25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu tren kazasının üzerinden 1 yıl geçti

Kazayla ilgili açılan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti dosyadan çekilmiş ancak üst mahkeme çekilmeyi uygun bulmamıştı

Fotoğraf: AA

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdiği, 328 kişinin de yaralandığı tren kazasının üzerinden tam bir yıl geçti. Kazanın yıldönümünde yakınlarını kaybedenler kazanın meydana geldiği yerde bir anma töreni düzenledi.

Kazanın ardından bakım müdürü, yol bakım şefi, hat bakım onarım memuru ve köprüler şefi olarak çalışan 4 görevli asli kusurlu olarak gözaltına alınıp mahkemece serbest bırakıldı.

Üst yönetime takipsizlik

Edirne’nin Uzunköprü ilçesi ile İstanbul Halkalı seferinin yapıldığı, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrilmişti. 25 kişinin yaşamına mal olan kazaya ilişkin dört TCDD çalışanı hakkında iddianame hazırlarken, TCDD üst yönetimi hakkında takipsizlik kararı verilmişti. 

Polis aileleri biber gazıyla dağıtmıştı

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede sadece dört TCDD çalışanı hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak'tan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmış, yakınlarını kaybeden aileler 'adalet nöbeti' başlatmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin önüne de giden aileleri, polis biber gazı kullanarak dağıtmıştı.

İlk duruşma olaylı geçti

Kazayla ilgili açılan davanın ilk duruşması 3 Temmuz'da yani kazanın yıl dönümüne 5 gün kala Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü. Olaylı geçen duruşmada yakınlarını kaybeden ailelerin yürüyüş yapması engellenmiş, duruşma salonuna alınmamışlardı. Duruşma salonu ve adliye önünde aileler ile polis arasında arbede yaşanmış ve darp edilenler olmuştu.

Heyet duruşmadan çekildi

Ailelerin içeriye alınmaması üzerine çıkan gerilim nedeniyle geç başlayan duruşmada avukatlar kendilerinin ve ailelerin darp edilmesi noktasında mahkeme heyetinin sorumluluğunun olduğunu belirterek polis görevlileri hakkında suç duyurusu yapılmasını talep etmiş, savcılık talebi yerinde bulmuştu. Bunun üzerine mahkeme heyeti dosyadan çekilip duruşmayı bitirmişti. 

Çekilme kararı uygun bulunmadı

Çekilme kararı Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiş, ancak karar uygun bulunmamıştı. Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, kararında şu ifadelere yer vermişti: 

“Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin mahkeme heyeti tarafından verilen çekinme kararının CMK’nın 30/2 maddesi uyarınca uygun olmadığına, heyetin duruşmadan çekilmesi kararının kaldırılmasına, dosyanın gerekli işlemlerin yapılması için Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade edilmesine dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda isteme uygun ve kesin olarak oy birliği ile karar verildi.”

 

çorlu anma.jpg
Fotoğraf: Twitter

Anma töreni düzenlendi

Bir sonraki duruşma tarihinin ne zaman olacağı henüz belli olmazken, acılı aileler kazanın birinci yıl dönümü nedeniyle bugün saat 15.00’de kazanın yaşandığı Çorlu'ya bağlı Sarılar mahallesinde bir anma yaptı. Anma törenine çok sayıda kişi katıldı. 


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU