İHA'ların gelişmesi topçulara yaradı… Koordinatlar bildiriliyor, uzaklardaki hedefler tam isabet vuruluyor

Rusya-Ukrayna savaşında yansıyan görüntülerde İHA'larca tespit edilen hedeflerin topçularca nokta atışı yapılır gibi vurulduğu görülüyor. Eski topçu subayı Prof. Dr. Gürson, İHA'ların topçuluğa katkısını anlattı

İnsansız hava araçları kısa adlarıyla İHA'lar son yılların en çok gündem olan sistemleri.

Silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) da devreye girmesiyle askeri konseptlerde kalıcı değişiklikler kaçınılmaz hale geldi.

Özellikle orduların süvarileri olarak bilinen tanklar, SİHA'ların gelişmesinden olumsuz etkileniyor.

İleri harekat halinde olan tanklar, SİHA'ların ve tanksavar füzelerinin daha fazla hedefi oluyor.

Ancak İHA'ların gelişimi tüfeklerle birlikte en eski ateşli silah olan topların etkinliğini daha da fazla artırmış görünüyor.

Rusya-Ukrayna savaşında İHA destekli topçu ateşleri ciddi kayıplar verdiriyor

Bunu özellikle Ukrayna-Rusya çatışmasında sahadan gelen görüntülerde gözlemlemek mümkün.

Her iki tarafın da özellikle İHA'larca tespit edilip, görüntülenen cephe gerisindeki önemli merkezleri topçu güçleriyle oldukça etkili ve isabetli atışlarla vurdukları gözlemleniyor.

Dün Herson bölgesinde bir Ukrayna İHA'sınca gözlemlenen üste bulunan Rus helikopterinin Ukrayna topçusunca isabetli atışlarla vurulduğu görüldü.

Keza Rusya tarafından paylaşılan bir başka görüntüde ise Rus yapımı Orlan İHA'sınca görüntülenen bir Ukrayna üssünün topçu atışlarıyla tahrip edildiği dikkat çekti.

Buna benzer görüntüler her iki taraf da yayınlanıyor.

ukraynaordusu.jpg
Ukrayna topçusunca İHA destekli olarak vurulan bir Rus üssü / Fotoğraf: Twitter@5inan_

 

Menzil içindeki hedeflere nokta atışını artırdı

İHA'ların topçuların adeta havadaki gözleri durumuna geldikleri belirtiliyor. Uzun menzilli topların 40 kilometreye ulaşabildiği hesaba katılırsa bu alan içerisinde olup normal şartlarda dürbünle gözlemlenemeyen, tespiti ancak net istihbarat bilgisi ve uçaklarla mümkün olan birçok kritik hedef İHA'larca ve onların daha küçük modelleri olan drone'larca tespit edilmesinin ardından topçularca nokta atışıyla vurulmasına imkan sağlayacak.

Kısaca artık yalnızca ön hatlar değil topçu menzili içindeki birçok nokta daha az güvenli hale geldi.

Askeri analistler, yeni dönemde orduların İHA ve topçu uyumunu sağlamaya daha fazla önem vereceklerini kaydediyor.

gürson.jpg
Prof. Dr. Ali Poyraz Gürson / Fotoğraf: ngazete.com

 

"Görür gibi atış yapıyorsunuz"

Peki İHA'ların topçu sınıfına olan katkıları ne? Konuyu Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Poyraz Gürson görüştük.

Çünkü Gürson aynı zamanda eski bir topçu subayı. Gürson, İHA'ların topçu sınıfına birkaç katkısının birden olduğunu söyledi. 

Gürson'a göre gözetlemeye ilişkin bilgi akışında, gözetlemeyi tahdit (sınır koyma, çevresini daraltma) eden olanaklar ortadan kalktı.

Yani görür gibi atış yapıldığını ve bunun da çok önemli olduğunu ifade eden Gürson, "Çok net hedef tespiti diyoruz biz buna. Dolayısıyla hedef analizinde hangi hedefe, hangi mühimmatla, hangi doğrulukla, hangi sıklıkla atacağınıza ilişkin gözünüz bir defa çok gelişmiş oluyor. Kartal gibi görüyorsunuz" dedi.

"Koordinatları çok doğru bildiriyor"

İHA'ların topçu birimlerine ciddi katkısının olduğunu dile getiren Gürson, "Koordinatları çok doğru bildiriyor. O da çok önemli. Eskiden hedef tespit radarları icat edilmişti. Radar biliyorsunuz bir ses dalgası gönderiyor. Tekrar geri yansımasından size hedefi veriyor. Dolayısıyla bunlardan da ileri bir boyuta geçti. Yani nasıl radar yarasadan esinlenerek bulunduysa şimdi bunda da hem kartal hem yarasa etkisi oldu" diye konuştu. 

sihaobüs.jpg
İHA'lar topçu sınıfının etkinliğini daha da artırdı / Fotoğraf: AA

 

"Iskalama şansınız yok"

Ateş destek vasıtalarının bu sıhhatli atışında barutun neminden tutun mevzilenen yere kadar doğal yan bağı olmayan bir yığın faktörün olduğunu aktaran Gürson, "En önemli unsur gözetleyiciden gelen bilgi. Hani bir tane attınız. Çok da yakınına düşürdünüz. Bir grup halinde atar topçu silahları. Yani 6-12 ve 18 tane birden atar. Dolayısıyla bir sonraki grup da ıskalama şansınız da yok. Bu çok büyük bir avantaj kattı" ifadelerini kullandı.

"Artık hedefe göre mühimmat seçilebiliyor"

Gürson, İHA'larla hedefin niteliğini gören topçuların ona göre mühimmat seçme şansına da sahip olduklarını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

Şimdi orada tank var diyelim. Orada yere yatmış askerler var veya zırhlı araç yok. O zaman ona tahrip gücü yüksek mühimmat atar. Veya yangın çıkartmak istiyor. Ona beyaz fosfor atar. Diyelim düşman taarruza geçti. O zaman sis bombası atacaktır. Şu anda bu gözetleme imkanıyla, bu koordinat doğru geldiği için hepsini çok rahat yönlendirme imkanı çıkıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU