Şili'de 2 milyon kişiye su sağlayan göl kurudu

Peñuelas Gölü, başkent Santiago'nun yaklaşık 110 kilometre batısında

Şili'de 2 milyon kişiye içme suyu sağlayan Peñuelas Gölü 6 yıl içinde kurudu (Copernicus/ Sentinel-2)

Şili'de önceden yaklaşık 2 milyon kişiye içme suyu sağlayan devasa göl, senelerdir süren kuraklık nedeniyle 6 yıl içinde kurudu.

Salı günü yayımlanan yeni uydu görüntüleri başkent Santiago'nun yaklaşık 110 kilometre batısındaki Peñuelas Gölü'nün Nisan 2016'da ve bu ay çekilen öncesi ve sonrası fotoğraflarını ortaya koydu.

6 yıl önce koyu mavi suyun geniş bir alanı kapladığı dal şeklindeki göl şimdi manzarada sarımtırak bir iz halinde ve tamamen kurumuş görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Göl, Valparaíso bölgesinin ana su kaynaklarından biriydi. Los Aromos adındaki başka bir gölle birlikte yaklaşık 2 milyon kişinin su kaynağıydı. Bölgedeki birçok kırsal topluluğun içme suyu artık kamyonlarla taşınıyor.

Susuzluk on binlerce çiftlik hayvanının ölmesine yol açarken yerel bitkileri ve hayvanları hayatta kalma mücadelesine itti. Ağustos 2019'da Şili hükümeti 50'den fazla bölgede tarımsal acil durum ilan etmişti.

Valparaíso Sanitasyon Şirketi'nin son raporuna göre Peñuelas Gölü'nün mevcut kapasitesi ancak 170 bin metreküpe ulaşıyor ve bu da toplam 95 milyon metreküplük kapasitesinin yalnızca yüzde 0,2'sine tekabül ediyor.

Şili'de birkaç yıl sürebilecek yoğun kuraklıklar yaygın olsa da Güney Amerika ülkesi 2010'dan beri bu mega kuraklığın pençesinde.

Son 10 yıldır Şili'nin orta kesimindeki yağışlar ortalamanın yüzde 45 altına kadar düştü ve Santiago'da yağış miktarı normal seviyelerin yüzde 10'u ile 20'si arasında seyretti.

Bu modern tarihteki en kötü kuraklık ve bilim insanları olayın şiddetinin yaklaşık yüzde 25'ini iklim değişikliğiyle ilişkilendiriyor. Geri kalanıysa atmosferik dolaşımdaki doğal döngülere, okyanus sıcaklıklarına ve yağış modellerine bağlı.

Görüntüler, Avrupa Birliği'nin Dünya gözlem programı Copernicus bünyesindeki Copernicus Sentinel-2 uyduları tarafından sağlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU