TMO Genel Müdürü Güldal: Ayçiçek yağı stoklarında sorun yok

Güldal, ayçiçek yağı konusunda spekülasyon yapıldığını belirterek, “Burada amaç yokluk hissi meydana getirerek vatandaşın markete hücum etmesini sağlayıp yüksek fiyatlarla satış yapmak” ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye’nin Ayçiçek yağı stoklarında bir problem bulunmadığını belirten TMO Genel Müdürü, “Stoklar rafine, ham yağ ve çekirdek olarak kayıt altında. Bunların hepsi hesaplanıyor. Stoklara baktığımızda Türkiye’nin ayçiçek yağı problemi olmadığını görüyoruz, biliyoruz” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Tahıl, Bakliyat ve Yem Zirvesi" ne katılan TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Independent Türkçe’ye özel değerlendirmelerde bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son günlerde sıkça gündeme gelen ayçiçek yağı stoklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güldal, Türkiye’nin ayçiçek yağı stoklarında herhangi bir sorun bulunmadığını belirterek şunları kaydetti:

Ayçiçek yağı stokları rafine yağ, ham yağ ve çekirdek bazında hesaplanıyor. Geçen yıl bugünlerde yine benzer bir spekülasyon ortaya çıkmıştı. Biz TMO olarak bir miktar ayçiçek yağı getirdik. Bunları uygun fiyatlarla piyasaya sürdük, piyasayı regüle ettik. Hasat zamanına kadar da yağ bitmedi. Burada amaç yokluk hissi meydana getirerek vatandaşın markete hücum etmesini sağlayıp yüksek fiyatlarla satış yapmak. Ama şunu biliyoruz; son birkaç gündür yağla ilgili bir yoğunluk yok. Halkımız boşalan rafların hızla dolduğunu gördü, yağın biteceği de yok. Rusya Ukrayna krizi nedeniyle bekleyen gemiler de hareket etti. Sonraki bağlantılarda devam ediyor. Geldiğimiz noktada endişeye gerek yok. Milletimiz rahat olsun. Ayçiçek yağında herhangi bir problem yok. Kaldı ki turfanda hasat için de iki üç aylık bir süre kaldı. Büyük hasatta eylülde başlayacaktır. Milletimiz müsterih olsun ayçiçek yağımız yeterli.

“Yeterli buğdayımız var”

Türkiye’nin yeterli buğday stokları olduğunu belirten TMO Genel Müdürü, “Geçtiğimiz günlerde buğday fiyatları pik yapmıştı. Ancak gelinen noktada tedarike ilişkin sorunlar da çözüldü. TMO depoları ve özel sektör depolarında yeterli buğday var. Kimse endişe etmesin. Biz bu konuda gerekli tüm tedbirleri aldık” dedi.

Piyasayı speküle edici açıklamaların kimseye bir yararının olmadığını aktaran Güldal TMO’nun satışlarının da hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Yeni sezona ilişkin görüşlerini de dile getiren Ahmet Güldal, “Önümüzdeki sezonun bereketli bir sezon olacağını ümit ediyoruz. Türkiye geçen yıla oranla yüzde 77-80 daha iyi yağış aldı. Meterolojik verilere baktığımızda önümüzdeki günlerde de yağış almaya devam edeceğiz. Hububat açısından bu sezonun iyi bir sezon olacağını değerlendiriyoruz. Geçen yıldan daha iyi inşallah uzun yıllar ortalamasına yakın bir rekolte alacağımızı ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU