Parola Milyon: Ukrayna Barosu bu sözcükle teslim olacak Rus askerlerine 5 milyon ruble verecek

Rus askerlerine Ukrayna'da teslim oldukları takdirde 5 milyon ruble (yaklaşık 890 bin TL) alabilecekleri söylendi

Harkov'un doğusundaki Malaya Rohan köyünde devriye gezen Ukrayna askerleri (AFP)

Ukrayna'da teslim olan Rus askerlerine parola olarak "milyon" sözcüğünü (silah bırakmaları için teklif edilen para ödülüne bariz bir atıf) kullanmaları önerildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Barolar Birliği'nin hazırladığı, "Doğru biçimde nasıl teslim olunur" başlıklı kılavuzda Rus güçlerine, "silahlarını bir kenara atmaları, dik durmaları, ellerini veya beyaz bir bayrağı havaya kaldırmaları, yüksek sesle 'teslim' ve 'bir milyon' parolasını söylemeleri" gerektiği anlatılıyor.

Kılavuzda teslim olan askerlerin bekleyebileceği maddi tazminatlar sıralanırken, kişinin değerli eşyalarına el konulacağı ve savaşın ardından serbest bırakılınca bunların iade edileceği de belirtiliyor.

Kiev, Kremlin'in askerlerine teslim olmaları ve Ukrayna ordusunun emirlerini takip etmeyi kabullenmeleri durumunda 5 milyon ruble (yaklaşık 890 bin TL) alabileceklerini söylüyor. Ayrıca askerlerin sevdiklerine güvende olduklarını iletmek için eve telefon açma olanağı da sunuluyor.
 


Instagram sayfasında bir infografik paylaşan Ukrayna Barolar Birliği Başkanı Anna Ogrençuk şunları dedi:

Rusya ve Belarus'tan gelen istilacıların iki seçeneği var: Ukrayna'da utanç verici bir şekilde ölmek ve arkalarında sadece barışçıl Ukraynalı yurttaşların katili damgası bırakmak ya da teslim olmak.

Başka alternatifiniz yok. Eğer doğru kararı verirseniz, net kurallara uyun. Biz hukuka riayet eden bir ülkeyiz, gözaltına alınmanız ve husumetin sona ermesinden sonra sevkinizin tamamlanması bütünüyle uluslararası hukuk uyarınca gerçekleşecektir.

Daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Rus askerlerine teslim olma çağrısı yapmıştı.

Önceki haftalarda televizyondan yaptığı gece konuşmalarından birinde, Vladimir Putin'in güçlerinin istila süresince Çeçenya çatışmasından daha fazla kayıp verdiğini söyleyen Zelenski, Rus askerlerin savaşla hiçbir şey elde edemeyeceğini anlamaya başladığını da eklemişti.

"Hayatta kalmak istediğinizi biliyorum" diyen Zelenski, teslim olanların "insan gibi, düzgün" muamele göreceğinin taahhüdünü vermişti.

Batılı askeri yetkililer, Rusya'nın 24 Şubat'ta istilaya başlamasından bu yana 7 bin ila 15 bin asker kaybettiğini düşünüyor.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamaya göre Harkov yakınlarındaki çatışmada Ukrayna askerlerince bu hafta öldürülen Albay Denis Kurilo, öldürülen 8. Rus albayı oldu.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU