Spotify telif hakkı sahiplerine geçen yıl ne kadar ödediğini açıkladı

Dijital platform sanatçılara çok az ödeme yapması nedeniyle birçok kez eleştirildi

Spotify yakın zamanda Kovid-19'a dair asılsız iddialara yer vermekle suçlanmıştı (Reuters)

Dijital müzik platformu Spotify, 2021'de telif hakkı sahiplerine 7 milyar dolar ödediğini ve bu miktarın endüstrinin toplam gelirlerinin neredeyse yüzde 25'i olduğunu açıkladı. 

Söz konusu veriler şirketin, şeffaflığı artırmak amacıyla açtığı Loud and Clear adlı sitede yayımlandı. Spotify 56 bin 200 müzisyenin geçen yıl platformdan 10 bin dolardan fazla kazandığını, bu sanatçılardan 130'unaysa 5 milyon dolardan fazla ödendiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spotify hiçbir sanatçının adını vermese de platformda geçen yıl en çok dinlenen şarkıcılar arasında Bad Bunny, Taylor Swift, BTS, Drake, Justin Bieber gibi isim ve gruplar yer alıyor. 

Ancak veriler plak şirketlerinin bu meblağların yüzde kaçını aldığını içermiyor. Dolayısıyla sanatçılar belirtilen miktarlardan daha az kazandı. Şarkı yazarları ve kayıtlarda enstrüman çalan müzisyenlerse platformdan en az gelir eden grubu oluşturuyor. 

BBC'nin aktardığına göre Spotify'ın telif ödemesinden 10 bin dolar kazandığı belirtilen bir sanatçı plak şirketi ve diğer hak sahiplerinin payları çıkarıldığında yaklaşık 2 bin dolar kazanabiliyor. 

Verilere göre kaç sanatçının ne kadar kazandığıysa şu şekilde:

  • 10 bin ila 49 bin 999 dolar kazanan 36 bin 100 sanatçı,
  • 50 bin ila 99 bin 999 dolar elde eden 7 bin sanatçı,
  • 100 bin ila 499 bin 999 dolar kazanan 7 bin 330 sanatçı,
  • 500 bin ila 999 bin 999 dolar elde eden 1130 sanatçı,
  • Bir milyon ila bir milyon 999 bin 999 dolar kazanan 590 sanatçı,
  • 2 milyon ila 4 milyon 999 bin 999 dolar elde eden 320 sanatçı,
  • 5 milyon dolar ve üstü kazanan 130 sanatçı var. 

Bununla birlikte Spotify rakip dinleme sitelerinden ve CD satışlarından elde edilen gelirler de hesaba katıldığında bu sanatçıların çoğunun geçen yıl 40 bin dolar kazandığını tahmin ediyor. 

Şirket, platforma yaklaşık 8 milyon sanatçının parça yüklediğini ve her gün 60 bin yeni şarkının dinleyicilere sunulduğunu söylüyor. Bu da Spotify'daki sanatçıların yüzde 99,3'ünün yılda 10 bin dolardan az kazandığı anlamına geliyor. 

Ancak şirketin yöneticilerinden Charlie Hellman, 4 milyondan daha fazla sayıda sanatçının 10'dan daha az parça yüklediğini ve bu nedenle "yolculuklarının başında olduğunu" belirtiyor. 

Şubatta dünyanın en ünlü futbol kulüplerinden Barcelona FC'yle sponsorluk anlaşması imzalayan Spotify sanatçılara yeterli düzeyde ödeme yapmadığı için sık sık eleştiriliyor. ABD'li ünlü müzik yapımcısı Tony Visconti bu nedenle Spotify'ı "tiksindirici" diye nitelemişti. Visconti, Spotify'ın müzik kültürünü desteklemek için hiçbir şey yapmadığını söylemişti. 

Yakın zamanda Amerikalı rapçi Kanye West de müzik platformlarını boykot ederek sadece kendi parçalarını yayımladığı bir cihaz piyasaya sürmüştü. 

 

Independent Türkçe, NME, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU