ABD'de senatör adayı olan Dr. Mehmet Öz, seçilirse Türk vatandaşlığından çıkacağını duyurdu

"Pensilvanya Senatörü olarak yemin ettiğimde yalnızca ABD vatandaşı olacağıma söz veriyorum"

Cumhuriyetçi Parti'nin Pensilvanya'dan senatör adayı olan Prof. Dr. Mehmet Öz, çifte vatandaş olmasının tartışma konusu yapılması üzerine açıklama yaptı / Fotoğraf: AP

ABD'de yaşayan ünlü kalp cerrahı ve televizyon programı sunucusu Mehmet Öz, çifte vatandaş olmasının ABD Senatosu'na Cumhuriyetçi Partili bir senatör olarak girme yarışında dikkat dağıtıcı bir faktör haline geldiğini belirterek, seçilmesi durumunda yemin etmeden önce Türk vatandaşlığından çıkmış olacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mehmet Öz, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Çifte vatandaşlığım, bu seçim kampanyasında dikkat dağıtan bir durum haline geldi. Çifte vatandaşlığımı, rahatsız olan annemin bakımını üstlenebilmek için sürdürmüştüm. Ancak ailemle birkaç haftadır yaptığımız münakaşalar sonucunda, bir sonraki Pensilvanya Senatörü olarak yemin ettiğimde yalnızca ABD vatandaşı olacağıma söz veriyorum

Kendi partisinden de tepki vardı

Dr. Öz'ün çifte vatandaşken açıkladığı adaylığı, yalnızca rakip partiden değil, Cumhuriyetçi Parti'den bazı isimlerde de rahatsızlığa yol açmıştı. Cumhuriyetçi Parti'den eski siyasi danışman Demokrat Steve Schmidt, Twitter hesabından “Çifte vatandaş ABD Senatosu'nda hizmet edemez ve etmemelidir. Öz, Türk vatandaşlığından çıkmadan aday olamaz” demişti.

Yasal engel yok

Ancak Öz'ün adaylığının önünde yasal bir engel bulunmuyor. ABD kanunlarına göre, Kongre'de görev yapan çifte uyruklulara karşı herhangi bir yasak bulunmuyor. Brookings Enstitüsü'nde araştırma görevlisi Molly Reynolds, “Kongre'de görev yapmak için gereken tek nitelik yaş, Senato için en az dokuz yıl ABD vatandaşı olmak ve seçim sırasında temsil ettiğiniz eyalette yaşamak yeterli” ifadelerinde bulundu.

Türkiye'de askerlik yapmış olması eleştiriliyor

Öte yandan, Mehmet Öz'ün Türkiye'de askerlik yapması da diğer adaylar arasında propaganda aracı olarak kullanılırken, 2011'de SJ Magazine ile yaptığı röportajda Türkiye'deki askerlik konusu yeniden açılmıştı. Öz, 2011 yılındaki röportajında “Göçmen bir anne babanın oğlu olarak, Türk köklerime derinden bağlı bir Amerikalı olarak büyüme ayrıcalığına sahip oldum. Türkiye'de çok sayıda akrabam var, çocukken bir süre orada yaşadım ve çifte vatandaşlık için zorunlu olan Türk ordusunda görev yaptım" demişti.

Daha önce çifte vatandaşlıktan ayrılanlar oldu

ABD Senatörleri arasında çifte vatandaş olarak görev yapanlar olduğu gibi, yaygın olarak yabancı vatandaşlıklardan ayrılanlara da rastlanabiliyor. Örneğin, Senatör Ted Cruz, Texas senatörü iken 2014 yılında Kanada vatandaşlığından vazgeçmişti.

Forbes dergisindeki yorumcu Andy Semotiuk, amacın "çifte vatandaşlığa sahip olmaları durumunda, aralarında bariz bir çıkar çatışması olan kararlara ağırlık vermemeleri gerektiği konusunda herkesi uyarmak" olacağını söyledi.

 

Sputnik Türkçe, Tele1

DAHA FAZLA HABER OKU