Trump’a göre göçmenler gözaltı merkezlerinde “artık çok daha iyi şartlarda yaşıyor”

“Kaçak göçmenler gözaltı merkezlerindeki şartlardan memnun değilse söyleyin de o zaman gelmesinler”

ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki gözaltı merkezlerindeki göçmenlerin “artık çok daha iyi şartlarda yaşadıklarını” ileri sürdü.

Trump’ın bu açıklaması, yetkililerin dün merkezlerdeki içler acısı durumu eleştirerek kalabalık kafesler içinde tutulan ailelerin görüntülerini yayımlamasının ardından geldi.

Demokratlar göçmenlerin temel insan haklarından yoksun bırakıldıklarını söylerken, Trump eylemlerini savunan bir dizi tweet attı. ABD Başkanı, gözaltı merkezlerinde tutulanların çoğunun, terk ettikleri ülkelerine göre daha iyi şartlarda yaşadıklarını söyledi. Trump şu ifadeleri kullandı:

Bu kaçak göçmenlerin çoğu, artık geldikleri yerlere göre çok daha iyi ve çok daha güvenli şartlarda yaşıyor. İşlerin gerçekte ne kadar iyi göründüğünün bir önemi yok. Hatta mükemmel bile olsa, Demokrat ziyaretçiler her şeyin ne kadar korkunç olduğunu söyleyip şaşırmış ve donakalmış gibi yapacak.

Trump sözlerini şöyle sürdürdü:

Kaçak göçmenler hızla inşa edilmiş ya da onarılmış gözaltı merkezlerindeki şartlardan memnun değilse söyleyin de o zaman gelmesinler. O zaman tüm sorunlar çözülür.

Demokratlar, ABD İç Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından ortaya çıkarılan koşulları kınayarak ABD Başkanına hemen harekete geçmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaliforniya Senatörü Kamala Harris, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Bir insan nasıl olur da bu fotoğraflara bakıp burada insan hakları ihlalinin olmadığını düşünebilir?” dedi. Harris, gelecek yılki başkanlık seçimlerinde Trump’a karşı yarış için adı geçen Demokratlardan biri.

Müfettişlerin Teksas’taki Rio Grande bölgesinde bulunan 5 tesise gerçekleştirilen ziyaretleri sonucu oluşturulan rapora göre merkezlerde çocukların az sayıda yedek kıyafeti bulunuyor, çamaşırhane yok ve yiyecekler yetersiz. Merkezlerden çoğunun aşırı kalabalık olduğuna dikkat çeken raporda şu ifadeler yer aldı:

Bir tesiste yetişkinler sadece ayakta durabilecek kadar alana sahip yerlerde bir hafta boyunca tutuluyordu. Bir diğerindeyse bazı yetişkinler aşırı kalabalık hücrelerde bir aydan fazla tutuluyordu.

Raporda, aşırı kalabalık ve uzun süreli gözaltıların ABD İç Güvenlik Bakanlığı çalışanlarının ve gözaltında tutulanların sağlığı açısından risklerine de dikkat çekildi.

Müfettişler ayrıca alıkonan çocukların yaklaşık yüzde 30’unun 72 saatten uzun tutulduğu merkezlerin federal standartlara uymadığını vurguladı. Raporda şu bilgilere yer verildi:

Örneğin ziyaret ettiğimiz 5 sınır devriyesi tesisinden 3’ündeki çocukların banyolara erişimi yoktu. Tüm tesislerde çocuklar için bebek maması, bebek bezi, ıslak mendil, meyve suyu ve atıştırmalık yiyecekler varken, iki tesiste çocukların sıcak yemeğe erişiminin olmadığını gözlemledik.

ABD Başkanlık Seçimi için kampanya sürecini başlatan Trump göçmenlere yönelik konularda daha kararlı bir tutum sergilemeye başladı.

 

 

ABD Kongresi’nden bir heyet bu hafta Teksas’ın Clint kabasındaki bir gözaltı merkezini ziyaret etmiş, tesisi ziyaret edenler arasında ABD Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez de yer almıştı. Sınır çalışanlarını gözaltına alınan göçmenler üzerinde “psikolojik savaş” yürütmekle suçlayan Ocasio-Cortez, gözaltındakilerin susadıkları zaman tuvaletten su içmek zorunda kaldıklarını söylemişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU