Rus ve Ukraynalı heyetler İstanbul'a geliyor... Kremlin: Yüz yüze görüşmelerin başlamasına karar verilmesi bile önemli

İki ülke arasında İstanbul'da gerçekleşecek görüşmeler öncesi Rusya ve Ukrayna tarafından açıklama geldi. İki ülkeden yapılan açıklamalarda görüşmelerin önemine vurgu yapıldı

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki görüşmelerinin İstanbul'da yapılacağı bildirilmişti.

İki ülke heyetlerinin yapacağı görüşme öncesi Rus ve Ukraynalı yetkililerden açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, müzakere heyetlerinin bugün Türkiye'ye gideceklerini söyledi.

Görüşmeler ne zaman başlayacak?

Toplantının ne zaman yapılacağıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Peskov, "Müzakerelere bugün devam edilme ihtimali düşük. Heyetler Türkiye'ye bugün gidiyor. Ancak teorik olarak, yarın başlayabilir" diye konuştu.

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili ise, İstanbul'da yapılacak görüşmelere bugün başlanacağını kaydetti.

Peskov, müzakere sürecine dair yorum yapmaktan kaçınarak "Yüz yüze görüşmelere başlanmasına karar verilmesi bile başlı başına önemli. Ancak şimdilik müzakerelerle ilgili hiçbir ayrıntıyı açıklamama politikamıza bağlıyız. Bunun sadece müzakere sürecine zarar verebileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerin sonuçlanmasını ümit ediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul’da yapılacak yüz yüze müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ettiğini söyledi.

Sırbistan medyasına verdiği röportajda müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lavrov, "Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz" dedi.

Lavrov, "Şimdi İstanbul'da görüşme konusunda anlaşmaya varıldı. Burası her iki taraf için de coğrafi bakımdan uygun bir nokta. Yine de tekrar ediyorum, elbette Belgrad dahil diğer yerleri de değerlendirmeye hazır olacağız" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmeyi reddetmediğini belirten Lavrov, "Önemli olan yapılacak toplantının iyi hazırlanmış olmasıdır. Bunca yıl büyük miktarda sorun birikti. Bu yüzden sadece görüşmek ve sen ne düşünüyorsun, ben ne düşünüyorum şeklinde görüş alışverişinde bulunmak sadece ters etki yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Ukrayna: Türkiye, Ukrayna'ya güvenlik konularında garantör olabilecek ülkelerden biri

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı Ihor Zhovkva, İstanbul'da gerçekleştirilecek Ukrayna-Rusya görüşmeleri öncesinde "Türkiye gelecekte bizim güvenliğimiz için garantör olabilecek ülkelerden biri" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU