Çinli bilim insanlarından Venom'a benzeyen robot

"1 Nisan şakası değil, gerçek bir araştırma"

Çinli bilim insanları, yanlışlıkla yutulan cisimleri çıkarabilecek ve bu türden diğer görevleri yerine getirebilecek balçık görünümlü bir mini-robot geliştirdi.

Hong Kong Çin Üniversitesi'nden Prof Li Zhang'ın geliştirdiği "manyetik slime robot" diye nitelenen cihaz, mıknatıslarla kontrol ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cihaza kendi etrafında dönebilmesi veya O ve C şekilleri oluşturabilmesi için uzaktan kontrol edilmesini sağlayan manyetik parçacıklar yerleştirildi.

İcadın detaylandırıldığı araştırma makalesi 25 Mart'ta Advanced Functional Materials adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmacılar, makalenin 1 Nisan haftasında yayımlanmasına rağmen, bunun "1 Nisan şakası değil, gerçek bir araştırma olduğunu" vurguluyor.

Zhang, "Nihai hedef, onu bir robot gibi hareket ettirmek" diye konuştu.

Şu an için cihazın özerk hareket etme kabiliyetinden yoksun olduğunu söyleyen Zhang, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hala temel bir araştırma olarak görüyoruz. Maddi özelliklerini anlamaya çalışıyoruz.

Zhang ayrıca, cihazın "visko-elastik özelliklere" sahip olduğunu belirtti. Bu da bazen katı, bazen de sıvı madde gibi davranabildiği anlamına geliyor.

Cihaz çok hızlı dokunduğunuzda katı gibi davranıyor. Hafifçe ve yavaşça dokunduğunuzda bir sıvı gibi.

Cihaz, polivinil alkol adı verilen bir polimerden, temizlik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan borakstan ve neodimyum mıknatıs parçacıklarının karışımından oluşuyor.

Zhang, "Bu, evde su ve nişastayı karıştırmaya çok benziyor" diye açıkladı.

Öte yandan, ekibin icadı şu anda tıbbi bir ortamda deneme planı yok. Ancak Zhang'a göre, örneğin yanlışlıkla yutulan bir pilin sindirim sistemine verdiği zararın azaltılması gibi işlemlerde yararlı olabilir.

Bazı sosyal medya kullanıcılarıysa icadı Venom'a benzetti.  DC Comics'in ünlü çizgi roman karakteri, sadece simbiyoz hâlinde yaşayabilen, organik bir kostüme benzetilebilecek bir uzaylı. Venom genellikle Örümcek Adam çizgi romanında ve filminde Eddie Brock'la simbiyoz hâlinde görülmüştü.

 

Independent Türkçe, New Scientist, The Guardian, Interesting Engineering

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU