Çavuşoğlu, Japon mevkidaşı ile basın toplantısında konuştu: BMGK reforma tabi tutulmalı, bu konuda Japonya ile birlikte hareket edeceğiz

Çavuşoğlu, "Çok taraflı platformlardaki işbirliğimizi de geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda Japonya'nın 2023-2024 BM Güvenlik Konseyi adaylığını desteklediğimizi bir kere daha söylemek isterim" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

"Türkiye ve Japonya arasında 2013 yılında stratejik ortaklık tesis ettik" diyen Çavuşoğlu "Stratejik ortaklığımız gücünü tarihten alıyor ve özel dostluk bağlarımıza dayanıyor. 2024 yılında diplomatik ilişkilerimizin 100. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu vesileyle yapılacak ortak faaliyetlerin planlamasına şimdiden başlamayı kararlaştırdık. Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele aldık. Stratejik ortaklığımızı her alanda ilerletme yönündeki irademizi teyit ettik. Özellikle salgın döneminde gerçekleştiremediğimiz karşılıklı değişik yüzeylerdeki ziyaretleri önümüzdeki süreçte gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkiler

İkili ticareti daha dengeli bir yapıya kavuşturulması için yapabilecekleri çalışmaları da görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, savunma sanayi iş birliğini de geliştirmek istediklerini bildirdi.

Uzay ve yenilenebilir enerji alanlarında ortaklaşa neler yapabileceklerini konuştuklarını dile getiren Çavuşoğlu, daha önceki görüşmede değerlendirdikleri denizcilik alanında istişare mekanizması kurulması konusunu da ele aldıklarını ve bu kapsamdaki ilk toplantıyı ileriki dönemde gerçekleştireceklerini kaydetti.

Rusya-Ukrayna savaşı

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye olarak 2025 Osaka'da EXPO Fuarı'na katılacaklarını belirterek, ilişkilere ve Türkiye'ye yakışan bir alan tahsisi beklediklerini söyledi.

2019 yılında "Yeniden Asya" girişimini başlattıklarını anımsatan, burada Japonya'yı çok önemli ortak olarak gördüklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

Japonya ile çok taraflı platformlarda görüşlerimiz birbirine yakındır. Birlikte hareket ediyoruz. Çok taraflı platformlardaki iş birliğimizi de geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda Japonya'nın 2023-2024 BM Güvenlik Konseyi adaylığını desteklediğimizi bir kere daha söylemek isterim. Gerek Rusya-Ukrayna savaşı gerekse bölgelerdeki son gelişmeler bir kere daha gösterdi ki başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası sistemin ciddi bir reforma tabi tutulması gerekiyor. Bu konularda Japonya ile birlikte hareket etme konusunda mutabık kaldık. Başta Rusya krizi olmak üzere Asya Pasifik bölgesi ve bizim bölgemizdeki bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Hayaşi'ye özellikle Rusya'daki ve Ukrayna'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdim. Son durum hakkında düşüncelerimizi, tespitlerimizi paylaştık. Ayrıca Türkiye olarak arabuluculuk çabalarımızı ve son geldiğimiz nokta konusunda bilgiler verdim.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU