Tarihi tokada kim ne tepki verdi?

Ünlü aktörün sahnede Chris Rock'a tokat atması tüm dünyada tartışma yarattı

Hollywood yıldızı Will Smith'in, 94. Oscar Ödülleri töreninin sunucularından Chris Rock'a attığı tokat geceye damgasını vurdu. Smith, eşi Jada Pinkett-Smith'in alopesi adlı hastalık nedeniyle saçlarını kaybetmesiyle ilgili şaka yapan Rock'a sahneye çıkarak saldırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Los Angeles kentindeki Dolby Theater'da düzenlenen törendeki katılımcıları şoke eden tokat daha uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. Zira olay hakkında birçok ünlü görüş bildirirken prestijli töreni organize eden Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin (AMPAS), 53 yaşındaki aktöre herhangi bir yaptırım uygulayıp uygulamayacağıysa merak ediliyor. 

Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar'daki (King Richard) performansıyla kazandığı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'yle kariyerinde ilk kez bir Oscar'a layık görülen Smith herhangi bir ceza alacak mı? Ya da ödülüne el konacak mı?

Akademi kuralları ne diyor?

The New York Post, Hollywood'un üst düzey isimlerinden birine dayandırdığını iddia ettiği haberde aktörün ödülünün geri alınabileceğini öne sürdü. Adı belitilmeyen kaynağın şu ifadeleri kullandığı aktarıldı:

Bu temelde bir saldırı. Salondaki herkes gerçekten çok şaşırdı. Çok rahatsız ediciydi. Bence Will, Oscar ödülünü geri vermek istemeyecek ama şimdi ne olacağını kim bilir?

Akademi'nin 2017'de açıkladığı davranış kurallarınınsa Will Smith'i kapsamadığı anlaşılıyor. Cinsel saldırı ve istismar suçlarından hüküm giyen yapımcı Harvey Weinstein etrafında gelişen tartışmaların ardından Akademi o dönem açıklama yapmıştı. AMPAS'ın CEO'su Dawn Hudson, Akademi üyelerinin insan onuruna saygı göstermek, katılımcı ve destekleyici olmak zorunda olduğunu vurgulamıştı. 

Söz konusu hamleden 8 hafta önce Weinstein, Akademi üyeliğinden atılmıştı. Kanıt sunulduğu takdirde Akademi çok sert adımlar atabileceğinin altını çizmişti. 

Variety'nin 2018'deki haberine göre Hudson o dönem üyelere şu ifadelerin yer aldığı bir not göndermişti:

Üyelerin, Akademi'nin değerlerini destekleyerek ahlaklı biçimde davranması zorunludur. Akademi'de statü, güç ve etkisini kabul görmüş ahlak standartlarını ihlal edecek şekilde kötüye kullanan kişilere yer yok. Akademi; toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, ırk, etnik köken, engellilik hali, yaş, din veya milliyet temelinde her türlü istismar, taciz veya ayrımcılığa kesin olarak karşı.

Weinstein gibi cinsel saldırı failleri Akademi üyeliklerinden çıkarılsa da şu anda bir Oscar ödülünün verilmesinden sonra geri alınmasını mümkün kılan herhangi bir kural mevcut değil. 

Akademi, tören sona erdikten sonra Twitter'da yaptığı paylaşımdaysa şu ifadeleri kullandı: 

Akademi hiçbir şekilde şiddeti hoş görmez. Bu gece, dünyanın dört bir yanındaki meslektaşları ve sinemaseverler tarafından bu takdir anına layık görülen 94. Akademi Ödülleri kazananlarımızı kutlamaktan mutluluk duyuyoruz.

 

 

Öte yandan Los Angeles Polis Teşkilatı olaydan haberdar olduğunu ancak saldırıya uğrayan Chris Rock'ın şikayette bulunmaması nedeniyle herhangi bir soruşturma olmadığını belirtti

Ünlüler nasıl tepki verdi?

Avustralyalı aktris Nicole Kidman'ın törende çekilen bir fotoğrafıysa sosyal medyada bir anda mime dönüştü

Ancak fotoğrafın, tokattan çok daha önce çekildiği ortaya çıktı. Vulture dergisine konuşan fotoğrafçı Myung Chun, Jessica Chastain'i gören Kidman'ın heyecanına yenik düşerek ağzı açık bir şekilde kaldığını söyledi. Chun, görüntüyü de o an çektiğini açıkladı. Bu olay, törenin canlı yayını başlamadan 26 dakika önce yaşandı.
 

1.jpg
54 yaşındaki oyuncunun fotoğrafı sosyal medyada mim haline geldi (AFP)

 

Öte yandan törende yer almasalar da olaya dair başka ünlüler de sosyal medyadan fikirlerini paylaştı. Bazıları Smith'i desteklerken bazıları da sert biçimde eleştirdi. Ünlü rapçi 50 Cent, "Benimle asla oynama k**tak. LOL" diye yazdı. 

 

 

Jada ve Will Smith'in oğlu Jaden Smith ise, "İşte biz böyle yaparız" dedi. 

 

 

ABD'li komedyen Conan O'Brien, "Will Smith'in tokadını gördüm. Yarın için ödünç alabileceğim bir gece şovu olan var mı?" ifadelerini kullandı. 

 

 

Los Angeles Times'a konuşan aktris Tiffany Haddish ise şunları söyledi:

Bence Chris can sıkıcıydı. Evli bir kadın olarak kocamın Will'in Jada için yaptığı gibi ayağa kalkmasını isterdim. Bütün kadınlar bunu ister değil mi? 

Komedyen Trevor Noah, "Ne????? Bu yazılı değil miydi???" ifadeleriyle şaşkınlığını dile getirdi.

 

 

Star Wars filmlerinin Luke Skywalker'ı Mark Hamill ise, "Stand-upçılar söz kesenleri idare etmekte çok usta. Berbat bir fiziksel saldırı… Başka bir şey değil" dedi ve #UgliestOscarMoment_Ever (Oscar tarihinin en çirkin anı) etiketini kullandı.  

 

 

Senarist ve yönetmen Judd Apatow paylaştıktan sonra sildiği Twitter gönderisinde şu ifadeleri kullandı:

Onu öldürebilirdi. Bu tamamen kontrol dışı bir öfke ve şiddet. Son 30 yılda onlar hakkında milyonlarca şaka duyuldu. Hollywood ve komedi dünyasına yeni katılmış değiller. Aklını kaybetti.

 

 

ABD'li oyuncu Fortune Feimster ise, "Sahnede birine tokat atılmasını eğlenceli bulmuyorum" dedi. 

 

Independent Türkçe, The New York Post, Variety, Vulture, Indiewire, Insider, Daily Mail, NBC Boston, US Magazine, Hollywood Reporter, AS, Cnet, Vulture

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU