Ev sinemasından vizyona bu hafta: Klostrofobik bir seyahat; 6 Numaralı Kompartıman

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Tarihin pek çok döneminde tren yolculukları pek çok acıyı ve hüsranı vagonlarında taşıdıysa da dünyanın herhangi bir noktasına trenle yapılacak bir yolculuk yine de imrenilecek bir macera gibi görünebilir.

Sinemalarda gösterime giren "6 Numaralı Kompartıman" filminin ele aldığı hikaye de 1990'ların sonu olduğuna dair detaylar barındıran olay örgüsünde bir kadın olarak yalnız seayahat etme konusunda izleyicisine bazı fikirler verirken Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Finlandiya ve Rusya arasındaki ilişkiye de bir nevi bakış atıyor.


Klostrofobik bir seyahat; 6 Numaralı Kompartıman

Yönetmen: Juho Kuosmanen / Oyuncular: Yuriy Borisov, Seidi Haarla, Yuliya Aug, Valeriy Nikolaev, Dinara Drukarova, Polina Aug, Galina Petrova, Tomi Alatalo, Konstantin Murzenko, Denis Pyanov, Natalya Drozd, Lidia Kostina, Lev Ezhov, Vladimir Lysenko, Nadezhda Kulakova, Gul'shat Maksyutova, Tihon Filimonov, Arina Mandrusova, Viktor Chuprov, Sergey Agafonov, Mikhail Brashinskiy, Vitaliy Lisitsyn, Svetlana Golunova, Aleksey Puzyrev, Stasya Grankovskaya, Alexander Simonovskiy, Igor Babanov, Sergey Orehanov, Dmitriy Zezulya, Eva Golunova, Nadia Loffe, Daria Shiriaeva, Alexander Zakabunin, Natalya Karcha, Anatoliy Lyutyi, Mikhail Chumichev, Vasily Zinkevich, Vyacheslav Grankovskiy, Galina Sidorova, Stanislav Sergeev, Aglaja Agafonova, Sergey Vyazovichenko, Sergey Menzulov, Egor Afanasev, Denis Sushko, Sergei Makan, Aljona Agafonova, Polina Zaslavskaya, Alexander Tolstikov, Igor Eftifeev, Vasif Mustafaev, Maria Drukarova, Sergey Rybakov, Konstantin Shavlovskiy, Maria Panikarovskaya, Ekaterina Shvetsova, Maria Kljukina, Philipp Komarov, Dmitriy Belenikhin, Vladimir Nikolaev, Maxim Kolesnikov, Timofei Olkov / Süre: 107 dakika
 

 

Finlandiya'nın son listeye giremeyen Oscar adayı…


Rosa Liksom'un aynı adlı ünlü romanından uyarlanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Compartment No:6 (Hytti nro 6); iki yabancının aynı kompartımanı paylaştığı uzun bir tren yolculuğunu etkileyici ve düşündürücü bir biçimde anlatıyor.
 

 

Finlandiyalı arkeoloji öğrencisi Laura aşk yaşadığı tez danışmanı Irına'yla planladığı ama Irına son anda gelmekten vazgeçtiği için tek başına çıktığı yolculukta, dondurucu soğuğun hakim olduğu kuzeye, Murmansk'ta tarihi kaya resimlerini görmeye gider.

Ama Laura, düştüğü altı numaralı kompartımanı, kazınmış saçları, içip durduğu votkası, kaba saba haliyle, kadın düşmanı sözler söylemekten geri durmayan Ljoha ile paylaşmak zorunda kalır.

Ljoha, Murmansk'ta madende çalışmaya gitmektedir ve ayrı dünyaların insanları olsalar da bu yolculuk onları bir tür ahbaplığa mecbur edecektir.
 

 

Bilinmezlik yolunda iki kayıp ruh

Irına'nın müzik, sanat, kitap ve kahkahalarla dolu apartman dairesinde yaşayan, burjuva statüsüne ve entelektüel birikimlere sahip olan Laura, Rusya'nın kuzeybatısındaki antik kaya çizimleri olan Kanozero Petroglifleri'ni (tarihi kaya resimlerini) görmek için yola çıktığında bu Fin arkeoloji öğrencisi için yolculuk pek umut verici bir şekilde başlamaz.
 

 

Her şeyden önce bu seyahate Laura ve Irına'nın birlikte çıkması gerekiyordu, ancak Irına işle meşgul olduğunu iddia edince Laura planının aksine Moskova'daki çalışmalarını ve yaşamını geride bırakıp yalnız başına yola çıkmak zorunda kalır.

Sonrasında ise nazik Irına'dan, felsefi fikirlerin havada uçuştuğu ev partilerinden, kitaplar ve tablolarla dolu yüksek tavanlı sıcak dairesinden uzaklaşıp kendini kara kışın ortasında, köhne bir trenin, serseri görünümlü biriyle paylaşmak zorunda kaldığı küçücük bir kompartımanında sıkışmış bir halde bulur.
 

 

Sigara üstüne sigara içen, birbiri ardına votka kadehlerini deviren ve bu küçük kompartımanı çoktan bir çöplüğe çeviren Ljoha, bir turist olduğunu anladığı Laura'ya düşmanca davranır ve sarhoş bir şekilde anavatanın erdemlerini över.

Tuzağına düşmüş avına saldırmak için sabırsızlanan ve gözleri bu eşsiz avı canlı canlı yiyebilecekmiş gibi parlayan tehlikeli bir hayvanı andıran Ljoha, Laura'ya rahatsızlık verdiğinde, Laura yer değiştirmek için şansını dener ama bu onun için ne yazık ki mümkün görünmez.
 

 

Tren ilk durakta, Saint Petersburg'da durduğunda, geceyi bir şekilde zar zor geçirmiş olan Laura hantal sırt çantasını sırtlanarak ilk trenle Moskova'ya geri dönme fikriyle kendini trenden atıp bir ankesörlü telefonla kız arkadaşı Irına'yı aradığında, kendisinden kurtulduğu için rahatlamış görünen Irına'nın konuşmasından aslında ilişkilerinin o evden ayrıldığı andan itibaren bittiğini hisseder.
 

 

Sevgilisinin hayatında sadece bir "an"dan ibaret olduğunu anlayan Laura böylelikle yeniden çaresizce Ljoha ile paylaştığı altı numaralı kompartımana geri döner ve artık kendisi için dönüşü olmayan bir yola devam eder.

Böylelikle dünyanın sonuna doğru giden iki kayıp ruhun birbirlerini daha yakından tanıyacakları hem klostrofobik hem de keşif dolu bir yolculuk başlar.
 

 

Karakter odaklı dramatik bir film

Geçmişi incelerseniz bugünü anlamak daha kolay olur…


Görünüşte herhangi bir ortak noktaları olmayan ayrı dünyalara sahip bu iki karaktere hayat veren oyuncuların performansıyla parlayan filmde; Ljoha'nın dış görünümü ve kabalığı göz önüne alındığında bu seyahetin tekinsiz devam etmesi beklenir.
 

 

Evet, Ljoha belki bir alkoliktir ve davranışları tedirgin edicidir ama o aynı zamanda bu dünyada kendini kaybetmiş bir kayıp ruhtur ve Laura başlarda tökezlemesine rağmen onun tüm bu davranışlarının altında saklanan sorunlu ama gerçek insan ruhuna ulaşabilmek için aralarındaki bu gerilimli iletişimi kesmenin bir yolunu bulur.

Hatta Laura'nın bir şekilde onun agrasif yanını etkisiz hale getirmesi Ljoha'nın normal -ve bastırdığı- duyguların yüzeye çıkmasını sağlar.
 

 

Böylelikle kim olduğu, etrafındaki dünyayı nasıl algıladığı ve diğer insanları nasıl gördüğü hakkında ince kişisel kavrayışlarla bir taraftan entelektüel sevgilisinin ve bohem tanıdıklarının aslında ne kadar güvenilmez olduğunu idrak eden Laura, diğer taraftan bu kaba, milliyetçi, kadın düşmanı ve fiziksel olarak tacizci bir adamın aslında altından bir kalbe sahip olduğunu, isterse dünyayı yerinden oynatabileceğini ve cenneti ayaklarının altına serebileceğini keşfeder.
 

 

Kahramanların yolculuğu

Belki bu hikayede öyle özellikle şaşırtıcı bir şey yok, bu gibi filmlerin ritmine ve olay örgüsüne benzerliği nedeniyle ortak pek çok şeyi barındığını da söylemek mümkün: Kendini yeniden keşfetmek için yola çıkma ihtiyacı, ilk başta hayal ettiğimizden çok daha fazlasını sunan huysuz bir yabancı ve aslında önemli olanın varılacak yer değil, yolculuğun kendisi olduğu gibi…

Ancak yine de zamanda geriye doğru gidiyormuş hissi veren bu trendeki yabancıların sorunlu benlikleriyle barışırken birbirleriyle anlaşmalarını konu alan film oldukça güzel ilerliyor.
 

 

Üstelik Fin yönetmen Juho Kuosmanen eski bir şeyi yeni hissettirmeyi başarıyor ve onun bu nostaljik hikaye anlatımı tam olarak duygusal olmasa da insanın kalbine ve ruhuna şefkatlice dokunan bir zenginliğe ulaşıyor.

Soğuğu iliklerinize kadar içinizde hissedeceğiniz filmdeki ayrıntılı dokular, klostrofobik mekanlar, gerçekçi performanslar filmi kendine has kılmayı başarıyor.


Haftanın diğer filmleri

Mart ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "6 Numaralı Kompartıman", "Hollywood'lu Türk", "Mahlûkat", "Olmadı Kaçarız", "Ölümcül Snowboard", "Samsam", "Soygun Oyunu: Büyük Vurgun" ve "Şeytanın İni" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Amerikan Suikastçı

Yönetmen: RJ Collins / Oyuncular: Philippe A. Haddad, Maurice Compte, Maya Stojan, Danny Trejo, Cali Morales, Jaylen Moore, Paolo Cesar, Dionysio Basco, Johnny Rey Diaz, Rigan Machado, Fia Johansson, Luis Alberto Aracena, Robert Arevalo, Steve Delgado, Azusena Saray, Viviana Sarrade, Ray Acevedo, Margo Quinn, Samantha Telly, Colleen Simon, Walter Vital, David A. Lockhart, Ari Davis, Manoel Neto, Geno McGlinchey, Brian Walker, Graciela Khalil, Rich Ronat, Tory Despres, Ross Campbell, Angela Dominico, Brooke Lusk, Emily Farache, Kasey Vanwey, Jessica Fine, Alexis Johnson, Nathaly Garces, Jennifer Amezquita, Danielle Flores, Danette Tull, Victoria Olson, Jenny Egidio, Javier Franco Jr., Tino Villalobos, Marvin Umana, Oscar Espinola, Chris Garcia, Loc Le, Trevor Hughes, Dane Sukimoto, Chris Burton, Jeremy Settles, Brad Bindson, Frank Arant, Dom Cardenas, Jason Osorio, Brian Gross, Noemie Maia / Süre: 101 dakika
 

 

Amerika'nın en tehlikeli kaçakçısı…


Rj Collins'in ilk yönetmenlik denemesiyle kamera arkasında yer aldığı, beIN CONNECT'in Aksiyon Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren American Sicario adlı bu film; Amerika doğumlu ilk uyuşturucu baronunun Meksika'daki yükseliş ve düşüşünün gerçek hikayesini konu ediyor.

Ailesiyle olan ilişkileri elinden kayıp gitmek üzere olan Amerikalı gangster Erik Vasquez, Meksika yeraltı dünyasının en iyisi olmak isterken hem güçlü kartellerden hem de müttefiklerinden düşmanlar edinir.

Bir uyuşturucu tedarikçisi olan Erik Vasquez, bir başka uyuşturucu karteli olan bir ekiple iş yapmak ister.

Bu arada, uzun yıllar boyunca uyuşturucu ticareti yaptıktan sonra bütün işlerini bırakan Pedro hem Erik'le beraber yaşayan kızını ziyaret etmek ister hem de bu ziyaret sırasında Erik'le aralarındaki buzu eritmeye ve iyi geçinmeye karar verir.

Erik'in yaptığı işi yıllar önce yapmış olan Pedro, Erik'e birçok konuda hayat dersi verir ve yaptığı iş hakkında tavsiyelerde bulunur.

Böylelikle Roberto ve Juan kardeşlere karşı güven kazanan Erik, onlarla beraber çalışmaya başlar, ancak çok geçmeden iki taraf arasındaki anlaşmazlıklar ve çatışmalar gün yüzüne çıkar.

Erik'in, paçasını kurtarmak için yaptığı hamleler, kendi ekip üyeleriyle arasındaki ilişkilerin de bozulmasına yol açar.

Ekibiyle arasını düzeltmeye çalışırken aynı zamanda Erik, polise yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Bu yüzden polise teslim olmadan onlardan kurtulmanın bir yolunu arayan Erik, bunun için de stratejiler geliştirip planlar yapmaya başlar.


Benim Şahane Hayatım

Yönetmen: Lukasz Grzegorzek / Oyuncular: Agata Buzek, Jacek Braciak, Adam Woronowicz, Malgorzata Zajaczkowska, Pawel Kruszelnicki, Jakub Zajac, Wiktoria Wolanska, Leon Grzegorzek, Karolina Bruchnicka, Julia Kuzka, Marta Scislowicz, Grzegorz Stepniak, Jaromír Nohavica, Stanislaw Rogulski, Hubert Grysztar, Mikolaj Dumanowski, Aleksandra Stefanowicz, Natalia Kolodziej, Karolina Chmiel, Daniel Gierlicki, Dawid Plachta, Lukasz Grzegorzek / Süre: 99 dakika
 

 

Gerçek hayatta bizim için yazılmış rollerin her birine bir ayna olacak dikkat çekici bir karakter…


Netflix'in Polonya Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren My Wonderful Life (Moje wspaniale zycie) adlı bu samimi ve duygusal filmde; evliliğinde mutsuz olan bir kadın, isimsiz bir şantajcının onun sırrını ifşa etmesini önlemeye çalışırken farklı kuşaklardan aile üyelerini bir arada tutmak için uğraşır.

Orta yaşlarında bir kadın olan Joanna, yorulmadan aynı anda bir anne, bir kız, bir büyükanne, bir eş, bir sevgili, bir ev hanımı ve bir lise öğretmeni olmaya çalışmaktadır, ama artık sabrını yitiriyor gibidir.

Bu yüzden kendisi için yazılmış bu rollerin hiçbirinde tam olarak kendisi gibi hissetmediği için çevresindeki herkesten gizli saklı çifte bir hayat sürdürmeye karar verir.

Bu yeni hayatında iyi bir kadın olmak istemeyen Joanna'nın cesareti, ona dayatılan hayatında isyan etmesine, evliliğini sarsmasına, itibarını kaybetmesine sebep olmaya başlayınca gerçekten umursadığı şeylerin peşinden gidip gitmemesi onun için bir sorun haline gelir.


Çılgın Şapkacı

Yönetmen: Cate Devaney / Oyuncular: Armando Gutierrez, Nick Miller, Samuel Caleb Walker, Michael Berryman, Isadora Cruz, Dennis Mallen, Rachel Brunner, Misty Autery, Arthur Dean, Aimee Doucette, Benjamin Dougherty-King, Michelle Fernandez, Nick Friedman, Yvonne Gougelet, Simone Grooms, John Hardy, Julia Kay, Peter A. Lees, Shaia Lipnik, Logan Masters, Sophia Rose Nikolov, Ali Raza, Jen Sharlow, Fedor Steer, Jake Wallin, Nathan Whaley, Landin Wilkins, Zac Zedalis / Süre: 90 dakika
 

 

Akıllara durgunluk veren bir hayalet terörü…


beIN CONNECT'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Mad Hatter adlı bu filmde; Henry ve üç sınıf arkadaşı, bir psikoloji çalışması için hafta sonu profesörleriyle birlikte geçmişte yaşanan bir olay sonunda içinde birçok kişinin öldüğü "Mad Hatter" malikanesine gider.

Profesör bu çalışma için gönüllü olan öğrencilerine endişelenecekleri bir şey olmadığını onlara söylese de öğrenciler oldukça tedirgindir, çünkü uzun yıllar önce burada hayatını kaybetmiş olan Çılgın Şapkacı hakkında anlatılan hikayeler oldukça korkutucudur.

Kız kardeşinin boğulmasıyla ilgili korkunç kabuslar gören Henry, burada yapacakları çalışmanın bu kabuslardan kurtulmasına yardımcı olabileceğini umar, ancak çalışma ilerledikçe öğrenciler akıl sağlıklarını sorgulamaya başlar.

Daha da ötesi öğrenciler birer birer ortadan kaybolmaya başlar ve işler oldukça korkutucu bir hal alır.
Bu arada Henry durumun farkına varır ancak artık her şey için çok geçtir.

Profesör ona kız kardeşi Mia'yı kaybettikten sonra gördüğü kabuslara bu deneyin son vereceğini söylemişse de yaşadıklarının Henry'e daha fazla kabus vereceği gün gibi açıktır.

Öğrencilerin bu durumdan kurtulmaları her ne kadar zor gibi gözükse de ellerinden gelenin en iyisini yapmak dışında başka bir çareleri yoktur.


Düşüş: Boeing Davası

Yönetmen: Rory Kennedy / Oyuncular: Donald Trump, Lester Holt, Maria Bartiromo, Peter Jennings, Andy Pasztor, Chesley Sullenberger, John Fantasia, Ted Cruz, Richard Engel, John Cox, Richard Blumenthal, Dennis Muilenburg, Dennis Tajer, Rick Ludtke, Peter A. DeFazio, Elaine Chao, Jon Ostrower, Alan Mulally, John Seigenthaler, Michael Stumo, Phil Condit, Nadia Milleron, Mark V. Rosenker, Jim Albaugh, John Barnett, Dan Carey, Cynthia Cole, Michael Goldfarb, Christopher Hart, Cynthia Kitchens, Zipporah Kuria, Nicole Piasecki, Edward Pierson, Richard Reed, Garima Sethi, Harry Stonecipher / Süre: 89 dakika
 

 

Korkunç bir trajedinin gerçek yüzü…


Emmy ödüllü ve Oscar adayı Rory Kennedy'nin yönetmenliğini üstlendiği, Netflix'in Bilim ve Doğa Belgeselleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Downfall: The Case Against Boeing adlı bu filmde; araştırmacılar Boeing'in karı güvenliğin önüne koymasının ardından birkaç ay içinde art arda yaşanan iki korkunç kazaya katkıda bulunmuş olabileceği iddiasını inceliyor.

Beş ay ara ile iki uçağın da ard arda düşmesi ile dünyanın dikkatini üzerine çeken ve sonrasında da Boeing firmasının araştırılmasına neden olan olayları ve perde arkasını titizlikle ele alarak ihmalkarlığı ve kurumsal açgözlülüğü irdeleyen belgesel, olayların öncesi ve sonrasını tarafsız bir bakış açısı ile izleyiciye sunuyor.

Film havacılık uzmanlarının, gazetecilerin, eski Boeing çalışanlarının, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin ve kurbanların ailelerinin tanıklıklarıyla bir zamanların saygın şirketindeki pervasız maliyet düşürme ve olayları gizleme kültürünü gözler önüne seriyor.

Aynı zamanda Wall Street'in yozlaştırıcı etkisini sert bir şekilde eleştiren yapım, Amerikan şirketlerinin değerler sisteminin tehlikelerini sorguluyor ve bunun insan hayatına nasıl mal olduğunu ortaya koyuyor.
Boeing firmasının ard arda yaşadığı facialar sonucunda toplamda 346 kişinin hayatını kaybettiği bu olaylar sonrasında dünya genelinde bir araya gelen ölen kişilerin aileleri, tüm dünya medyasının dikkatini olaylara çekmeyi başarır.

İki uçağın bu denli kısa süreler ile düşmesinin ardında yatan sebebin pilot hatası olmayacağını ve Boeing firmasının derinlemesine araştırılması gerektiğini savunanlar sonunda istediklerini elde ederler.

Bu araştırmalar sonunda başlangıçta Boeing firmasının yanında olan Amerika Federal Havacılık İdaresi ilk etaptaki araştırmasının sonucunda 737 MAX isimli uçağın bir daha uçamayacağını duyurmasına rağmen firmanın sırf masrafları azaltmak uğruna uçaklardaki önlemleri almadığını ortaya çıkarır.

Ardından firmanın her bir uçağını yakından inceleyen Amerika Federal Havacılık İdaresi sonunda 378 adet uçağın asla uçuş konumuna uygun olmadığını ve bu uçakların da bir daha uçamayacaklarını resmen duyurmak zorunda kalır.


Hollywood'lu Türk

Yönetmen: Murat Ünal / Oyuncular: Murat Ünal, Jennifer Bischof, İlkan Aydın, Barış Şimşek, Christian Harting / Süre: 93 dakika
 

 

Hayat bir oyun, oyun da hayatın kendisidir…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren ve yaratıcı senaryosuyla benzerlerinden ayrılan Hollywoodtürke adlı bu komedi filmi; en büyük tutkusu oyunculuk olan Alper'in birbirinden komik olaylarla başından geçen hikayesini konu alıyor.

Film, ön yargılardan kurtulmak ve çok istediği oyunculuk kariyerinde basamak atlayabilmek için İtalyan olduğu yalanını söyleyen ve bunu devam ettirmek zorunda kalan Alper'i kadrajına alıyor.

Berlin'de yaşayan Alper, oyuncu olmaya çalışan bir gençtir, ancak büyük rollerde oynamanın hayalini kuran Alper'e ufak tefek roller dışında teklif gelmez.

Bu sırada Alper, Sophie adında genç bir kadınla tanışır.

Alper'le pek ilgilenmeyen Sophie'nın güzel sanatlara başvurmak için çekeceği video için İtalyan birine ihtiyacı vardır.

Bu durumdan faydalanmaya karar veren ve arzuladığı başarıya ulaşmak için rakiplerinin yanı sıra içinde yaşadığı toplumun önyargılarıyla da mücadele etmek zorunda kalan Alper hem şöhrete uzanan yolu kısaltmak hem de hoşlandığı kızı etkilemek için İtalyan olduğu yalanını söyler.

Bir İtalyan gibi davranmaya başlayan Alper bu sayede hem demo sahibi olacak hem de Sophie'nin dikkatini çekebilecektir.

Alper'den Alberto'ya dönüşen genç adam bu süreçte kendisini beklenmedik durumların içinde bulur.

Rolünü sürdürmek kendisi için gittikçe güçleşen Alper'i birbirinden komik olaylar bekler.


Huzursuz

Yönetmen: Joachim Lafosse / Oyuncular: Leïla Bekhti, Damien Bonnard, Gabriel Merz Chammah, Patrick Descamps, Jules Waringo, Alexandre Gavras, Joël Delsaut, Colette Kieffer, Léo Delsaut, Dani Iffard-Stettner, Larisa Faber, Ulysse Moreau, Elsa Rauchs, Nadine Devloo, Jacques Cavalieri, Luc Schiltz, Aymeric Velasco, Pierre-Yves Burgala, Alexis Giorgiantonio, Charles Nys, Elsa Martens, Ernest Lafosse, Karim Barras, Pascal Dehenain, Juliette Dehenain, Magaly Teixeira, Philippe Meyrer, Véronique Fauconnet, Raoul Schlechter, Fabio Godinho, Céline Camara, Antoine Bodson, Joanne Martens, Sybélia Schmitz, Tiziano Palanga, Matt Konsbrück, Clara Hacardiaux, Constanza Guijarro, Alyah Maroteaux, Mahé Schmitz, Aksel Kilic, Lenny Gaggioli, Lucie Louvieaux, Nino Fava, Elena Piazza, Rafael Dos Santos Antonio, Nolan Fava, Emma Gabarron, Kenzo Noukong, Amandine Noukong, Ryan Elbai, Gael Dos Santos, Rohan Jagannath, Aiko Willame / Süre: 117 dakika
 

 

Manik dönemlerinin ardından dibe vuran bir ressamın ailesiyle ve sanatıyla ilişkisinin iç yakan portresi…


74'üncü Cannes Film Festivali'nin öne çıkan filmlerini sinemaseverlerle buluşturan MUBI'nin gösterim programında yer alan The Restless (Les intranquilles) adlı bu, duygusal gelgitlerin esiri olarak yaşamanın ne demek olduğunu ele alan film; bipolar bir adamın gelgitlerini hakiki bir şekilde resmeden, ilişkilere dair sahici anlarla dolu, yaşamı tüm renkleriyle perdeye taşıyan bir aşk öyküsü.

Leila ve Damien birbirine tutkuyla bağlıyken bipolar tanısı konan Damien, hiçbir zaman onun arzuladığı kişi olamayacağını düşünse de Leila'yla hayatını sürdürmek için çabalamaktadır.

Leila ise onun dibe vurduğu dönemi gördükten sonra Damien'ı hastalığından bağımsız, sevdiği adam olarak görmek için tüm sabrını zorlamaktadır.

Bipolar bozukluğa dair cesur bir kesit sunan filmin başrolündeki Damien Bonnard ve Leïla Bekhti, Belçikalı yönetmen Joachim Lafosse'un güçlü öyküsünü tutku dolu bir deneyime dönüştürür.


Karanlıkta Eve Dönüş

Yönetmen: James Ashcroft / Oyuncular: Matthias Luafutu, Miriama McDowell, Erik Thomson, Billy Paratene, Frankie Paratene, Desray Armstrong, Alan Palmer, Daniel Gillies, Ike Hamon, Sam Carter, Bailey Cowan, Timon Zeiss, Tioti O'Donnell, Kaira O'Donnell, Emma Jonnz / Süre: 93 dakika
 

 

Bir şeyi yapmakla bir şeyin olmasına izin vermek arasında fark vardır, ama nihayetinde ikisinin de sonuçları her zaman derin bir iz bırakır…


beIN CONNECT'in Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Coming Home in the Dark adlı bu filmde; ailesiyle sakin bir tatile çıkan bir öğretmen, yanlarına iki serserinin yaklaşmasıyla, geçmişin hayaletleriyle yüzleşmek zorunda kalır.

Uçsuz bucaksız bir vadide yolculuğa çıkan Alan ve Jill, arabadan inerek çocuklarıyla birlikte Yeni Zelanda'nın vahşi doğasında yürüyüşe çıkarlar.

Ancak neşeli aile fotoğrafları ve muhteşem güzellikteki doğa, çok geçmeden yerini endişe ve korkuya bırakır, çünkü dinlenmek için bir su kaynağının yanında piknik yapmaya başlayan ailenin huzuru silahlı ve kötü niyetli iki serserinin yanlarına yaklaşmasıyla bozulur.

Alan, bu iki silahlı serserinin, kendilerini soyduktan sonra çekip gideceğini düşünürken, çocuklardan biri Alan'a takma ismi ile hitap edince, serserilerin kafasında bir ampul yanar.

Sonrasında kendilerini büyük bir tehlikenin ortasında bulan aile, bu süreçte geçmişin hayaletleriyle yüzleşerek kendilerini bir yaşam mücadelesi içinde bulurlar.


Korsan Yayın

Yönetmen: Jacob Gentry / Oyuncular: Harry Shum Jr., Kelley Mack, Chris Sullivan, Michael B. Woods, Arif Yampolsky, Richard Cotovsky, Steve Pringle, Justin Welborn, Jennifer Jelsema, Anthony E. Cabral, Madrid St. Angelo, Preston Tate Jr., James Swanton, Jeff Dlugolecki, Thomas Kosik / Süre: 104 dakika
 

 

Karanlık bir dünyada cevap bekleyen sorular…


beIN CONNECT'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Broadcast Signal Intrusion adlı bu filmde; 90'ların sonlarında bir video arşivcisi, bir dizi korsan yayın keşfeder ve bunların ardındaki karanlık komployu çözmeyi takıntı haline getirir.

Bir video arşivcisi olan ve bir dizi korsan yayın keşfeden James yeni bulduğu verileri incelerken kasetlerden birinde tüyler ürperten bir sahneye rastlar.

Bu sahnede yüzünde maske olan bir kadın kameraya bir şeyler söylemek için büyük bir çaba sarf etmektedir.

Bu görüntüye bir anlam veremeyen James, kasetin ardında saklı olan bilgilere ulaşmaya karar verir.

Ancak gördükleri, duydukları ve elde ettiği bilgiler üzerine kasetteki mesajı çözmeyi iyice kafasına takarak bu mesajın peşine düşen James'in bu kararı onu, sonu hiç aydınlık olmayan olaylar zincirine doğru sürükler ve bu merakı kendisine çok pahalıya mal olur.

Araştırmasının ilerlettikçe James, karısı Hannah da dahil olmak üzere birkaç kadının ortadan kaybolmasıyla bağlantılı bir komployu ortaya çıkarır.

Nihayetinde bu korsan yayınları engellemek için harekete geçen James için bunu başarmak çok zor olsa da yine de verdiği bu mücadeleyi sürdürmeye kararlıdır.


Kuzu

Yönetmen: Valdimar Jóhannsson / Oyuncular: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson, Ingvar Sigurdsson, Ester Bibi, Arnþruður Dögg Sigurðardóttir, Theodór Ingi Ólafsson, Sigurður Elvar Viðarson, Gunnar Þor Karlsson, Lára Björk Hall / Süre: 106 dakika
 

 

Korku türünün kalıplarını kıran, annelik üzerine psikolojik sularda gezinen bir tuhaf masal…


İzlandalı yönetmen Valdimar Jóhannsson'un Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünde "Özgünlük" ödülünü kazanan ve MUBI'de bu hafta gösterime giren Lamb (Dýrið) adlı bu afallatıcı bir hayal gücünün ürünü olan korku filmi; kızlarını kaybeden bir ailenin, çiftliklerinde yeni doğan, insan ve hayvan melezi bir yavruyla kurduğu tekinsiz bağı anlatıyor.

İzlanda'da gözden uzak bir çiftlikte yaşayan Maria ve Ingvar çifti, koyunların arasında gizemli bir yenidoğan bulurlar.

Onu evlat edinip kendi çocuklarıymışçasına yetiştirirler, ancak bunun hiç tahmin edemeyecekleri sonuçlarıyla karşılaşırlar.

Halk öykülerinden beslenen bu alışılmadık korku öyküsü, seyirciyi yerinden sıçratacak anların peşinde koşmuyor, ancak ağır ağır yükselen gerilimin dozunda kurduğu karanlık dünyayla, yas duygusuna görsel bir karşılık arıyor.


Küçük Anne

Yönetmen: Céline Sciamma / Oyuncular: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne, Margot Abascal, Florès Cardo, Josée Schuller, Guylène Péan / Süre: 72 dakika
 

 

Farklı kuşaklardan üç kadının zarif öyküsü…


Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi ile müthiş bir hayran kitlesi kazanan Céline Sciamma'nın Tomboy ve Kabakçığın Hayatı'ndaki gibi yine zorlu ve tatlı çocukluk yıllarına geri döndüğü, bu hafta MUBI'nin yayın kuşağında gösterime giren Petite Maman adlı bu filmde; sekiz yaşındaki Nelly, çok sevdiği büyükannesinin ölümünün ardından, ona tuhaf şekilde tanıdık gelen, kendi yaşlarındaki gizemli bir kızla ormanda karşılaşır.

Film, hayatını kaybeden anneannesinin evinin toplanması için ebeveynlerine yardımcı olan ve eş zamanlı olarak civardaki ormanı keşfeden sekiz yaşındaki Nelly'nin, kendisi yaşlarında ve annesiyle aynı adı taşıyan Marion ile tanışması sonrası gelişen olayları anlatıyor.

Kendisini anlamanın eşiğinde olan Nelly, çok sevdiği büyükannesini yeni kaybetmiştir.

Ailesiyle birlikte, anneannesinin yaşadığı ve annesi Marion'ın çocukluğunu geçirdiği evi boşaltmaya gittiklerinde Nelly, annesinin küçüklüğünde gezdiği, oynadığı yerlerde bolca vakit geçirir.

Bu sırada annesi birden ortadan kaybolur ve Nelly çevredeki ormanı keşfe çıktığında ağaç ev inşa eden Marion adında bir kızla tanışır.

Yeni arkadaşıyla kısa sürede bağ kuran Nelly, yaşadığı kayıpla baş etmesini ona öğretecek fantastik bir yolculuğa çıkar.

Hayatın gizemlerini masalsı bir şekilde, kadın bakış açısından ele alan Sciamma, muhteşem bir yetişkinliğe geçiş hikayesiyle bu kez hafıza ve hayal gücünün kesiştiği noktaya kamerasını yöneltiyor ve Hayao Miyazaki filmleriyle Chantal Akerman'dan esin alarak yine benzersiz bir büyüme hikayesi anlatıyor.

Küçük Marion ile Nelly'yi bu filmde ikiz kız kardeşler Gabrielle ve Joséphine Sanz canlandırıyor.


Madea'nın Muhteşem Dönüşü

Yönetmen: Tyler Perry / Oyuncular: Tyler Perry, Cassi Davis, David Mann, Tamela J. Mann, Gabrielle Dennis, Brendan O'Carroll, Jennifer Gibney, Brandon Black, Isha Blaaker, Candace Maxwell, Geneva Maccarone, Amani Atkinson, Karrah Raye, Maurice G. Smith, R.J. Atkins, Kevin Brown, Erica Charleston, Tara Elise, Shalanda Fresh, Jay Gutierrez, Ashley Hasker, Marlon Hayes, Dreshawn L Jenkins, Malicia Latham, Angela R. Liles, Tangela Liles, JaeMarie Pearce, Jalen Peet, Elijahawon Perrin, Julie Forbes Resh, James Sanders III, Niquitta S. Wolfe / Süre: 105 dakika
 

 

Komik bir aile meselesi…


Netflix'in Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Tyler Perry's A Madea Homecoming adlı bu filmde; Madea adlı sert ve doğrucu büyükanne rolüyle geri dönen oyuncu, senarist ve yönetmen Tyler Perry, torununun oğlunun üniversite mezuniyet töreninde bir aile draması yaşanırken hiçbir saçmalığa müsamaha etmiyor.

Madea, torununun oğlunun üniversite mezuniyetini kutlamak için şehre gelen ailesini ağırlamaya hazırlanmaktadır, ancak bazı gizli sırlar, bu neşeli aile ortamını mahvetmek üzeredir.

Film başta Tamela Mann, David Mann ve Cassi Davis Patton olmak üzere Madea serisinin tüm yıldızlarına yer veriyor.

Ayrıca Agnes Brown rolüyle Madea'nın komedi yeteneğiyle boy ölçüşen efsanevi İrlandalı aktör Brendan O'Carroll filmde konuk oyuncu olarak yer alıyor.


Mahlûkat

Yönetmen: Alper Mestçi / Oyuncular: Adnan Koç, Seda Oğuz, Kurtuluş Şakirağaoğlu, Öykü Gökduman, Alara Kardak, Simge Konrat, Özge Deniz Asyalıoğlu, Elif Baysal, Hüseyin Taş, Deniz Coşkun, Sertaç Teker / Süre: 93 dakika
 

 

Bugüne kadar şahit olacağınız en ürkütücü olay…


Her yıl en çok izlenen korku filmlerine imzasını atan Siccin, Musallat, Beddua filmlerinin yönetmeni Alper Mestçi'nin yönettiği, sinemalarda bu hafta gösterime giren Mahlûkat adlı bu yeni filmi; Mardin'de yaşanmış gerçek bir korku vakasını konu ediniyor.

Yapımcılığını bu yılın iddialı filmlerini yapan Aytaç Medya ile beraber Metronom Yapım ve Fikri Harika Prodüksiyon'un üstlendiği film yılın en büyük bütçeli korku filmi olma özelliğini taşıyor.

Alper Mestçi, pandemi bunalımında Mardin'de yazıp çektiği bu filmi "bugüne kadar kendisine anlatılan en ürkütücü olay" şeklinde tanımlıyor.


Olmadı Kaçarız

Yönetmen: Erkan Nurhan / Oyuncular: Aykut Elmas, Halil İbrahim Göker, Ezgi Gizem, Gökhan Eksen, Ferit Okan Tokmak / Süre: 105 dakika
 

 

Film çekmek, sosyal medyada içerik üretmeye benzemez…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Olmadı Kaçarız adlı bu film; iki sosyal medya fenomeninin bir davet üzerine gittikleri otelde kendilerine sponsor olan otelin sahibine yardım etmeye çalışırken başlarına gelen eğlenceli bir hikayeyi ekranlara taşıyor.

Eğlenceli video içerikleri hazırlayan ve yakın arkadaş olan Umut ve Emre sosyal medya fenomenidir.
Davet üzerine gittikleri tatil yöresinde kendilerine sponsor olan otelin sahibi Ezgi ile arkadaş olurlar.

Ezgi'nin babasının ölümü ve otelin zor durumuna üzülen Umut ve Emre otele ortak olur ve sosyal medyayı kullanarak otelin işlerini düzeltmeyi teklif ederler.

Kendisi de internet fenomeni olmaya çalışan erkek hemşire Serhat, Umut ve Emre'nin kendisini küçümsemesiyle öfkelenir, intikam hırsı ile Umut ve Emre'nin başlarına olmadık işler açar.

Umut ve Emre otele müşteri çekmek ve tanıtımını yapmak amacıyla balayı çiftlerini davet etmeleriyle olaylar iyice çığırından çıkar.


Ölmeye Hazır Değilim

Yönetmen: Andrea De Sica / Oyuncular: Alice Pagani, Rocco Fasano, Silvia Calderoni, Fabrizio Ferracane, Sergio Albelli, Giacomo Ferrara, Anita Caprioli, Federico Ielapi, Esther Elisha, Francesca Alice Antonini, Kateryna Aresi, Marco Boriero, Marco Matteo Donat-Cattin, Marco Pancrazi / Süre: 90 dakika
 

 

Hayata yeniden başlama imkanın olsa bu seni mutlu eder miydi?..


İtalyan yazar Chiara Palazzolo'nun 2005 yılında kaleme aldığı aynı isimli romandan uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan İtalya Yapımı Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Don't Kill Me (Non mi uccidere) adlı bu filmde; sevgilisiyle birlikte aşırı dozda uyuşturucu yüzünden ölen Mirta, yalnız başına dirilir ve hiç bilmediği şiddet dolu bir dünyanın bir parçası olduğunu keşfeder.

Mirta on dokuz yaşında bir genç kızdır ve bir gün sevgilisi Robin ile birlikteyken yapmaması gereken bir şeyi yapar ve ikili birlikte aşırı dozda uyuşturucu alır.

Tabii bu yaptıkları ikisinin de sonunu getirir.

Ancak daha sonta aşırı dozdan ölmüş olan Mirta anlam veremediği bir şekilde yeniden dirilir.

Oldukça şaşkın ve ne olduğunu anlamayan Mirta kendi ölümünden sonra perişan olan ailesinin yanına gitmeye çalışır, ama bunu başaramaz.

Bir de üzerine yaşayanların dünyasında kalabilmesi için artık yaşayanları yemesi gerektiğini öğrenir.


Ölümcül Snowboard

Yönetmen: Stanislav Kapralov / Oyuncular: Ivanna Sakhno, Mariam Sulakadze, Olga Sulzhenko, Ihar Kankov, Tamri Bziava, Gia Japharidze, Tinatin Dalakishvili, Alex Hafner, Avtandil Chakhunashvili, Soslan Oniashvili, Elena Turbal, Mykyta Kutepov, Gocha Vardidze / Süre: 87 dakika
 

 

Kaçacak ve saklanacak bir yer olmayan açık bir alan ve yerden dört bin beş yüz metre yüksekte yatan ölümcül bir lanet…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Let It Snow adlı bu film; snowboard yapabilmek için tenha bir bölgeye giden Mia ile Max'in bir anda hayatta kalma mücadelesine dönüşen hikayesini anlatıyor.

Mia ve Max, snowboard yapabilmek için merkezden uzakta bulunan bir tesise giderler.

Otele girdiklerinde resepsiyon görevlisi patikalarda gerçekleşen açıklanamayan ölümlerden bahsetse de ikili snowboard yapmaya kararlıdır.

Ancak yasak bir bölgeye gizlice girdiklerinde Max aniden ortadan kaybolurken Mia da bir kar motosikleti üzerinde bulunan maskeli birinin saldırısına uğrar.

Tüm bu olaylar sonunda onlar sadece doğaya karşı değil çevredeki tehlikelere karşı da savaşmak zorunda kalırlar.


Rabbids: İstila - Mars Görevi

Yönetmen: Franz Kirschner / Oyuncular: Damien Laquet / Süre: 70 dakika
 

 

Hiçbir şeyin planlandığı gibi gitmediği çılgın bir uzay macerası…


Bir televizyon dizisinden sinemaya uyarlanan ve Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Rabbids Invasion Special: Mission to Mars adlı bu animasyonda; John ve Olivia adlı iki bilim insanı Mars'a ilk uzay uçuşunu gerçekleştirecek olan Rabbid adı verilen ekibi kurmakla görevlendirilirler.

Oldukça büyük para gerektiren bu planın finans sağlayıcısı ise küresel bir teknoloji devinin zengin CEO'su, Frank Nebula'dır.

Göreve uygun Rabbidler'in seçilmesi gerçekleştirilirken John ve Olivia adayların hiçbirini beğenmez ta ki bir tanesi matematik ve bilim alanlarında beklenenin üzerinde bir performans sergileyene kadar.

Olivia aday olan Scribbles'ın, Mars'a giden uzay gemisine binmesi gerektiğini düşünür lakin bu ısrarına devam ederken gizli kalması gereken bazı şeyler öğrenir.


Samsam

Yönetmen: Tanguy de Kermel / Oyuncular: Selay Taşdöğen, Ekin Su Karaata, İlham Erdoğan, Zeynep Önen, Emin Yaraç, Arda Kavaklıoğlu / Süre: 77 dakika
 

 

Büyük kahramanların en küçüğü Samsam'la tanışmaya hazır mısınız?..


Animasyon tutkunlarının bir hayli ilgisini çekecek olan ve sinemalarda bu hafta gösterime Samsam adlı bu film; istediği her şeye sahip olan bir süper kahramanın yaşadıklarını konu alıyor.

Samsam, bir süper kahramanın istediği her şeye sahiptir; onu çok seven bir ailesi, bir sürü arkadaşı ve istediği zaman uzayı keşfedebileceği kendine ait bir uzay gemisi vardır.

Tek sorunu, süper güçlerine henüz kavuşamamış olmasıdır.

Okula yeni gelen havalı Vega, Samsam'a süper güçlerini nasıl kazanacağını öğretebileceğini söyler ancak Vega'nın, kötü Marthial'ın kızı olduğu ortaya çıkar.

Bu arada mektup arkadaşı Daisy'yi evinde misafir etmekten fazlasıyla mutlu olan Samsam etrafına mutsuzluk yayan bir böcek olan Gloomies, Samsam'ın gezegenini istila etmeye başlayınca Samsam'ın kendi güçlerini kullanarak herkesi nasıl kurtarması gerektiğini öğrenmesi gerekecektir.


Shatner Uzayda

Yönetmen: Amazon Prime Studio / Oyuncular: William Shatner, Sarah Knights, Jeff Bezos, Chris Boshuizen, Glen de Vries, Audrey Powers / Süre: 60 dakika
 

 

Uzaya bir bilimkurgu aktörü giderse…


Amazon Prime Video Türkiye'de bu hafta gösterime giren Shatner in Space adlı bu özel yapım; uzaya seyahat eden en yaşlı insan William Shatner'ın yolculuğunu konu ediyor.

Bu bir saatlik özel belgeselde Shatner'ın hayatını değiştiren uzay yolculuğunun öncesi, sonrası ve seyahati sırasında yaşadıkları anlatılıyor.

Belgeselde Shatner'ın Blue Origin kurucusu Jeff Bezos ile aralarında büyüyen dostluğu da detaylandırılıyor.

Bir uzay ya da Shatner hayranıysanız bunu kaçırmak istemeyebilirsiniz.


Soluksuz

Yönetmen: Régis Blondeau / Oyuncular: Franck Gastambide, Simon Abkarian, Michaël Abiteboul, Tracy Gotoas, Jemima West, Serge Hazanavicius, Victoire Zenner, Perez Michael, Nabil Missoumi, Fabrice de la Villehervé, Anaïs Ciriello, Arnaud Dumont, Patrick Bull, Marius Blondeau, Laurence Briand, Pierre Cevaer, Blaise Ludik, Hélène Viviès, Laurent Maurel, Kevin Debonne, Serge Hologne, Abel Tesch, John Davis Spruyt / Süre: 95 dakika
 

 

Fazla merak insanı canından eder…


Netflix'in Fransa Yapımı Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Restless (Sans répit) adlı bu adrenalin yüklü filmde; bir kazayı örtbas etmek için sınırları zorlayan yozlaşmış bir polisin hayatı, gizemli bir görgü tanığından tehditler almaya başlayınca kontrolden çıkar.


Sosyal Adam

Yönetmen: Ali Abdulla / Oyuncular: Ammar Rahma, Saad Abdullah, Sawsan Saad, Faris Al Khalidi, Msabeh Bin Hashim, Khaled Abdullah, Eisa Arab, Hong Ming Shi / Süre: 96 dakika
 

 

Sosyal medya her an batabileceğin dipsiz bir deniz gibidir…


Netflix'in Orta Doğu Yapımı Komedi Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Social Man adlı bu filmde; birbiriyle rekabet halinde olan iki sosyal medya fenomeni, yılın "Sosyal Adamı" unvanını kapmak için kafa kafaya mücadele ederken kazanmak için tüm kuralları yıkmaya hazırlardır.

Ancak bu mücadele içinde hayatın gerçekleri onları bazı şeyler için düşünmeye sevk edecektir.


Soygun Oyunu: Büyük Vurgun

Yönetmen: Ali Doğançay / Oyuncular: Burak Sevinç, Sercan Badur, Selim Bayraktar, Bülent Alkış, Gürkan Deniz Akhanlı, Yağmur Ün, Seren Deniz Yalçın / Süre: 104 dakika
 

 

Bir gecede hiç sıkılmadan çok para kazanmak ister misin?..


Türk sinemasına özellikle hikaye örgüsü ve kurgu açısından yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyerek sinemalarda bu hafta gösterime giren Soygun Oyunu: Büyük Vurgun adlı bu film; başarısız geçen iş hayatlarından sonra önlerine düşen soygun fırsatını değerlendirmek isteyen bir grup arkadaşın hikayesini anlatıyor.

İki yakın arkadaş olan Ali ve Okan, muhteşem geçen okul hayatının ardından büyük bir yıkıma uğrar.
İki gencin okul hayatları ne kadar iyi geçmişse, iş hayatları da bir o kadar kötü gider.

Kendi ayakları üstünde durmak isterken, iş dünyasına dair tüm ümitlerini kaybeden Ali ve Okan, bu sırada en yakın arkadaşları olan Orhan'ın evinde son şansları ile karşılaşırlar.

Orhan'dan emniyet teşkilatının açmış olduğu sınav haberini alan gençler, hemen sınava girse de sonuç onlar için yine hüsran olur.

Başarısızlıklara alışık olan iki genç hayatlarına kaldıkları yerden devam eder, ancak bu sırada Orhan'ın sunduğu bir teklif, hayatlarının değişmesine neden olur.

Kimsenin ulaşamayacağı bilgilerle dolu bir çanta ve ustalıkla hazırlanmış bir soygun planı ile karşı karşıya kalan Ali ve Okan bulundukları hayattan ve parasızlıktan o kadar bıkmışlardır ki bir anlık şeytanın dürtmesiyle ikisi de Orhan'ın teklifini kabul eder.

Bu süre içinde her şeyin planladıkları gibi gideceğini düşünen ekip, beklenmedik durumlarla karşı karşıya kalırlar.


Şeytanın İni

Yönetmen: Adam Ethan Crow / Oyuncular: Oded Fehr, Corey Johnson, Alexandra Gilbreath, Emily Haigh, Lee Nicholas Harris, Sean Buchanan, Connor Byrne, Aislinn De'Ath, Anil Desai, Jen Brister, Alana Wallace, Chris Martin Hill, Joe Zalias, Sam Pamphilon, Paul Warren, Simon Balfour, Robert Dukes, Anya Newall, Zara Symes, David Whitney, Kevin Mangar, Andrea Bennett, Alasdair C. Melrose, Kashif O'Connor, Lara Mount, Nathan Munslow, Tara Dowd, Aiden Smith, Jorge Higgins, Pilar Malo, Jack Sidney Burke, Alice Quinn Rose, Thomas Edward Michael Moore, Adam All, Elly Apple Derrieres, Elizabeth Peel, Maya Owen, Alicja Elzbieta Banaszek, Emly Shapiro, Joseph Mitchell, Tyler Nonconformist, Aisha Kent, Helga Unleashed, Francesca Durran, Jon Bellabono, Mina Spurr, Carol Newall, Dean Addams, Sophie Goodman, Lana Salganik, Dorothy Alma, Claire Cordell, Katie Eyes, Lilith Newson, Madeleine Wynne, Adriena Sambucetti, Sukit Singh, Katy Mount, Nic G. Manser, Maisie Steadman, Apolline Mainguy-Hermelin, Eddie Ungless, Archie Wilkinson, Hannah Rose, Johnson Mendy, Nemr Yes, Asher Flynn, Benny Cantu, Clay Taurus, Rauri Kusumakar, Alicia Newall, Tony Buckley, Deborah Scordo Mackie, Mahatma Khandi, Natasha Duran, Sade Rowland, Mark Newall, Grace Williams, Edwin Lamptey, Béatrice Vincent, Louise Greenfield, Robb Mookhoek, Almaas Bokhari, Evelyn Snow, M.K. Holmes, Hannah Dingle, Mike Connolly / Süre: 96 dakika
 

 

Bazen içinizdeki şeytanlar dışarı çıkar…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Lair adlı bu gerilim ve korku türündeki film; doğa üstü unsurların tetiklediğinden şüphelenilen bir cinayet etrafında gelişen olayları konu ediniyor ve genç bir aileyi korkunç bir hayatta kalma savaşına zorlayan olaylar zincirini beyaz perdeye taşıyor.

Doğaüstü şeyleri çürütmek konusunda uzmanlaşan Steven Caramore, zor bir durumla karşı karşıyadır; yakın arkadaşı ve meslektaşı olan Ben Dollarhyde, şeytani bir güç tarafından ele geçirildiğini söyleyerek cinayetle suçlanır.

Bu durum üzerine Steven, arkadaşının iddiasını araştırmak için harekete geçer.

Steven araştırmasını ilerlettikçe hayatta kalma savaşı vermeleri gereken bir olayların zincirinin başlamasına neden olur.


Teksas Katliamı

Yönetmen: David Blue Garcia / Oyuncular: Sarah Yarkin, Elsie Fisher, Mark Burnham, Jacob Latimore, Moe Dunford, Olwen Fouéré, Jessica Allain, Nell Hudson, Alice Krige, William Hope, Jolyon Coy, Sam Douglas, John Larroquette / Süre: 83 dakika
 

 

Deliliğin sureti geri döndü…


Netflix'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Texas Chainsaw Massacre adlı bu serinin devam filminde; Teksas'taki bir hayalet kasabayı yeniden canlandırmak isteyen fenomenler, insan derisinden bir maske takan kötü şöhretli katil Deri Surat ile karşılaşır.

Melody, küçük kız kardeşi Lila ve arkadaşları Dante ile Ruth, daha iyi bir dünya isteyen idealist bireyler olarak yeni bir iş kurmak için Teksas'ın ücra bir kasabası olan Harlow'a gider.

Ancak bu düşleri, yanlışlıkla meczup seri katil Deri Surat'ı rahatsız etmeleri üzerine tam bir kabusa dönüşür.

Yaklaşık elli yıl saklandıktan sonra yeniden ortaya çıkan Deri Surat, Teksas'ın bu ücra kasabasında özenle yarattığı korunaklı dünyasını kazara bozan bu bir grup idealist genci dehşete düşürür.

Deri Surat'ın kanlı geçmişi, bölge sakinlerini tehdit etmeye devam ederken 1973'teki meşhur katliamdan kurtulan tek kişi olan Sally Hardesty bu süre içinde intikam almak için can atmaktadır.

Ancak Sally bu sefer genç ve toy bir genç kız değildir ve elli yıl boyunca da Deri Surat'ın yeniden ortaya çıkmasını ve onu öldürmeyi beklerken bu karşılaşma için kendisini psikolojik olarak oldukça hazırlamıştır.


UFO

Yönetmen: Onur Bilgetay / Oyuncular: İpek Filiz Yazıcı, Mert Ramazan Demir, Ferit Aktuğ, Kerem Alp Kabul, Mekin Sezer, Enes Külahçı, Elif Çakman, Cemile Canyurt, Eda Akalın, Nilsu Yılmaz / Süre: 110 dakika
 

 

Adana'da başlayıp gökyüzüne uzanan hızlı bir aşk macerası…


Netflix'in Romantik Türk Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren UFO adlı bu film; birbirlerinden bambaşka hayatlar yaşayan iki gencin ilişkisine odaklanıyor.

Motosiklet yarışçısı olan Ese ile müzik tutkunu olan Deniz, bambaşka dünyaların insanlarıdır, ancak hayat bir şekilde onların yolunu birleştirir ve ikili kendilerini bu dünyaya fazla gelecek bir aşkın içinde bulur.


Uyumsuzlar

Yönetmen: Renny Harlin / Oyuncular: Pierce Brosnan, Tim Roth, Nick Cannon, Rami Jaber, Jamie Chung, Hermione Corfield, Mike Angelo, Qais Qandil, Martin J. Corrado, Robert Henny, Samer al Masri, Gonzalo Menendez, Ahmed El-Mawas, Christian Mandel, Adam Stone, Ehab Elganady, Kouryou Ngin, Mahmoud Viga, Ernestas Aleksandrovas, Karim Zaki, Rik Aby, Jerrod Weston, Firas Al Shakarchi, Assad Talib, Walid Riachy, Majed AlZubaidi, Adnan Kusybi, Feez, Stefan Fuchs, Mansoor Al-Fili, Ghassan Azab, Meike Kornehl, Ramadan Zekirovski, Ali Aburayya, Sami Nauman, Reda Abdelmagid, Reni Sophia Francesca Haun, Hussain Al Ameri, Arzu Neuwirth, Benjamin Rose, Tareq Abudaqqa, David Batchelor, Garrett Cain, Mark Chinnery, Adam Geddes, Mohammed Otoum, Elsa Pottier, Raaj Rao, Abdul Ahad Shaikh / Süre: 94 dakika
 

 

Kiralık kasalarla ilgili komik olan şey, onların hiçbir şekilde güvenli olmadığıdır…


Netflix'in ABD Yapımı Suç Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Misfits adlı bu film; ne kadar yüksek güvenliğe sahip olursa olsun bir şekilde girdiği her hapishaneden kaçmayı başarabilen uluslararası derecede uzman bir hırsızın kendisini büyük bir komplonun içerisinde bulmasını anlatıyor.

Tatlı bir hırsız, kar amacı gütmeyen bir hapishaneden altın yığınları kaçırmak için çılgın suçlulardan oluşan bir çeteyle Abu Dabi'ye gider.

Bu bir grup sıra dışı suçlu tarafından planlanan bir altın soygununa son anda, suç dünyasında nam salmış bir adam olan Richard Pace de dahil olur, ancak plana dahil olmasıyla, kendisini bir anda büyük bir komplonun içerisinde bulur.

Richard, içine düştüğü bu kaosta hem kendisini hem de hayatı ona bağlı olan onlarca insanı kurtarmak için savaşmak zorunda kalır.


Volkanın Altında

Yönetmen: Gracie Otto / Oyuncular: Sting, Jimmy Buffett, Mark Knopfler, Stewart Copeland, Andy Summers, Nick Rhodes, Midge Ure, Verdine White, Davey Johnstone, Nigel Olsson / Süre: 96 dakika
 

 

Müzik dünyasının ezgileri ve ikonlarının anılarıyla dolu muhteşem bir belgesel…


Uzak bir Karayip adasında, bir yanardağın gölgesinde, dünyanın en büyük sanatçıları bir çağı tanımlayan efsanevi müzikler yaptılar, kaydettiler ve günümüze miras bıraktılar.

İşte, beIN CONNECT'in Belgeseller kategorisinde bu hafta gösterime giren Under the Volcano adlı bu film; 1980'lerde Karayipler'de bir adaya çekilip efsanevi müziklere imza atan The Rolling Stones, Paul McCartney, Jimmy Buffett, Elton John, Earth, Wind & Fire, Stevie Wonder, Dire Straits, The Police, Duran Duran ve Sting gibi müzisyenlerin ve çalıştıkları müzik stüdyosunun o gösterişli dönemini anlatıyor.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.

beIN CONNECT

Dijital içerik platformu beIN CONNECT; kütüphanesine eklediği birbirinden keyifli içerikleriyle evlerinizi ısıtacak, neşenize neşe katacak.

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkanı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Capone (2020)
  • Lorelei (2020)
  • Neşeli Çiftlikte Noel (Jul Pa Kutoppen / Christmas at Cattle Hill, 2020)
  • Psikopat Boynuzlu (Psycho Goreman, 2020)
  • Susturma (The Silencing, 2020)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Aile İçinde (In the Family, 2011)
  • Anılar ve İtiraflar (Visita ou Memórias e Confissões / Visit or Memories and Confessions, 1993)
  • Ateşere Doğmak (Born in Flames, 1983)
  • Gece Doktoru (Médecin de nuit / The Night Doctor, 2020)
  • Ghost Tropic (2019)
  • Honey Cigar (Cigare au miel, 2020)
  • Şiddet Tekeli (Un pays qui se tient sage / The Monopoly of Violence, 2020)

Netflix

190'dan fazla ülkede 214 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • 2012 (2009)
  • Alexis Viera: Hayata Tutunmak (Alexis Viera, una historia de superación / Alexis Viera: A Story of Surviving, 2019)
  • Amerikan Kaosu (American Chaos, 2018)
  • Aşk Ayetleri (Ayat-Ayat Cinta / Verses of Love, 2008)
  • Baş Harfi K (The C Word, 2015)
  • Büyük Boy Polisler (Oversize Cops, 2017)
  • Curtiz (2018)
  • Çift Danışmanlığı (O Amor no Divã / Couples Counseling, 2016)
  • Danur (Danur: I Can See Ghosts, 2017)
  • Eyvah Annem Dağıttı! 2 (A Bad Moms Christmas, 2017)
  • Geç Yaşam: Chien-Ming Wang Hikayesi (Late Life: The Chien-Ming Wang Story, 2018)
  • Imago (2018)
  • Kahaani (2012)
  • Koç Carter (Coach Carter, 2005)
  • Körlük Üzerine Notlar (Notes on Blindness, 2016)
  • Mao'nun Son Dansçısı (Mao's Last Dancer, 2009)
  • Merhamet (Clemency, 2019)
  • Olabilecek En Güzel Felaket (Best Worst Thing That Ever Could Have Happened, 2016)
  • Suda Bir Şey Var (There's Something in the Water, 2019)
  • The Nuggest (2002)
  • Uzun Kabus (Slenderman, 2018)

PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin yabancı filmler kategorisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Beatriz Akşam Yemeğinde (Beatriz at Dinner, 2017)
  • Gökdelen (High-Rise, 2015)
  • Hal ve Gidiş (Conducta / Behavior, 2014)
  • Kör Talihim (Mein Blind Date mit dem Leben / My Blind Date With Life, 2017)
  • Ville-Marie (2015)
  • Yaz (Leto, 2018)

Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Aldatmanın Böylesi (Permitidos / That's Not Cheatin, 2016)
  • Aquarela (2018)
  • Azim'in Annesi Rona (Rona, Madar-e Azim / Rona, Azim's Mother, 2018)
  • Beyaz Noel Geceleri (No Sleep ‘Til Christmas, 2018)
  • Denek 7 (Boy 7, 2015)
  • Dibe Vurmak (Things People Do / After the Fall, 2014)
  • Eğlence Sınıfı (Mees Kees / Class of Fun, 2012)
  • Ejderin Karnı (Legendary: Tomb of the Dragon, 2013)
  • Finn (2013)
  • Karınca (2019)
  • Kır Zincirlerini / Tasmalar Çıkınca (Unleashed, 2005)
  • Küçük Kasabanın Büyük Sırları (Big Stone Gap, 2014)
  • Looney Tunes: Maceraya Devam (Looney Tunes: Back in Action, 2003)
  • Rehineler (Enragés / Rabid Dogs, 2015)
  • Son Fil Adam (Last of the Elephant Men, 2014)
  • Sully (Sully: Miracle on the Hudson, 2016)
  • Yaman Delikanlı (1976)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Çelo (2016)
  • Güneşin Çocukları (Khorshid / The Sun: Sun Children, 2020)
  • Kaptan Pengu ve Arkadaşları: Mandalina'nın Günlüğü (2020)
  • Sultan (2016)

Festival ajandası

Harry Potter Gecesi

Asasını kapan tüm Harry Potter hayranları iki gece üst üste tüm Harry Potter filmlerini izlemek üzere Kadıköy'ün yollarını arşınlıyor, çünkü Kadıköy Sineması büyülü bir film maratonuna ev sahipliği yapıyor.
 

 

Eğer siz de baştan sona tüm seriyi izlemeyeli çok oldu diyorsanız 11-12 Mart tarihlerinde gerçekleşecek Harry Potter Serisi gece gösterimlerini mutlaka programınıza ekleyin.

Malum tek geceye tüm filmler sığmadığı için gösterimler iki gece yapılacak; programda, birinci gece serinin ilk dört filmi, ikinci gece serinin son dört filmi gösterilecektir.

Biletler tek gece (dört film) için geçerlidir.


İSM ve Atlas 1948

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas 1948, mart ayı boyunca "Zühre" projesi kapsamında kadın sanatçılar odağında; filmler, söyleşiler, atölyeler ve performanslara ev sahipliği yapacak.

"Zühre/Sanatçı Kadınlar Ayı" etkinlikleri kapsamında; MUBI ile Yabancı Yönetmen Kadınlar Film Seçkisi, Canlı Süreç Atölyeleri, Yuvarlak Masa Sohbetleri, Performans Serisi, Workshop & Akademik Paneller, Başka Sinema ile Yerli Yönetmen Kadınlar Seçkisi+Seans Ardından Yönetmenler ile Söyleşi, Kısa Filmler Seçkisi ve Açık Çağrı: Solo Performans Gösterisi sanatseverlerle buluşacak.
 

 

Tüm etkinliklerin biletli olacağı "Zühre" programının takvimi @istanbulsinemamuzesi veya @atlas.1948 instagram hesaplarından takip edilebiliyor.
MUBI ile yabancı yönetmen kadınlar film seçkisi

Beyoğlu Kültür Yolu'nun merkezinde yer alan ve yenilenen dijital alt yapısı ile film festivalleri, gala, ülke sinemaları ve vizyon filmlerinin yanı sıra sahne sanatları ve konserlere de ev sahipliği yapan Atlas 1948 Sineması ile "art house" film seçkileriyle sinema dünyasının lider dijital platformu MUBI beyazperde iş birliği devam ediyor.

"Zühre/Sanatçı Kadınlar Ayı" etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek, MUBI ile Yabancı Yönetmen Kadınlar Film Seçkisi'nde; "Lübnan Semaları", "Titane" ve "Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız" filmleri Atlas 1948 perdesinde gösterimde olacak.


Başka Sinema ile film gösterimi ve yönetmenlerle söyleşi

"Zühre" projesi kapsamındaki bir diğer sinema etkinliği ise Başka Sinema ile Yerli Yönetmenler Seçkisi ile 25-26-27 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

Azra Deniz Okyay'ın "Hayaletler", Banu Sıvacı'nın "Güvercin", Görkem Yeltan'ın "Yemekteydik ve Karar Verdim" ile Pelin Esmer'in "İşe Yarar Bir Şey" filmleri Atlas 1948'de izlenebilecek.

Programda ayrıca belirli seanslar sonrasında oyuncu, yönetmen ve yapımcılar ile söyleşiler gerçekleştirilecek.

Seçkideki tüm yönetmen söyleşilerinin moderasyonu ise Zeynep Dilara tarafından gerçekleştirilecek.


Canlı süreç atölyeleri, söyleşiler ve performanslar

"Zühre" projesi kapsamında 9-11 Mart tarihleri arasında Canlı Süreç Atölyeleri düzenlenirken, 12-13 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek "Yuvarlak Masa Toplantıları"nda tiyatrodan plastik sanatlara, fotoğraftan illüstrasyona kadar sanatın birçok farklı disiplininde başarı kazanmış kadınlar, konuşmacı olacak.

16-20 Mart tarihleri arasında da İstanbul Sinema Müzesi, bağımsız kadın sanatçıların performanslarına ev sahipliği yapacak.

"Zühre/Sanatçı Kadınlar Ayı" etkinlikleri Atlas 1948'de 31 Mart Perşembe günü gerçekleşecek olan Açık Çağrı: Solo Performans gösterimiyle sona erecek.

Müzik, tiyatro, dans, şiir gibi sanatın birçok alanında, sadece kadın performatif sanatçılarının gösterimlerinden oluşacak seçkide, projeler maximum 15 dakika ile sınırlı olacak.


İstanbul Film Festivali

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta iş birliğiyle Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarıyor ve bu klasiklerin yeni kopyalarını Türk sinemasına kazandırıyor.

Sinemaseverler bu yıl sinemamızın ilk kadın yönetmeni Cahide Sonku'nun yapımcılığını üstlendiği, Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile birlikte yönettiği, Cahide Sonku ile Zeki Müren'in başrollerini paylaştığı 1953 yapımı Beklenen Şarkı'yı Atlas Prodüksiyon tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.
 

 

Film, İKSV tarafından 8-19 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 41'inci İstanbul Film Festivali'nin "Dünden Bugüne Türk Klasikleri" bölümü kapsamında, yenilenmiş kopyasıyla yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

Adı anıldığında akıllara aynı adlı şarkısını ve Cahide Sonku ile Zeki Müren'in piyano başındaki ikonik pozlarını getiren Beklenen Şarkı, birçok ilki bünyesinde barındırdığı için Türk sinemasında ayrı bir yere sahip.

O dönemde Zeki Müren radyo sayesinde tüm Türkiye'de tanınırken Cahide Sonku ise büyük bir sinema yıldızıydı.

Muhsin Ertuğrul döneminin tek gerçek yıldızı, Türkiye'de yıldız sistemini kuran Cahide Sonku, 1949'da ilk kez kamera arkasına geçti, 1950'de yapım şirketi Sonku Film'i kurdu.

1951'de Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni olarak Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile Vatan ve Namık Kemal filmini yönetti.

1953'te Beklenen Şarkı filmini de aynı ekiple çekti.

Cahide Sonku'nun hem başrolü hem yapımcısı hem de yönetmenlerinden olduğu Beklenen Şarkı, sonra birçok şarkılı filmde başrol oynayan fakat o sırada Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğrenimini sürdüren Zeki Müren'in ise ilk filmi.

Senaryosu, operetlerle şöhrete kavuşan Sadık Şendil tarafından yazılan filmde, Bedia Muvahhit Zeki Müren'in annesini, Jeyan Ayral Tözüm ise sevgilisini canlandırıyor.

Filmin diğer oyuncuları Hadi Hün, Abdurrahman Palay, Talat Artemel, Sami Ayanoğlu, İbrahim Delideniz, Rıza Tüzün ve Muhip Arcıman.
Beklenen Şarkı adını, Zeki Müren'in vals formundaki nihavend bestesinden alıyor.

Beklenen Şarkı, 8-19 Nisan tarihlerinde yapılacak 41'inci İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek.


Uluslararası Sinema Sempozyumu

Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Araştırmaları Merkezi (İLAMER) ve İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen dünyanın değişik ülkelerinden 20'ye yakın üniversitenin iş birliği ile Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 2'nci Uluslararası Sinema Sempozyumu 8 Mart'ta başlıyor.

Dünyadan 40 üniversitenin katılımı ile dünyaca ünlü sanatçı ve akademisyenlerin yer alacağı dört gün sürecek sempozyumda 13 oturumda 45 bildiri sunulacak.
 

 

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı tarafından da desteklenen 2'nci Uluslararası Sinema Sempozyumu, 8-11 Mart 2022 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.


Yılın teması: "YENİ"

Ana teması YENİ olarak belirlenen 2. Uluslararası Sinema Sempozyumu, yeni kavramını sinema ekseninde bilimsel ve sanatsal tartışmaya açmayı hedefliyor.

Sosyal bilimlerin tüm alanlarından araştırmacı, akademisyen, öğrenci ve sanatçıların katılımına açık olan sempozyuma katılım ücretsiz olacak.
Gerekli koşulları karşılayan ve eserlerini yayınlatmak isteyen akademisyenler için de ücretsiz yayın imkanı sağlayacak.

Başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye olmak üzere Makedonya, Azerbaycan, Kırgızistan, Kosova, Kazakistan ve Özbekistan'dan 20 üniversitenin destek verdiği 2'nci Uluslararası Sinema Sempozyumu'na dünyadan 40 üniversiteden akademisyen ve sanatçı katılacak.

Sempozyumun ilk gününde davetli konuşmacı olarak konuşacak olan dünyaca ünlü Polonyalı akademisyen ve sanatçı Prof. Dr. Mariusz Grzegorzek "Sinema: Yeni, Yeni Nedir?" adlı bir konuşma yapacak.

Film, tiyatro ve televizyon yönetmeni, sanat yönetmeni, senarist, grafik sanatçısı, yapımcı ve akademisyen olarak pek çok alanda önemli bir tecrübeye sahip olan Prof. Dr. Mariusz Grzegorzek'in konuşmasının ardından sempozyumun ilk gününde üç oturumda 10 bildiri sunulacak.

Sempozyumun ikinci gününde ise davetli konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı ve Sinema Araştırmaları Dergisi'nin kurucularından Prof. Dr. S. Ruken Öztürk, "Yine, Yeni, Yeniden Sinemamızda Sansürün Tarihi" adlı konuşmasıyla sansür konusunu ele alacak.

Prof. Dr. S. Öztürk'ün konuşmasının ardından dört oturumda 14 bildiri sunumu gerçekleştirilecek.

Moskova Film Okulu'ndan Dr. Öğr. Üyesi Addis Gadzhiev'in davetli konuşmacı olarak "Sinematografi ve Ekranın Etkileyici Araçları" konuşmasını yapacağı sempozyumun üçüncü gününde ise bir diğer davetli konuşmacı olan Anadolu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Çiğdem Taş Alicenap ise "Animasyon Filmlerde Özgünlük ve Yaratıcılık: Stüdyo Ghibli Örneği" konuşmasını yapacak.

Konuşmaların ardından sempozyumun üçüncü gününde ise üç oturumda 10 bildiri sunulacak.

Sempozyumun son gününde ise aynı zamanda Yakın Doğu Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olan Kuzey Kıbrıslı ünlü yönetmen Derviş Zaim, davetli konuşmacı olarak "Sensiz Yaşayamam Üzerine Bir Yorum Denemesi" başlıklı konuşmasını gerçekleştirecek.

2'nci Uluslararası Sinema Sempozyumu dördüncü gününde 3 oturumda sunulacak 11 bildiri ile tamamlanmış olacak.

Böylece dört gün sürecek sempozyumda toplamda 13 oturumda 45 bildiri sunulmuş olacak.

2. Uluslararası Sinema Sempozyumu kapsamında düzenlenen Dijital Fotoğraf ve Kısa Film Seçkileri'nde yer almaya hak kazanan eserler de sempozyumun ardından düzenlenecek gala ile sanatseverlerle buluşturulacak.


Yeşilay Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması

Yeşilay'ın bu yıl 6'ncı kez düzenlediği Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması için başvurular başladı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirilen yarışmanın teması "Gençlerin Gözünden Uyuşturucu Madde Bağımlılığı" olarak belirlendi.

Yarışmaya, Türkiye genelinde lisans ve yüksek lisans düzeyinde örgün eğitim gören tüm öğrenciler, kurmaca veya belgesel türünde eserleriyle katılabiliyor.

Başvurular 16 Eylül 2022 tarihine kadar kisafilm.yesilay.org.tr web adresinden devam edecek.
 

 

Yeşilay olarak önleyici çalışmaları ve gençlere yönelik projeleri çok önemsediklerini belirten Yeşilay Genel Müdürü M. Nurullah Atalan, "Gençlerimize yönelik pek çok proje yürütüyoruz. 6'ncı kez düzenlediğimiz Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması ile gençlerimize ulaşmayı ve onların bakış açısıyla bağımlılıklarla mücadelenin önemini anlatmayı amaçlıyoruz. Çünkü onların gözünden bağımlılığı görmek bize çalışmalarımızda ilham verirken, birbirinden kıymetli bu eserlerle daha fazla insana ulaşmak, sağlıklı bir toplum hayalimize büyük bir katkı sağlıyor. Gençlerimizi bağımlılıklarla mücadelemizde yol arkadaşımız ve birer Yeşilay gönüllüsü olarak aramızda görmeyi çok isteriz. Yeşilay olarak, uyuşturucu madde bağımlılığını sinemanın evrensel diliyle anlatarak mücadelemizin etki alanını genişletmeyi hedefliyor; başvuracak eserleri görmek için sabırsızlanıyoruz" dedi.

Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması'na son 12 ay içinde çekilmiş, 30 saniye ile 5 dakika arası uzunluktaki kurmaca veya belgesel filmlerle başvuru yapılabiliyor.

Her öğrencinin en fazla 3 eser ile başvurabildiği yarışma hakkındaki detaylı bilgilere ve duyurulara kisafilm.yesilay.org.tr web adresinden ulaşılabiliyor.


Toplamda 104 bin TL ödül verilecek

Yarışmada, kurmaca ve belgesel türlerinde birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri verilecek.

Her iki kategoride de birinci 18 bin TL, ikinci 13 bin TL ve üçüncü 8 bin TL'lik ödülün sahibi olacak.

T.C. Kültür Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görülen eserin sahibine 18 bin TL takdim edilecek.

Ayrıca Yeşilay internet sitesi üzerinden yapılan oylamayla "Halkın Favorisi Özel Ödülüénü almaya hak kazanan eser sahibi de 8 bin TL alacak.


Yeşilay hakkında

1920 yılında faaliyete başlayan Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, millî ve ahlaki değerleri gözeterek bağımlılıklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.

Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir.

Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı mücadele alanlarına dahil olmuştur.

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 95 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır; 2015 yılında Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) kurulmuştur.

115 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi, şu an Türkiye genelinde ve KKTC'de aktif olarak 104 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile bağımlılık alanında profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlamaktadır.

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana "Kamuya Yararlı Cemiyetler" arasında yer almaktadır.

BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü'ne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü'ne sahiptir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU