Başarılarıyla tartışma yaratan trans yüzücü bir ilke daha imza attı

Lia Thomas erkek yüzme takımında yarışırken ciddi bir başarı elde edememişti

Pensilvanya Üniversitesi'nden takım arkadaşlarının bazıları Lia Thomas'ı desteklerken, bazılarıysa müsabakalardan men edilmesini istemişti (Reuters)

ABD'li trans yüzücü Lia Thomas, Ulusal Kolej Atletizm Birliği'nde (NCAA) şampiyonluk kazanan ve trans olduğunu beyan eden ilk sporcu oldu.

Pensilvanya Üniversitesi'nden müsabakaya katılan 22 yaşındaki yüzücü, perşembe günü NCAA Division I ulusal şampiyonasında kadınlar 450 metre serbestte 4 dakika 33 saniyeyle birinciliği kazandı.

Son 135 metrede bu sezondaki en iyi başarısını yakalayan Thomas, 1,75 saniyeyle Virginia Üniversitesi'nden rakibi Emma Weyant'ı da geride bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

22 yaşındaki Thomas yarıştan sonraki açıklamasında "Burada olmak benim için inanılmaz önemli" dedi.

2019'da cinsiyet değiştirmek için hormon tedavisi gören ve daha sonra trans kadın olarak yüzme müsabakalarına katılan Thomas, kazandığı birinciliklerle tartışma yaratmıştı.

ABD'deki en prestijli 8 vakıf üniversitesinin yer aldığı Sarmaşık Ligi'nin (Ivy Leauge) yarışlarında 3 yıl boyunca Pensilvanya Üniversitesi'nin erkek yüzme takımında yarışan Thomas ciddi bir başarı elde edememişti. Fakat şubatta trans kadın olarak kadınlar yüzme takımından Sarmaşık Ligi müsabakalarına katıldığında altın madalya kazanmıştı.

Bunun üzerine çıkan dezavantaj tartışmaları sonucunda ABD Yüzme Kurumu, geçen ay trans sporcular için yeni kurallar getirmişti. Buna göre üç kişiden oluşan bir tıbbi kurul, trans yüzücülerin "bir erkek olarak önceki fiziksel gelişiminin" müsabakalarda kendilerine haksız bir avantaj sağlayıp sağlamadığını belirleyecek.
 


ABD'deki sağcılar da Pensilvanya Üniversitesi'nin Thomas'ın hormon tedavisi sonrası kadınlar takımında oynamasına izin vermesine tepki gösterdi.

Muhafazakar ve evanjelik Hıristiyan Amerika İçin Endişeli Kadınlar (Concerned Women for America -CWA), perşembe günü yayımladığı açıklamada üniversitenin diğer sporcuların haklarını korumadığını ve federal yasaları çiğnediğini iddia ederek kurumla ilgili şikayette bulunduklarını söyledi.

Sports Illustrated dergisine 3 Mart'ta verdiği söyleşide Thomas, sporcu olarak karşılaştığı trans karşıtı düşmanlıkla ilgili kendini savunarak "Ben erkek değilim. Ben bir kadınım, bu yüzden kadınlar takımına aitim. Translar, diğer tüm sporcuların gördüğü saygıyı hak ediyor" ifadelerini kullanmıştı.



Independent Türkçe, The Hill, People, Marca

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU