2020 ABD başkanlık seçimleri: Trump'ın topladığı bağış miktarı Obama'nın rekorunu geçti

Joe Biden da kendisini Pete Buttigieg’in arkasına koyan moral bozucu bağış rakamlarını açıkladı

Fotoğraf: The Independent

Donald Trump’ın seçim kampanyasında Barack Obama’nın 8 sene önce topladığından yüzde 25 daha fazla bağış toplaması 2020 başkanlık seçim atmosferini hareketlendirdi.

Pek çok adayın ikinci mali çeyrekte topladığı bağışı detaylı biçimde inceleyen raporlar, Trump’ın ve Cumhuriyetçilerin 105 milyon dolar (yaklaşık 588 TL) topladığını gösteriyor. Obama 2011-2012’de yeniden seçilmek için yarıştığında kendisi ve Demokratlar aynı dönemde 85 milyon dolar (yaklaşık 475 milyon TL) toplamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan’ın 2020 kampanya menajeri Brad Parscale destekçilere gönderdiği e-postada, “Seçime hala bir yıldan fazla zaman var ve şimdiden beklentileri PARAMPARÇA ETTİK. Geçen çeyrekte REKOR KIRARAK 105 MİLYON DOLAR topladık. Bu hiçbir 2020 Demokrat adayıyla kıyas kabul etmeyecek bir başarı” dedi. 

Parscale buna ek olarak, “Demokratlar panik halinde. BÜYÜK HOLLYWOOD BAĞIŞÇILARINI ve kampanyalarını desteklemeleri için bataklıktaki arkadaşlarını arıyor” ifadelerini kullandı.

Başkan olmasının getirdiği avantajla Trump’ın topladığı paranın altını çizen raporlar muhtemelen Trump’ın kontrolünde. 2016’da Cumhuriyetçilerin 957 milyon dolar (yaklaşık 5 milyar 358 milyon TL) toplamasına karşın Demokrat Hillary Clinton yaklaşık 1,4 milyar dolar (yaklaşık 8 milyar TL) toplayıp harcamıştı.

Demokratlar arasında yalnızca Pete Buttigieg, Bernie Sanders ve Joe Biden topladıkları bağış rakamlarını açıkladı. 

Demokrat aday adaylarının gerçekleştirdiği ilk tartışmada Biden’ı sertçe eleştiren Kamala Harris kampanyasında ani bir yükselme görmüştü. 

Bernie Sanders’ın kampanyasıysa yüksek bağışlar yerine internet üzerinden çoğunlukla mavi yakalıların verdiği az miktardaki bağışa dayanıyor. 

Demokratlar seçimde paranın tek unsur olmadığını söylüyor.

The Independent’a konuşan Virginia Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü Larry Sabato, “Oylar ve para arasındaki yarışta oylar sonuç, paraysa araçtır. Her ikisini sevinçle karşılasanız da paradan daha çok oya sahip olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.  

Buna ek olarak Sabato, “Her iki tarafın da harcadığı paranın çoğu çöpe gidiyor. 2020 seçiminde tabanı motive etmek temel belirleyen olacak. Seçime katılım oranı her iki tarafta da yüksek olacak. Para, tabanı motive etmede yardımcı olabilir fakat Trump her iki taraftaki tabanı birden motive ediyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU