Bilim insanları, nesli tükenme tehdidi altındaki türlerin ortak özelliklerini belirledi

159 farklı türden bitki, memeli ve kuş incelendi

Bilim insanları, Avustralya'daki yangın ve kuraklığın ardından Yeni Güney Galler eyaletindeki koalaların neslinin 2050'ye kadar tükenebileceğini söylemişti (Retuers)

Uzmanlar, nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya kalan türlerin hangi ortak özelliklere sahip olduğunu tespit etti. 

ABD'deki Woodwell İklim Araştırması Merkezi'nden çevrebilimci Haydee Hernandez-Yanez'in yürüttüğü çalışmaya, Şikago'da yer alan Lincoln Park Hayvanat Bahçesi'ndeki Alexander Uygulamalı Nüfus Biyolojisi Merkezi'nden iki uzman eşlik etti.

Ekip, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'ndeki 159 farklı türden bitki, memeli ve kuşu inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hernandez-Yanez, farklı türlerin nesillerinin tükenme tehdidi altında olmasında birden fazla unsurun rol oynadığını belirterek "Belirli demografik oranlar ve yaşam öyküsü özellikleri bir topluluğun neslinin tükenme ihtimalini diğerkilere kıyasla artırabilir" dedi.

Hayatta kalma, büyüme ve üreme gibi etmenlerin, farklı türlerin insanlar nedeniyle oluşan iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini belirlediğini söyledi.

Araştırmada üremesi ve gelişmesi daha uzun süren, yani nesilleri arasındaki sürenin daha uzun olduğu memelilerin daha fazla risk altında olduğu tespit edildi.

İlginç şekilde daha sık üreyen ve yavruları daha hızlı büyüyen kuşların da benzer şekilde daha fazla tehlike altında olduğu belirtildi.

Yumuşak saplı ve çok yıllık bitkilerinse erken olgunlaştıklarında daha çabuk yok olduğu, genç bir fideyken hayatta kalma şanslarının daha fazla olduğu gözlemlendi.

Çalışmanın kapsamının sınırlı olduğunu belirten bilim insanları, koruma çalışmalarının sürmesi gerektiğini vurgularken, hangi özelliklerin bitkiler ve hayvanlar için tehdit oluşturduğunun tespit edilmesi amacıyla daha geniş çaplı araştırmaların yürütülmesi çağrısı yaptı.



Independent Türkçe, Science Alert, Science Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU