Okul yasağının ardından kadınlar Kabil'de Taliban'ı protesto etti: "Bize baskı yapamazlar"

Eylemciler, "Eğitim bizim hakkımız" sloganı attı

Afganistan'da kadın hakları örgütleri, kız çocuklarının bir hafta içinde okula dönmemesi halinde protesto dalgası başlatacaklarını duyurdu (AFP)

Taliban'ın okulları kız çocuklarına açmama kararı Afganistan'da dün protesto edildi.

Başkent Kabil'de toplanan yaklaşık 20 kadın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yakınındaki bir meydanda eylem yaptı.
 


Kız çocuklarının ortaokul ve liselere 23 Mart'ta döneceğini açıklayan Taliban, eğitimin başlamasına saatler kala geri adım atmıştı. Taliban'ın bu kararı, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmişti. ABD, Katar'ın başkenti Doha'da Taliban'la yapılacak görüşmelerin iptal edildiğini açıklamıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kız çocukları için "şeriat kanunlarına ve Afgan kültürü ve geleneklerine uygun bir üniforma" tasarlanmadığını duyurmuştu. Açıklamada, üniforma tasarlandıktan sonra kızların okula gitmesine izin verileceği kaydedilmişti.

Kadınlar da bu karara tepkilerini düzenledikleri protestoyla gösterdi. Eylemciler, "Eğitim bizim hakkımız. Kız okullarının kapılarını açın" sloganı attı. "Eğitim, siyasi bir plan değil, en temel hakkımız" yazan pankartlar görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nawesa adlı gösterici, "Hz. Muhammed bile herkesin eğitim hakkı olduğunu söylüyor. Ama Taliban bu hakkı elimizden aldı" diye konuştu. Leyla Basim, "Taliban, Afganistan'daki kadınlara baskı yapamaz" dedi.

Fatıma adlı bir öğrenci, "11. sınıfa gidecektim ama ne yazık ki Taliban iktidara gelince okullarımız kapandı. Erkekler gibi kızların da eğitim hakkı var" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da binlerce gönüllüyle onlarca gizli okul işleten PenPath adlı yardım kuruluşu, Taliban'ın geri adım atması için ülke genelinde protesto düzenlemeyi planladığını bildirdi.

15 Ağustos'ta yönetime gelen Taliban, yaklaşık 20 yıl önceki ilk iktidarına göre daha ılımlı mesajlar vermişti. Ancak kadınların yıllar içindeki kazanımları geri alındı. Kadınların tek başına seyahat etmeleri yasaklandı ve burka giymek zorunlu hale getirildi.

Taliban, kendisine karşı sokağa çıkan kadınların liderlerini yakalamıştı. AFP haber ajansı, bu kişilerin serbest bırakıldıktan sonra sessizliğe büründüğünü yazdı. Dünkü eylem, kadınların haftalar sonra düzenlediği ilk gösteri.

 

Independent Türkçe, AFP, ANI

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU