Nesli tükenmekte olan Atlantik balinalarının 6’sı son bir ay içinde öldü

Balinaların en az üçünün gemilerin çarpması sonucu öldüğü düşünülüyor. Geriye yalnızca 100 doğurgan dişi kaldı

“Gerçek balina” adlı türün geriye yalnızca 400 üyesi kaldı (AP)

Altı Kuzey Atlantik balinasının geçen ay ölmesi  bilim insanlarını endişelendirdi.

“Gerçek balina” (right whales)  adlı türün geriye yalnızca 400 üyesi kaldı. Bunların sadece 100 tanesinin doğurgan dişilerden oluştuğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölen balinaların altısı da Kanada'nın St. Lawrence Körfezi'nde bulundu. Balinaların en az üçünün gemilerin çarpması sonucunda öldüğü bildirildi.

Gerçek balinalar son yıllarda -özellikle 2017’de- düşük doğum seviyesinden ve yüksek ölüm oranlarından muzdarip.  

Maine'deki Bigelow Laboratuvarı'nda okyanusları inceleyen kıdemli bilim insanı Nick Record’a göre, balinalar yiyecek bulmak için okyanusun farklı bölgelerine seyahat etmek zorunda kalıyor.

Record okyanusun ısınmasına bağlı olan bu seyahatlerin, korunaklı alanların dışına çıkan balinaları savunmasız bıraktığını söyledi.

Record sözlerine şöyle devam etti:

Balina gibi hayvanlar, yiyeceklerinin nerede olduğunu bulmak ve yuvadan uzaklaştıkça yeni bir ortam keşfetmek zorunda. Bunu bir çeşit ‘iklim göçü’ olarak düşünebilirsiniz.

Gerçek balinalar, uzun zaman önce balina ticaretinin yaygın olduğu dönemde, avlamaya değer görüldükleri için “gerçek” diye adlandırıldı. Genelde kıyıya yakın bölgelerde avlanan bu hayvanlar, çok değerli olan balina yağı kaynağıydı.

Gerçek balinaların bu özellikleri popülasyonun azalmasına neden oldu. O zamandan bu yana balinaların sayılarını artırma çabaları sürüyor. 1990’da yaklaşık 270 balinadan oluşan popülasyon, 2010’da 480’e ulaşmıştı.

Geniş siyah gövdelere ve güçlü kuyruklara sahip balinaların boyu 15 metreye ulaşabiliyor. Genelde plankton tüketmelerine rağmen, kemerli ağızları yetişkin bir insanın sığabileceği kadar büyük.

Aşırı doğum oranları görülmediği ve büyük önlemler alınmadığı sürece, gerçek balinaların neslinin 25 yıla kadar tükeneceği düşünülüyor.

Hükümet yetkilileri ve hayvanseverler, nesli tükenmekte olan türlerin korunması için acil önlem çağrısında bulundu.

Ulusal Deniz Balıkçılığı Servisi’nin müdür yardımcısı Chris Oliver, balinalara yönelik “kapsamlı koruma sağlamak için acil eylem” talebinde bulunmak üzere Kanada hükümetini toplantıya çağırdığını söyledi.

Oliver konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Kuzey Atlantik’in diğer gerçek balinalarının ölümesini engellemek en büyük önceliğimiz.Bunu yapmak için koruma seviyesini artırmamız ve güçlerimizi birleştirmemiz gerek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU