Elon Musk ve milyarderlerin özel jetlerini takip eden genç

Jack Sweeney, özel jetlerini araba gibi kullanıp "yeşil" olduğunu iddia eden süper zenginlerde ikiyüzlülüğü görüyor. Brian McGleenon, öğrenciyle uçuşları takip etmeye nasıl başladığını konuştu

(Reuters)

Bir öğrencinin Twitter deneyi, "süper zenginlerin nasıl özel jetlerini kullanıp iklim krizi yokmuşçasına uçakla gezindiğini" açığa çıkardı. @ElonJet Twitter hesabının arkasındaki genç bilgisayar programcısı Jack Sweeney, Elon Musk'ın kendisini engellediğini, Tesla'nın CEO'sunun muhtemelen bu durumun çevreci itibarını nasıl etkileyeceğinden endişelendiği için böyle yaptığını açıklıyor. Floridalı üniversite birinci sınıf öğrencisi, pandemi tecridinde eve kapanılan aylarda üzerinde çalışacağı bir kodlama görevi belirlemiş. Çabasını dünyayla paylaştığında, hesabın popülerlik kazanması çok kısa sürdü.

@ElonJet Twitter hesabının şu anda 390 binden fazla takipçisi var ve bu sayıya yaklaşık üç ayda ulaştı. Sweeney, bunu öğrenmeye hevesli bir kamuoyuna milyarderlerin nasıl yaşadığına ve özellikle ne kadar savurganca seyahat ettiğine ilişkin bir fikir verdi. Sonuçta projesi dünyanın en zengin adamını da sinirlendirdi ve SpaceX'in patronunun 19 yaşındaki gence pek de kârlı olmayan bir teklifte bulunmasına yol açtı.

Yeni buluşlar genellikle iki sıradan unsurun ihtimal dışı görünen birleşiminden doğar. Sweeney'in icadı, uçak transponderlerinden (hava taşıtlarında radyo frekanslarına yanıt veren cihaz -ed.n.) halka açık ADS-B (Otomatik Bağımlı Gözetim-Yayın) verilerini alıp bilgileri Twitter’in bot algoritmalarıyla birleştirmekti. Havacılık meraklısı, şimdi Twitter'da dünyadaki milyarderlerin özel jet uçuşlarını takip eden 16 otomatikleştirilmiş hesap oluşturdu. Dünyadaki teknoloji baronlarının çoğunun hareketleri artık genç adamın algoritmik çabalarıyla yayımlanıyor. En popüleri, Musk'ın günlük hareketlerini takip eden Twitter hesabı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık herkes @ElonJet Twitter hesabını görüntüleyip bir gün insanlığı çok gezegenli bir tür haline getirebilecek kişinin en son hareketlerini öğrenebilir. Musk'ın programı çok yoğun. Sweeney, transponder verilerinin SpaceX'in CEO'sunun günlük uçuşlarla Almanya ve Hawaii'ye nasıl uçtuğunu veya "birkaç gün içinde 4 farklı ABD eyaleti arasında nasıl gidip geldiğini" gösterdiğini söylüyor. Kamuoyunun mercek altına alması için tamamen afişe edilen günlük program, çoğunlukla arabayla da gidilebilecek yerlere yapılan kısa mesafeli uçuşları gösteriyor ve bu da Musk için bir halkla ilişkiler problemi doğuruyor.

Sweeney biri Mark Zuckerberg, biri Bill Gates ve biri Jeff Bezos için olmak üzere diğer teknoloji baronlarının hava-uzay hareketlerine odaklanan Twitter hesapları da oluşturdu. Genç, milyarder girişimci Mark Cuban ve rapçi Drake için de benzer botlar da yazdı. Bana ayrıca şu anda Meghan Markle ve Prens Harry'nin özel jet kullanımını izleyebilecek bir bot yazmayı düşündüğünü söyledi. Bu hamle Kaliforniya'da yaşayan çiftin sosyal bakımdan adil ve çevre dostu bir itibar yaratma planlarını bozabilir. Prens Harry hakkındaki bu Twitter sayfası, @ElonJet, @ZuccJet, @BezosJets ve @GatesJets'le birlikte Sweeney'in tartışmalı dizisine tam oturacaktır.

Ultra zenginlerin kısa yolculuklar için havalimanlarını kullanma alışkanlığına ilişkin bu ayrıntılı bilgiler, çok sayıda Twitter takipçisinin ilgisini çekti ve ana akım haber kanalları da genç adamı röportaj talebi yağmuruna tuttu. Sweeney son haftalardaki çok yorucu röportaj turunda CNBC ve Fox News gibi büyük medya kuruluşlarına konuştu. Topladığı verilerde araştırma potansiyeli gören akademisyenler de Central Florida Üniversitesi öğrencisiyle iletişime geçti.
 

Prens Harry ve Meghan Markle (AFP).jpg
Sweeney, "çevre dostu" çift Prens Harry ve Meghan Markle’ın özel jet kullanımını takip edecek bir Twitter botu yazmayı düşünüyor (AFP)


Sweeney'in fikrinin dehası, özel jet transponder verilerine erişme ve günlük tweet atmaya dair iş yükünün önceden programlanmış "Twitter botları" tarafından tamamen otomatikleştirilmesinde. Bu önceden programlanmış sosyal medya algoritmaları, sıradan insan kullanıcıların Twitter hesaplarına benzeyecek şekilde tasarlanmıştır ancak tamamen otomatikleştirilmiştir. Ortalama bir insanı bitkin düşürecek sayılarda tweet atabilip retweetleyebilirler ve çok çeşitli kötü amaçlar için istihdam edildiler. Twitter botları seçimler sırasında yanlış bilgi ya da Kovid-19 gelişmeleri hakkında yalan haberler yaymak ve hatta bazı siyasi figürlerin Twitter takipçi sayısını şişirmek için kullanıldılar.

Ancak Sweeney, Twitter bot teknolojisini bize dünya ekonomisini büyük ölçüde şekillendirenlerin "hayatlarındaki bir güne" benzersiz bir erişim sağlamak için kullandı. Takip ettiği kişilerin hepsi dünyanın en zenginleri listesinde ilk 10'da. Oxfam’ın ocakta yayımlanan eşitsizlik raporuna göre, dünyanın en zengin 10 kişisi pandemi sırasında toplam servetlerini iki katına çıkararak 700 milyar dolardan 1,5 trilyon dolara yükseltti. Sweeney'in Twitter hesapları bu dönemde ne kadar yoğun olduklarını özel jet uçuşlarını ortaya koyarak gösteriyor.

Hava yolculuğunun dünya nüfusunun çoğuna yasak olduğu pandemi sırasında zengin yolcuların özel kullanım iştahı arttı. Sweeney'in Twitter botlarının ortaya çıkardığı, kısa yolculuklar için havalimanlarını kullanma eylemi, iklim değişikliğinin artan tehdidiyle mücadele için acilen eyleme geçilmesi gerektiğinin en şiddetli savunucularından biri olan Bill Gates gibilerinin retoriğini kafa karıştırıcı hale getiriyor. Çelişkili bir hamleyle, Microsoft'un kurucusu her yıl 1,6 milyon özel jet uçuşu gerçekleştiren İngiliz özel jet hizmeti şirketi Signature Aviation'ın sahibi olmak için halihazırda teklifte bulunuyor.

@ElonJet Twitter hesabındaki 48 saatlik uçuş izleme verilerine bakıldığında Tesla patronunun zorlu bir programa sahip olduğu görülüyor. Tekrarlayan uçuş rotaları, Musk’ın birçok ABD eyaletindeki başarılı işletmesini nasıl ziyaret ettiğini ortaya koyuyor. Bir gün Teksas'taki Austin'den kısa bir uçuşla başladı, sonra Kaliforniya'daki Hawthrone'da kısa süreliğine durdu, sonra Arizona'yla Meksika'nın kuzeyini geçip Teksas'taki Brownsville'e gitti, sonra Teksas'taki Harlingen'e, sonra Houstan'da indi, ardından Brownsville'e dönüp kısa süre durdu ve Austin'e gitti, sonra Kaliforniya'daki Hawthrone'a, sonra yine Brownsville'e gidip kısa süre durdu ve yine Austin'e indi... vay be!
 

Elon Musk'ın jeti (ElonJet).png
Musk’ın jeti: "ABD’nin Teksas eyaletinin Austin kentine indi. Tahmini uçuş süresi 2 saat 11 dakika" (Elonjet)


Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg'ün hayatındaki bir gün de neredeyse aynı. @ZuccJet sayfası, Metaverse'ün patronunun 24 saatlik süre içinde binlerce kilometreyi nasıl katettiğini ortaya koyuyor. Zuckerberg, Utah'tan Baja California'daki San Jose del Cabo'ya, oradan Teksas'taki Pheonix'e, oradan da tekrar Utah'a gitti.

Şimdi de internetten alışverişin kralı Jeff Bezos'a bakıyoruz. Bezos, 24 saat içinde Seattle'dan başkent Washington'a, oradan Colorado'daki Denver'a, oradan Kaliforniya'daki Van Nuys'a, oradan Kaliforniya'daki Burbank'e, oradan da tekrar Denver'a gitti ve Seattle'a geri döndü.

Oxfam’ın ocakta yayımlanan eşitsizlik raporu, insanlığın en zengin yüzde 1'inin en yoksul yüzde 50’sinin iki katından daha fazla karbondioksit saldığını belirtiyor. Sweeney'in jetleri takip eden Twitter botları, özel jet kullanımının dünyanın iklimi üzerindeki çok büyük etkisine dikkat çekiyor. Honeywell Aerospace'in 2019 tarihli raporuna göre, tek bir özel jet uçuşu, normal bir ticari uçuşta yolcu başına düşen karbon miktarının yaklaşık 40 katını salıyor. Ayrıca Avrupa Ulaşım ve Çevre Federasyonu (T&E) tarafından hazırlanan bir rapor, küresel havacılığın karbon ayak izinin çoğunlukla gezegen nüfusunun küçük bir grubu tarafından artırıldığını öne sürüyor.

Rapor, insanların sadece yüzde 1'inin küresel havacılık salımlarının yüzde 50'sine neden olduğunu ortaya koydu. Karbon salımlarının yükselmesinde dünyanın ultra zenginlerinin oynadığı çok büyük rol, sıradan bir insanın araba kullanacağı şekilde özel jetleri kullanma alışkanlığının artmasının bir sonucu. Uçuşları takip eden Twitter botlarının ortaya çıkardığı konum ve zaman verilerinde yapılan bir tarama, milyarderlerin çoğunlukla kısa mesafeli uçuşlar için her gün özel jetlerine defalarca girip çıktığı bir örüntüyü gözler önüne seriyor.

Ulaşım ve Çevre Federasyonu Havacılık Direktörü Andrew Murphy’yle konuştum ve "fosil yakıtlı özel jetlerin 2030'dan itibaren yasaklanması, yenilenebilir teknoloji kullanmak için 8 yıl süre tanınması gerektiğini" savundu. Avrupa'da, Avrupa Parlamentosu üyelerinin özel jet kullanıcılarının bloğun Sürdürülebilir Alternatif Yakıtlar zorunluluğu kapsamına girmesini sağlayacak yasa değişiklikleri yapmayı düşündüğünü de sözlerine ekledi. Kurumu, özel jet kullanımının son yıllarda önemli ölçüde arttığını ortaya koyan bir rapor yayımladı. Çalışma özel jetlerin karbondioksit salımının fırladığını, 2005 ile 2019 arasında yüzde 31 arttığını ortaya koydu. Bu, ticari havacılık salımlarına kıyasla kat kat hızlı bir artış.

Murphy raporun "özel jetlerden büyük ölçüde kısa mesafeli uçuşlar için yararlanıldığını ve bunun en verimsiz kullanım olduğunu" bulduğunu söylüyor.

Özel bir jetle uçmak muhtemelen çevre için yapabileceğiniz en kötü şey ama yine de süper zenginler özel jetlerini kullanıp iklim krizi yokmuşçasına oradan oraya uçuyor. İyi tarafından bakarsak, özel jet pazarı havacılığın Tesla anının gelmesini, hidrojen ve elektrikle çalışan uçakların gerçeğe dönüştürülmesini sağlamak için ideal durumda.

Özel jet uçuşlarının verilerini Twitter'da paylaşma fikri Sweeney'in aklına 2020'deki ilk tecrit sırasında gelmiş. Bana "Üzerinde çalışmaya 2020'de başladım, Elon'ın bir jeti olduğunu biliyordum ve sonra aklıma jetiyle nereye gittiğini takip etme fikri geldi, bot tweet atmaya geçen yıl temmuzda başladı" dedi. Sweeney şimdi bu Twitter botlarını geliştirmek için kodlama becerilerini kullandı ve bana botların yakında her uçuşun karbon ayak izi gibi ek bilgilere sahip olacağını söylüyor. Öğrenci şunları ekledi:

Mevcut program uçuş süresini, iniş ve kalkış konumu verilerini işliyor fakat bot yakında kullanılan yakıtın maliyetini ve kaç ton karbondioksit salındığını hesaplayabilecek.

Özel jet kullanımının karbon ayak izi, düşük karbonlu yaşam tarzlarına duyulan ihtiyaç hakkında ahkam kesen teknoloji milyarderlerinin kaçınmak isteyebileceği bir konu. Fakat Sweeney, Musk söz konusu olduğunda, birden fazla ABD eyaleti arasındaki kısa uçuşlar için havalimanlarını kullanmanın "seyahat için en etkili yol olduğunu ve bu uçuşlarda elektrik enerjisi kullanabilseydi muhtemelen kullanacağını" kabul ediyor.

Musk'ın çok yakıt tüketen özel jet uçuşları, toplumun karbon temelli enerjiden yenilenebilir enerji kullanımına geçmesi için çoğu kişiden fazlasını yapmasıyla dengeleniyor. Tesla'nın amacı, uygun fiyatlı elektrikli otomobiller aracılığıyla dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmak ve arabalarının hızla artan satışları Musk'ın bu hedefe ulaşmak için doğru yolda olduğunu gösteriyor.

Birçok Twitter kullanıcısı, Sweeney'in bize dünyadaki teknoloji milyarderlerinin günlük alışkanlıkları hakkında bir fikir verme çabalarını övdü. Ancak Sweeney, Musk'ın hayranlarının tehditkar cevap yağmuruna da maruz kaldı. "Gerçekten hakaret dolu" mesajlar bildiriliyor ve genç kodlayıcı Twitter hesaplarının gereken şekilde kaldırıldığını görüyor. Sweeney, "Twitter'da yaptığım işten hoşlanmayanlar var" diyor.

Kaba özel mesajlar alıyorum fakat gerçekten kötü olanları bildiriyorum ve nihayetinde hesaplar kapatılıyor.

Twitter hesaplarına gelen bazı yorumları inceledikten sonra, Sweeney gerçekten de birçok kişinin öfkesini ateşliyor gibi görünüyor. Bir Twitter kullanıcısı, teknoloji baronlarını karşısına alarak "ateşle oynadığını" söyledi. "Dr. Ghata" adlı bir başkasıysa Sweeney'in "pasif-agresif şekilde Musk'tan para koparmaya çalıştığını" belirtti. Bununla birlikte bazı Twitter kullanıcıları onu savundu, "mafan813" adlı bir kullanıcı Sweeney'in yalnızca "Musk gibilerinin her gün çevreye ne kadar zarar verdiğini ortaya koyduğunu" belirtti. Yasadışı bir şey yapmadığını savunan Sweeney, Twitter'da şunları yazdı:

Bu hesabın jetin nerede olduğunu bildirmeye her şekilde hakkı var. ADS-B verileri halka açıktır, dünyadaki her hava taşıtının bir transponderi olması gerekir.

Sonunda genç öğrenciyle iletişime geçen Musk, uçuşlarının sürekli takip edilmesinin "bir güvenlik tehdidi" oluşturduğu endişesindeydi. Sweeney bana Musk'la mesajlaşma yoluyla konuşmaya devam ettiğini, Tesla'nın patronunun kendisinden Twitter takip botunu kaldırmasını istediğini söyledi. Sweeney, Musk'ın bunu yapması için kendisine 5 bin dolar teklif ettiğini belirtti. Sonra genç fiyatı 50 bin dolara yükseltmiş, bu da dünyanın en zengin kişisi için çok küçük bir meblağ. Ancak Musk para vermenin "doğru hissettirmediğini" belirten bir yanıt vermiş. Böylece uzun süren konuşma Musk'ın sonunda genci engellemesiyle sona ermiş.

Bilgisayar bilimleri öğrencisi ayrıca Ground Control (Yer Kontrolü) adlı bir internet sitesi geliştirerek takip verilerini "paraya dönüştürdü". Bu internet sitesi, hayranlarına ünlülerin dünya semalarında nerede olduğu bilgisine erişme imkanı sunuyor. İnternet sitesi ayrıca Musk'ın Joe Rogan’ın podcast'inde esrar içtiği iddiasına atıfla Musk'ın esrar içerken çekilmiş bir fotoğrafının yer aldığı tişörtler de satıyor. Tişörtteki görselde, "Elon'ın ne kadar yüksekten uçtuğunu biliyorum" ifadesi var.

Herkesin bireysel karbon ayak izini sahiplenme sorumluluğu söz konusu olduğunda, dünyanın seçkinlerinin özel jetlerle uçması en büyük iki yüzlülüklerden birini temsil ediyor. İster dünya liderlerinin iklim zirvelerine özel jet uçuşlarıyla gitmesindeki ironi olsun, ister Coldplay'in her konser alanına jetle gittiği eko-dünya turu. Halkın büyük çoğunluğu, ünlülerin ve politikacıların, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük krizle başa çıkmak için gerçek değişimin gerekliliği konusunda ahkam kesmelerini ve aynı zamanda giderek daha savurgan ve yoğun karbonlu bir yaşam tarzının tadını çıkarmalarını sindirmeyi giderek zor buluyor. Örnek en iyi öğretmendir ve asırlık "nasihat ettiğin şeyi uygula" atasözü, gezegenin ortalama sıcaklığını 1,5 santigrat derece tehlike noktasının altında tutmayı taahhüt etmek için insanlığın birlikte ilerlemesini sağlamak adına önemli mesafe kat edebilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium/long-reads

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU