslümanlar oruç tuttukları kutsal aya pazar günü girerken, Ortadoğu'daki ülkeler Ramazan'a daha erken başladı.

Başlangıç günü, Ay'ın konumuna bağlı olarak değişiyor.

Kutsal aya girerken Endonezya, şubata kıyasla koronavirüs vakalarının yüzde 90'ın üstünde düştüğünü bildirdi. Cuma günü sadece 2 bin 930 vaka görüldü.

Ülkedeki vakalar şubatta 64 bin 700'e ulaşarak rekor kırmıştı.

Ülkenin 208 milyonluk nüfusunun yüzde 75'i aşılandı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU