Gürcistan'dan Abhazya'daki parlamento seçimine tepki

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bugün Abhazya'da sözde parlamento seçimi yapıldığı belirtilerek, bu durumun yasa dışı bir eylem olduğu savunuldu

Gürcistan hükümeti,  ülkeden ayrılan ve Rusya tarafından bağımsızlığı tanınan Abhazya'da bugün düzenlenen parlamento seçimine tepki gösterdi / Fotoğraf: Twitter @AbkhaziaP

Gürcistan hükümeti, ülkeden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya Federasyonu tarafından tanınan desteklediği Abhazya'da bugün düzenlenen  parlamento seçimine tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün Abhazya'da "sözde parlamento seçimi" yapıldığı belirtilerek, bu durumun yasa dışı bir eylem olduğu kaydedildi.

"Sözde seçimin", ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı atılan, uluslararası hukuk ilkelerine aykırı bir adım olduğu savunulan açıklamada, "Bu sözde seçim, uluslararası hukukun standart ve ilkelerine tamamen aykırıdır ve Gürcistan'ın bölünmez iki bölgesinin (Abhazya ile Güney Osetya) yasa dışı işgalini meşrulaştırmaya yönelik başarısız bir girişimdir" ifadesi kullanıldı.

Abhazya bölgesinden, yüz binlerce etnik Gürcü vatandaşın sürgün edildiği, Gürcülere etnik temizlik uygulandığı, bölge kontrolünün orada yasa dışı bulunan Rus işgal güçlerinin elinde olduğu ifade edilen açıklamada, sözde seçimin meşru olmadığının altı çizildi.

Uluslararası toplumun Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek verdiğine işaret edilen açıklamada, Rusya'nın işgal ettiği Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde insan haklarının ihlal edildiği, Rusya'nın bu bölgeleri ilhak etmek için girişimlerde bulunmasının endişe verici olduğu aktarıldı.

"Rusya anlaşmayı hiçe saydı"

Açıklamada Rusya Federasyonu'nun, 12 Ağustos 2008'de Avrupa Birliğinin ara buluculuğuyla imzalanan ateşkes anlaşmasını bugüne kadar hiçe saydığı belirtilerek, Moskova, bu anlaşmaya uymaya ve askerlerini "Gürcü topraklarından" çekmeye çağrıldı.

abha.jpg
35 koltuklu Abhazya parlamentosu için yapılan sçeimde oy verme işlemi başladı / Fotoğraf: Twitter @AbkhaziaP

 

Abhazya'nın 35 koltuklu parlamentosuna girmek için 123 aday yarışıyor. Toplam 130 bin seçmenin oy kullanacağı seçim için 152 sandık kuruldu.

Seçim 5 yılda bir yapılıyor.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU